Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 3. 11:38

Bombagólt lőtt a FIFA 11-gyel az Electronic Arts

A vártnál jobb pénzügyi eredményeket ért el a most zárult második negyedévében az Electronic Arts. A vállalat elsősorban a FIFA 11 mindent elsöprő sikerének és a mobilos, valamint közösségi játékok terén mutatott előrenyomulásnak köszönheti az eredményeket.

Dobozos játékvásárlás helyett letöltés, mobil játék és a Facebook a menő

Teljesen átalakul a játékpiac, derül ki az Electronic Arts negyedéves elemzői konferenciáján elhangzottakból. A dobozos PC-s és konzolos játékok bolti értékesítése már enyhe lejtmenetben van, ezt azonban ellensúlyozni tudja a digitális eladások robbanásszerű bővülése, a mobilos játékok térhódítása, valamint a közösségi hálózatokon (pl. Facebook) elérhető szoftverek egyre nagyobb népszerűsége.

Az EA 884 milliós bevétel mellett 201 milliós veszteséggel zárta a negyedévet, egy éve 1087 milliós bevételt és 391 milliós veszteséget mutatott a mérleg. A veszteség nem meglepő annak fényében, hogy az év végi hajrára szánt játékok fejlesztése ilyenkor még zajlik, az eladások azonban csak a karácsonyi ünnepek előtt indulnak be. Az EA prognózisa szerint a negyedik naptári negyedévben a forgalma 1,375 és 1,5 milliárd dollár között lesz.

Az EA számai alapján a konzolok közül az Xbox 360 és a PS3 továbbra is menetben van, a PS2, a Wii és a kézikonzolok (Nintendo DS, PSP) ugyanakkor hanyatlanak - a Wii platformon második legnagyobb kiadónak számító EA csak 34 százalékkal kevesebb szoftvert tudott eladni a Nintendo mozgásérzékelős konzoljára. Maga a Nintendo sem találja egyelőre a Wii megújításának kulcsát, a szeptember 30-án véget ért negyedévben 4,97 millió konzol és 65,2 millió szoftver fogyott, míg egy évvel ezelőtt 5,75 millió gép és 76,2 millió program kelt el. Az EA egyébként a Wii-szoftvereladások további jelentős csökkenésére számít.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A válság hatására a játékpiac megtorpant,ahogy a fogyasztók visszafogták a költéseiket és csak kevesebb játékot vásároltak, amelyre az EA a címek csökkentésével reagált. A vállalat stratégiája, hogy kevesebb, de jobb minőségű és nagyobbat durranó játékot ad ki. Ezzel párhuzamosan a kiadó igyekszik csökkenteni a költségeit, fejlesztési és marketing-oldalon egyaránt. A negyedéves tájékoztatón elhangzott, hogy egy év alatt 1100 fővel csökkent az EA dolgozóinak létszáma és az alkalmazottak több mint ötöde már alacsony költségű helyeken végzi a munkáját.

8 millió ment el a FIFA 11-ből

A második pénzügyi negyedév bombagólját a FIFA 11 szolgáltatta, amelyből 8 milliót szállított a cég. A FIFA sorozat tagjaiból már több mint 100 millió példány fogyott összesen. A 100 milliós elitklubba eddig csak nagyon kevés játék franchise tudott bekerülni, olyan legendák találhatók itt mint a Mario, a Pokémon, a Tetris, a Sims és a Need For Speed - utóbbi kettő egyébként szintén az Electronic Arts terméke. Jól szerepelt még az új Medal of Honor epizód is, amelyből már 2 millió fogyott. A dobozos játékértékesítés adja továbbra is az EA forgalmának túlnyomó többségét, de egyre több bevételt származik a digitális szegmensből, amely az online eladásokat, az utólag letölthető fizetős tartalmakat (DLC), a mobilos játékokat, illetve a közösségi játékokat takarja. A negyedéves bevételből már 161 millió dollárt tett ki ez a szegmens.

Az Electronic Arts nemrég bejelentette a Chillingo megvásárlását, amely az iPhone-on és Androidon óriási népszerűségnek örvendő Angry Birds és Cut the Rope játékok kiadója. Az EA számos címmel jelen van az Apple iOS platformon és az App Store-ban a legnagyobb kiadónak számít, de a jövőben az Android felé is terjeszkedni fog és nagy lehetőségeket lát a Windows Phone 7-ben is (a Sims például kezdetektől fogva elérhető a Microsoft új mobil operációs rendszerén). A negyedéves tájékoztató szerint a játékkiadó az okostévék, vagyis az internetre kapcsolódó, alkalmazások futtatására képes tévékészülékek felé is nyitni fog.

A játékpiac fókusza a keményvonalas gamerek felől egyre inkább eltolódik az átlagemberek irányába, akik nem töltenek minden nap órákat a képernyő előtt, szabadidejükben azonban szívesen áldoznak néhány tíz percet egy kis kikapcsolódásra. A "casual" játékok fejlesztése jóval kevesebb erőforrást igényel mint egy "teljes értékű" konzolos vagy PC-s címé. Ezeket a szoftvereket gyakran ingyen teszik elérhetővé a játékosok számára, a bevételeket reklámok hozzák, vagy a játékokban megvásárolható virtuális tárgyak. Nagy növekedési lehetőséget rejtenek a közösségi hálózatokon, például a Facebookon elérhető játékok, itt is egy felvásárlás segítségével szilárdította meg pozícióit az EA, amikor megszerezte a PlayFish-t.

A Facebooknak félmilliárd felhasználója van világszerte, ezek nagyjából fele rendszeresen játszik is az oldalon megtalálható játékokkal. Az EA tegnap kötött öt évre szóló megállapodást a Facebookkal, amelynek alapján a közösségi oldalon elérhető játékaiban kizárólag Facebook Credittel lehet majd extrákat vásárolni. A Facebook az eladások után 30 százalék jutalékot kap.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról