:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 11. 10:33

Egyszerűsíti a mobilos szoftverek x86-ra portolását az Intel

Az Intel egyre kisebb és energiahatékonyabb x86 processzorokat állít elő, amelyek hamarosan bekerülhetnek akár okostelefonokba is. A mobilos szoftverfejlesztők azonban az ARM utasításkészlet-architektúrát preferálják jelenleg, az Intel segítene a váltásban.

ARM vs. x86

Olyan szoftveren dolgozik az Intel, amelynek segítségével az okostelefonokra írt alkalmazások könnyen portolhatók x86 utasításkészlet-architektúrára, mondta el egy múlt héten adott interjúban Doug Fisher, az Intel Systems and Software részlegének vezetője. A jelenleg kapható okos mobilok szinte mindegyike ARM processzorra épül,a mobilos alkalmazásfejlesztők erre az utasításkészlet-architektúrára álltak rá. Az Intel szoftvere a mobilos alkalmazások kódjában megkeresi azokat a részleteket, amelyeket módosítani kell ahhoz, hogy x86 architektúrán is fusson a program. Hogy a szóban forgó szoftver mikor jelenik meg, egyelőre nem tudni.

Az Intel az architekturális fejlesztések és a gyártástechnológia terén elért eredmények segítségével hamarosan eljuthat oda, hogy a mobilokban használt ARM chipekkel közel azonos fogyasztású, ám nagyobb számítási teljesítményre képes x86 processzorokat hozzon létre. A Nokiával összeállva a vállalat gőzerővel fejleszti a Linux-alapú MeeGo operációs rendszert, amely ARM és x86 architektúrán egyaránt fut. Az x86-alapú készülékek piaci sikeréhez azonban létfontosságú a megfelelő alkalmazás-támogatottság.

Noha a desktop világban az x86-Windows páros egyeduralkodó, az asztali gépekre, noteszekre írt szoftverek jó részét nem lehet okostelefonokra, tabletekre átvinni, mivel felhasználói felületüket nem erre tervezték, valamint a fejlesztésüknél ritkán szempont az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás. Mobil eszközöknél a rendelkezésre álló teljesítmény és tárkapacitás viszonylagos szűkössége, valamint a folyamatos akkumulátoros üzem miatt ezek kulcsfontosságúak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Abszolút kritikus a számunkra, hogy felkeltsük a fejlesztők lelkesedését az Intel platformok iránt" - mondta Fisher. A chipgyártó fejlesztői eszközökkel és fejlesztőknek kiírt versenyekkel próbálja megragadni a programozók figyelmét. A cég szeptemberben indította el az AppUp alkalmazás-piacteret, ahonnan Atom-alapú készülékekre optimalizált szoftvereket lehet letölteni, Windowsra és MeeGóra.

Hamarosan itt a MeeGo 1.1

Az AppUp esetében az Intel a máshol is bevált 70-30 százalékos bevételmegosztást alkalmazza, vagyis a szoftverfejlesztőknél marad a program árának 70 százaléka, ugyanúgy mint az Apple App Store, a Google Market vagy éppen a BlackBerry App World esetében. A vállalat célja, hogy az AppUpot az atomos világ első számú alkalmazásforrásává tegye, a jövőben minden Atom-alap készülékhez elérhetők lesznek programok itt, legyen szó netbookokról, tabletekről, később pedig akár okos tévékről, autós szórakoztató berendezésekről és okostelefonokról.

A MeeGo 1.0 verziója május óta érhető el, a Nokia és az Intel még októberre ígéri az 1.1 változat érkezését, amely jobb érintőképernyő-kezeléssel és telefon-képességekkel egészül ki, így akár érintőképernyős okostelefonokon vagy tableteken is használható. Fisher szerint azonban 2011 előtt nem várható, hogy MeeGo-alapú okostelefon érkezzen a piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.