Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 7. 16:22

Nem eladó az AMD, de kész meghallgatni bármilyen ajánlatot

Larry Ellison nemrég közölte, az Oracle kész egy félvezetőcéget vásárolni. Sokan az AMD-re gondoltak, de az elnök-vezérigazgató szerint a cég nem eladó, de örömmel meghallgat egy jó ajánlatot.

"Az AMD nem eladó, de a vállalat örömmel megfontol minden ajánlatot, amely a részvényeseink az érdekét szolgálja" - reagált Dirk Meyer, a második legnagyobb processzorgyártó elnök-vezérigazgatója arra a felvetésre, hogy az Oracle felvásárolhatja a céget. Meyer a Barcelonában zajló Canalys Channels Forum 2010 rendezvényen cáfolta, hogy a vállalat vevőt keresne vagy az Oracle karjaiba tartana.

Larry Ellison, az Oracle vezetője még szeptember végén vetette fel, hogy vállalata egy félvezetőcéget kebelezne be. "A célunk, hogy felépítsük saját (szellemi tulajdon) portfóliónkat" - idézi Ellisont a Reuters. "Félvezetőcégeket fogunk vásárolni. A szilícium nagyon fontos, a szoftverekkel kapcsolatos szellemi tulajdon nagyon fontos." Az iparban egyből megindultak a találgatások, kire vethetett szemet az Oracle, ugyanis nem sok olyan félvezetőcég van a radaron, amelyet az Oracle meg tud venni.

Mivel az Oracle termékeivel kizárólag a nagyvállalatokat célozza, kézenfekvő lehet egy olyan félvezetőcég megvásárlása, amely szerverekbe szánt technológiával rendelkezik, ezek közé tartozik az AMD, amely Opteron chipjeivel az évezred elején komolyan megszorongatta a gyengélkedő Xeonokat. Emellett a cég olyan GPGPU technológiával (FireStream) is rendelkezik az ATI révén, amelyet masszívan párhuzamos feladatok gyorsítására lehet használni mint amilyen az üzleti elemzés, adatbányászat. Ellison cége azonban jelenleg kizárólag Intel-alapú processzorokkal szerelt szervereket értékesít és már korábban jelezte, nem számol az AMD-vel, miért akarná most mégis megvenni?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AMD sokkal jobban passzolna az informatikai piacon bámulatos sebességgel terjeszkedő Samsung portfóliójába. A dél-koreai cég kínálatában szerepelő PC-k üzemelhetének AMD szívvel, egy kis méretű és fogyasztású x86-os architektúra pedig bekerülhetnek a vállalat tabletjeibe és mobil eszközeibe, ahol kiegészíthetnék az ARM-ra épülő modelleket.

A problémát leginkább az jelenti, hogy az Intel jelenleg minden szegmensben fölényben van az AMD-vel szemben, processzorai teljesítményben és energiahatékonyságban is vezetnek. A legnagyobb lemaradásban pedig a mobil szegmensben van az AMD, amely egyértelműen a PC-piac motorja jelenleg. A gyengélkedés a cég pénzügyi teljesítményén és piaci részesedési adatain is tetten érhető, rövid távon az AMD megvásárlása aligha vonzó, a cég szellemi tulajdona és szabadalmi portfóliója pedig csak nagyon hosszú távon hozná be az árát.

A processzorgyártó szeptember végén jelentette be, hogy a harmadik negyedévben a szokásos 5-10 százalékos szezonális erősödés helyett 1-4 százalékkal csökken a forgalom a második negyedévben elért 1,65 milliárd dollárral összehasonlítva. Az AMD a PC-piacon csökkenő kereslettel magyarázza a visszaesést, főleg az amerikai és nyugat-európai lakossági notebook-eladások torpantak meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról