Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 30. 12:30

Ingyen Wi-Fi a Volánbusz járatain

Ingyen internetezhetnek az utasok a Volánbusz egyes távolsági járatain, miután a cég megállapodást kötött az infrastruktúrát biztosító Vodafone-nal.

A szolgáltatás igénybevételéhez a Vodafone mobilinternet megosztására alkalmas mobil hotspotokkal szerelt fel bizonyos buszokat, melyek a cég közleménye szerint összességében lefedik a teljes távolsági buszhálózat 60 százalékát. A buszon utazó ügyfelek noteszgépjükkel, vagy okostelefonjukkal szeptember 30-tól térítésmentesen internetezhetnek a buszokra telepített eszközök segítségével az utazás időtartama alatt.

A Vodafone nem először nyújt utazóknak hasonló szolgáltatást: a cég idén a reptéri minibusz-szolgálattal állapodott meg, így a repülőtérre utazók, vagy a hazaérkező utasok hasonló eszközök segítségével internetezhetnek a minibusz-flotta járműveinek egy részén. A vállalat a minibuszokra és a távolsági buszokra telepített mobil hotspotokat egyelőre nem hozta kiskereskedelmi forgalomba, vagyis az eszközt nem vásárolhatják meg a szolgáltató egyéni ügyfelei, jóllehet hasonló megoldást a Telenor már tavaly forgalomba hozott.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az operátor több olyan mobilinternetes eszközt is forgalmaz, mely az internet megosztására is alkalmas, ezek azonban kivétel nélkül külön áramellátást igényelnek, és egy USB-s modem is szükséges az internetkapcsolat létesítéséhez. A Vodafone vélhetően az egyéni ügyfelek számára is elérhetővé teszi az R201 típusú mobil hotspotot, melyet augusztusban hozott forgalomba a szolgáltató több országban.

A szolgáltatás sávszélessége nyilvánvalóan erősen függ a busz földrajzi helyzetétől, vagyis az internet olyan helyeken használható megfelelő sebességgel, ahol 3G-s kapcsolat áll rendelkezésre. A volánbusz saját weboldalán éppen ezért felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatás meglétével és sebességével kapcsolatban nem vállal felelősséget. A szolgáltatásairól további információ a www.volanbusz.hu/wifi oldalon található.

a címlapról