Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 29. 08:23

A ForgeRock konzultációs partnere lett a CDSYS

A ForgeRock hivatalos konzultációs partnere lett a Compliance Data Systems Kft. A norvég szoftverfejlesztő cég célja, hogy továbbfejlessze és támogassa a Sun Microsystems által létrehozott nyílt forráskódú alkalmazásokat. Ezzel háromra bővült a hazai ForgeRock-partnerek száma.

A norvég ForgeRock vállalatot a Sun Microsystemstől távozott dolgozók alapították nyílt forrású szoftverek, elsősorban a Sun azonosságkezelési rendszereinek továbbfejlesztésére és támogatására.A vállalat vezetője Lasse Andreessen, aki korábban a Sun közép- és észak-európai régiójának műszaki igazgatói tisztségét töltötte be, a stratégiai igazgató Simon Phipps, aki a Sun nyílt forrásért felelős vezetője volt, az értékesítési vezető pedig Hermann Svoren, aki a Sun Microsystems kormányzati értékesítési tevékenységét irányította.

A ForgeRock termékei a Sun Microsystems nyílt forrású hozzáférés- és jogosultságkezelési megoldásainak továbbfejlesztéséből jöttek létre, továbbra is nyílt forrásúak, a CDDL (Common Development and Distribution License) licenc alatt bárki által elérhetők és letölthetők, de a vállalat éves előfizetési díjért támogatási szolgáltatásokat biztosít hozzájuk. Az OpenAM az egykori OpenSSO hozzáférés-kezelési platform utóda, amely az Oracle-Sun összeolvadás óta nem stratégiai termék többé, és közösségi "Express" verzióját az Oracle csendben meg is szüntette.

Az OpenAM legújabb, 9.5-os verziója új motort tartalmaz egyedi autorizációs szabályok létrehozásához, emellett újdonság benne az OAuth nyílt autorizációs szabvány támogatása, amely lehetővé teszi a felhasználói név és jelszó megosztása nélküli hozzáférést a védett erőforrásokhoz Az OAuth szabványt használja számos webes alkalmazás, például a Twitter, a Google Apps és a NetFlix is. Mindezek mellett a teljes OpenAM infrastruktúra felügyelete megvalósult SNMP és HTTP felületen keresztül. Az OpenAM mellett a ForgeRock gondozza emellett az LDAP-kompatibilis OpenDJ directoryt (korábban Sun OpenDS), illetve az OpenESB-t. A cég új terméke az OpenIDM, amely egy nyílt forrású, nyílt szabványokon alapuló azonosságkezelési rendszer.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A ForgeRock láthatóan azokat a felhasználókat szeretné elcsábítani, akik a Sun valamelyik nyílt forrású hozzáférés-kezelési megoldását használták (főleg az OpenSSO-t) és nem fűlik a foguk a váltáshoz, például mert a bevezetett rendszer kielégíti az igényeiket és semmi sem indokolja a cseréjét. Világszerte több ezres, így Magyarországon is jelentős felhasználói bázisa van az OpenSSO-nak, itthon olyan cégek használják mint a Magyar Telekom és az Erste Bank, a nemzetközi ügyfelek között pedig olyan referenciákat találni mint a Reuters, a Norvég Államvasutak vagy a Betfair online szerencsejáték-szolgáltató - utóbbi két cég már át is pártolt a ForgeRockhoz.

A CDSYS célja, hogy a meglevő OpenSSO-ügyfeleket továbbra is támogatni tudja, a ForgeRockkal kötött konzultációs partneri megállapodás révén a vállalat viszonteladója a ForgeRock termékeknek és első szintű terméktámogatást is biztosíthat hozzájuk, mondta el a HWSW-nek egy telefonos beszélgetés során Egerszegi Krisztián, a vállalat ügyvezető igazgatója. A CDSYS az Oracle-nek is partnere, Egerszegi nem tart attól, hogy a ForgeRockkal kötött megállapodás árnyékot vetne az Oracle-lal ápolt kapcsolatra, mivel véleménye szerint az OpenSSO nem versenytársa hanem inkább kiegészítője az Oracle hozzáférés-kezelési termékeinek.

Azonban ha a ForgeRock megfelelő tőkét tud bevonni a további fejlesztések finanszírozásához, nyílt forrású termékei hosszabb távon akár komoly versenytársai lehetnek a kereskedelmi azonosság- és hozzáférés-kezelési rendszereknek, amilyeneket a Novell, az IBM, az Oracle vagy a CA szállít. A norvég vállalat ígérete szerint az OpenSSO fejlesztései a Sun által korábban nyilvánosságra hozott terméktervek alapján zajlanak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról