:

Szerző: Koi Tamás

2010. október 14. 11:01

Jön az Opera Mobile Androidra

Hamarosan Android platformra is megjelenik az egyik legnépszerűbb mobil böngésző, az Opera Mobile. Ez a program lehet az első igazán életképes alternatívája a platform sztenderd böngészőjének.

A mobilos böngészőket fejlesztő cég hivatalosan is közölte, hogy az Opera Mobile webböngésző androidos változata egy hónapon belül elérhetővé válik a nagyközönség számára. A programból eddig egyáltalán nem készült publikus próbaváltozat erre a platformra, éppen ezért lehetséges, hogy az első kiadás még tesztverzió lesz, és csak hónapok múlva készülhet el az első, véglegesnek tekinthető verzió.

Az Opera Mobile jelenleg mindössze két okostelefon-platformra, a korosodó, előző generációs Windows Mobile-ra, valamint Symbian S60-ra érhető el. A program legújabb változatai lényegében ugyanazokat a funkciókat nyújtják a mobilkészülékeken, melyeket a böngésző PC-s változata is kínál, valamint a felhasználói felület is hasonlóképpen lett kialakítva. A böngészőben így egyebek mellett bekapcsolható az Opera Turbo névre keresztelt üzemmód, mely lényegében az Opera Mini (ez Android platformra régóta elérhető) proxyalapú rendszerét használja, ezzel próbálva spórolni a sávszélességen.

Az androidos Opera Mobile ezzel együtt olyan, fejlett funkciókat is kínál majd, melyek más platformokon egyelőre nem érhetők el. Ezek közül elsőként emelik ki a fejlesztők a hardveres gyorsítást, melynek pontos működéséről egyelőre vajmi keveset tudni, a cég azonban azt ígéri, hogy segítségével a weboldalak sokkal gördülékenyebben kezelhetők majd, gyorsabb lesz többek közt a görgetés, valamint a zoomolás.

A másik fő újdonság éppen ez utóbbi, vagyis a zoomolási funkcióhoz köthető: a Pinch to Zoom segítségével az Opera Mininél, valamint az Opera Mobile más platformokra készült változataiban alkalmazott kétlépcsős, fokozatos zoom helyett adott lesz a folyamatos zoom lehetősége. Az Opera azt ígéri, hogy a zoomolási folyamat a hardveres gyorsításnak köszönhetően rendkívül gyors lesz, igaz, egyelőre nem tudni, hogy a program a hardveres képességek terén meglehetősen szegmentáltnak tekinthető androidos készülékválaszték különböző tagjain hogyan skálázódik majd.

Az Opera Mobile minden jelenleg használatos Android-verzióval kompatibilis lesz, és egy hónapon belül elérhetővé válik az Android Marketen, valamint az m.opera.com oldalon keresztül.

a címlapról