Szerző: Koi Tamás

2010. október 5. 16:19

Kisméretű táblagépet dob piacra a Fujitsu

Hamarosan Magyarországon is forgalomba kerül a Fujitsu egyik legkisebb táblaformátumú PC-je, a Lifebook T580.

A hagyományos táblaszámítógépek felépítését követő, mindössze 10,1 hüvelykes kijelzővel ellátott Lifebook T580 használata a gyártó szerint nem jár együtt a kategória legtöbb tagja által kiváltott frusztrációval, a gép ugyanis nemcsak kényelmi funkcióit tekintve igyekszik a versenytársaknál többet kínálni, hanem a gép nyers számítási teljesítményét tekintve is túlszárnyalja a jellemzően olcsóbb megoldásokat.

A szeptemberi IFA-n bemutatott Lifebook T580-ba az ebben a szegmensben előszeretettel alkalmazott Intel Atom processzor helyett Intel Core i5 CPU kerül, a hazai viszonteladóktól rendelhető konfiguráció további paraméterei azonban egyelőre nem ismertek. Annyi bizonyos, hogy a gép szériafelszereltségéhez tartozik majd a biometrikus ujjlenyomat-azonosító, a WLAN- és Bluetooth-rádió, a gép emellett GPS modullal is ellátott HSxPA-modemmel is kérhető.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az alig 1,4 kg súlyú LIFEBOOK T580 a két irányban elforgatható kijelző egyszerű átfordításával noteszgépből táblagéppé alakítható. A teljes értékű érintőképernyő lehetővé teszi a négy ujjal végzett többpontos érintésvezérlést, 14 különböző ujjmozdulatot ismer fel, támogatja a dupla érintést (double tapping), az érintésalapú görgetést, nagyítást és elforgatást. A gyártó ígéri, hogy a kijelző még erős napsütésben is tisztán látható lesz, többek közt a kijelző fényerejét automatikusan a környezet fényviszonyaihoz igazító környezetifény-érzékelőnek (Ambient Light Sensor) köszönhetően. A zsírtaszító bevonat emellett gondoskodik róla, hogy ne maradjanak zavaró ujjlenyomatok a felületen.

A Fujitsu új táblagépének hazai árát egyelőre nem tudta megmondani a gyártó, a terméket beharangozó sajtóközleményben szereplő információk szerint azonban ez a cég kínálatának legolcsóbb átalakítható formátumú számítógépe. A Lifebook T580 novemberben kerülhet a boltok polcaira Magyarországon.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról