Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 27. 13:44

Elkészült az SSD-k szabványos tesztje

A JEDEC végre publikálta azokat a szabványokat, amelyek segítségével összehasonlíthatóvá válik az SSD-k fáradása. A szervezet szerint ez növelheti a flash memóriás meghajtók iránt tanúsított vásárlói bizalmat a piacon.

Az SSD-k térnyerését övező egyik legfontosabb kérdés a fáradással ("wear") kapcsolatos. Az SSD-kben használt flash memóriachipek csak korlátozott alkalommal írhatók felül, s egy idő után csak olvashatóvá válnak, ezt a jelenséget nevezzük fáradásnak. A fáradás mértéke a felhasznált memóriachipek típusa mellett számos egyéb tényezőtől függ, például attól is, hogy az SSD firmware-e milyen trükkökkel próbálja meg kiegyenlíteni a fáradás hatásait.

A fogyasztói piacra szánt, olcsóbb meghajtók rendszerint MLC (multi-level cell) flash chipekből állnak, ezeknél hamarabb jelentkeznek a fáradás hatásai mivel egy cella több bitet is tárol. A vállalati meghajtók általában SLC (single level cell) felépítésűek, ezek a chipek strapabíróbbak, valamint általában gyorsabbak is az MLC-nél, cserébe sokkal drágábbak. Az intenzív igénybevételnek kitett, legfelső kategóriás, vállalati felhasználásra szánt SSD-k esetén az sem ritka, hogy az eszközök a névlegesnél jóval nagyobb, akár többszörös kapacitással is rendelkeznek, így a fáradásból adódó hatások csak később jelentkeznek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Joint Electron Device Enginnering Council (JEDEC) két szabványt dolgozott ki, az egyik (JESD218) azt írja le, pontosan hogyan kell az SSD-k elhasználódását tesztelni, a másik (JESD219) pedig az ehhez használatos workloadokat definiálja - szabványos tesztelési metódus nélkül lehetetlen lenne összehasonlítható eredményeket produkálni, hiszen az SSD-k viselkedését alapvetően befolyásolja, hogy milyen adatokat és hogyan írnak rájuk.

A JESD218 szabvány lefekteti, hogy az SSD-k általános összehasonlíthatóságához egy megbízhatósági mutatót (endurance rate) kell közzétenniük a gyártóknak, amely azt mutatja meg, a meghajtóra hány terabájt adat írható (TRW) anélkül, hogy a kapacitása csökkenne. A teszteléshez a JESD219 szabványban meghatározott workloadot kell használni, amely leírja, hogy az íráshoz mekkora blokkméretet kell használni - ez egyelőre a vállalati alkalmazásokra jellemző adatírási mintát tartalmaz, a fogyasztói piacra szánt meghajtók tesztelésére ajánlott feladatokat később határozzák meg.

A JESD218 és JESD219 szabványok ingyenes regisztráció után elérhetők a JEDEC weboldalán.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról