Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jön az Opera Mobile Androidra

Koi Tamás, 2010. október 14. 11:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hamarosan Android platformra is megjelenik az egyik legnépszerűbb mobil böngésző, az Opera Mobile. Ez a program lehet az első igazán életképes alternatívája a platform sztenderd böngészőjének.

A mobilos böngészőket fejlesztő cég hivatalosan is közölte, hogy az Opera Mobile webböngésző androidos változata egy hónapon belül elérhetővé válik a nagyközönség számára. A programból eddig egyáltalán nem készült publikus próbaváltozat erre a platformra, éppen ezért lehetséges, hogy az első kiadás még tesztverzió lesz, és csak hónapok múlva készülhet el az első, véglegesnek tekinthető verzió.

Az Opera Mobile jelenleg mindössze két okostelefon-platformra, a korosodó, előző generációs Windows Mobile-ra, valamint Symbian S60-ra érhető el. A program legújabb változatai lényegében ugyanazokat a funkciókat nyújtják a mobilkészülékeken, melyeket a böngésző PC-s változata is kínál, valamint a felhasználói felület is hasonlóképpen lett kialakítva. A böngészőben így egyebek mellett bekapcsolható az Opera Turbo névre keresztelt üzemmód, mely lényegében az Opera Mini (ez Android platformra régóta elérhető) proxyalapú rendszerét használja, ezzel próbálva spórolni a sávszélességen.

Az androidos Opera Mobile ezzel együtt olyan, fejlett funkciókat is kínál majd, melyek más platformokon egyelőre nem érhetők el. Ezek közül elsőként emelik ki a fejlesztők a hardveres gyorsítást, melynek pontos működéséről egyelőre vajmi keveset tudni, a cég azonban azt ígéri, hogy segítségével a weboldalak sokkal gördülékenyebben kezelhetők majd, gyorsabb lesz többek közt a görgetés, valamint a zoomolás.

A másik fő újdonság éppen ez utóbbi, vagyis a zoomolási funkcióhoz köthető: a Pinch to Zoom segítségével az Opera Mininél, valamint az Opera Mobile más platformokra készült változataiban alkalmazott kétlépcsős, fokozatos zoom helyett adott lesz a folyamatos zoom lehetősége. Az Opera azt ígéri, hogy a zoomolási folyamat a hardveres gyorsításnak köszönhetően rendkívül gyors lesz, igaz, egyelőre nem tudni, hogy a program a hardveres képességek terén meglehetősen szegmentáltnak tekinthető androidos készülékválaszték különböző tagjain hogyan skálázódik majd.

Az Opera Mobile minden jelenleg használatos Android-verzióval kompatibilis lesz, és egy hónapon belül elérhetővé válik az Android Marketen, valamint az m.opera.com oldalon keresztül.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.