:

Szerző: HIRDETÉS

2010. szeptember 27. 10:08

Kivirágzott a Margaréta

A legtöbb vállalatnál fontossá vált, hogy a folyamatok kezelése, a jogosultságok kiosztása, ellenőrzése akadálymentesen folyjon. Nem mindegy, hogy a kártyamenedzsment rendszer funkciónként szétdarabolva áll rendelkezésre, illetve, hogy egy esetleges kártya elvesztés után mennyi idő alatt lehet azt pótolni. A feszes gazdasági helyzetben pedig nem elhanyagolható az sem, hogy erre a területre mekkora összeget kénytelen fordítani a vállalat.

A Noreg Kft. felismerve a PKI rendszerrel rendelkező hazai vállalatok igényét egy komplex, biztonságos, de ugyanakkor átlátható és megfizethető kártyamenedzsment-rendszerre, saját  rendszert fejlesztett ki a Közép-magyarországi Operatív Program pályázati támogatásának hozzájárulásával. A szeptemberben befejeződő projekt terméke a hazai vállalatok számára máris elérhető.

A Margaréta kártyamenedzsment-rendszer univerzális megoldást nyújt a kártyák rendszerbe vételétől kezdve a kibocsátáson át, a kártyaprofil-kezelésig és a riportkészítésig minden funkcióra, amire nagyvállalati környezetben szükség van. Teszi mindezt úgy, hogy közben megfelel a legszigorúbb ellenőrzési és jogszabályi feltételeknek, képes változatos tanúsítványrendszereket együtt kezelni, s a dinamikus ügyféltámogatásnak köszönhetően egy új tanúsítvány beépítésére sem kell éveket várni. Az ilyen megoldásokra a nemzetközi szereplők egy átlagos hazai vállalat számára 40-50 millió forintos ajánlatot tudnak nyújtani, a Noreg Kft. Margaréta rendszere viszont ennek töredékéből kiépíthető.

100 fő felett nem működik a manuális jogosultságkezelés

Éppen ezért a legnagyobb vállalatok mellett ezzel a lehetőséggel bátran élhetnek akár a 100 főt foglalkoztató cégek is, s élvezhetik a mára már univerzálisnak mondható PKI technológia nyújtotta előnyöket. 100 fő alatt még elképzelhető a jogosultságkezelés manuálisan, a felett viszont biztosan káoszhoz, munkaidő-kieséshez vezet a kézi kezelés. A Margaréta vásárlóinak ráadásul nem kell lecserélnie a meglévő kulcsrendszerüket, használhatják tovább bármilyen tokenalapú, vagy kártyás azonosítómegoldásukat. Innentől kezdve pedig a telephelyre való beléptetés, a számítógép-hozzáféréshez való azonosítás, a dokumentum-hozzáférés, irodai eszközhasználat, távmunka, E-számla, illetve a digitális aláírás és a tanúsítványok kezelése is egy közös rendszeren belül történhet.

Hogy még egyszerűbb legyen a rendszer implementálása, a Margaréta képes együtt működni a céges címtárakkal, IDM rendszerekkel is. Ezen felül kiterjedt naplózási és értesítési funkciók is beépítésre kerültek, így sosem jelent meglepetést, ha egy engedély lejár, vagy ha egy jogosultság használatához egy extra tanúsítvány is szükséges.

Hatékony működés és magyar kezelőfelület

A PKI-rendszerek általában kínálnak megoldásokat ezekre a kihívásokra, de a szállítók gyakorta kompromisszumokba vagy magas költségekbe kényszerítik az ügyfeleket. A felhasználó azonosítása után kihívást jelent a felhasználó és a tanúsítványok összerendelése, az életciklus-menedzselés, illetve a különböző kibocsátóktól származó tanúsítványok közös kezelése. A pénzügyi és egyéb kritikus szektorokban pedig tovább nehezíti a megvalósítást a jogszabályi előírásoknak való megfelelés ("compliance") kötelezettsége.

A Margaréta ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul megfelel, sőt a hazai igényekhez alkalmazkodva magyar nyelvű kezelőfelülettel is rendelkezik, de a moduláris kiépítésnek köszönhetően bármilyen nyelvre könnyen lokalizálható. Az átgondolt tervezésnek köszönhetően a kártyák, jogosultságok pótlásához nem szükséges napokat várni, hanem szinte azonnal, akár vidéki telephelyen is elintézhető a felhasználó újradefiniálása. A kártyaigénylési és -visszavonási folyamatok, profilok és riportok hatékony és magas szintű kezelése pedig üzletileg is kimutatható előnyt jelent.

Minden funkció böngészőből is elérhető

A magyar fejlesztésű kártyamenedzsment-rendszer lelke egy Java EE platformra fejlesztett, háromrétegű architektúrára épülő szoftver. Az adatbázisréteg alapesetben az Oracle megoldását használja, ami megfelel a CC EAL4 biztonsági előírásoknak, de igény szerint e helyett a moduláris rendszerhez csatlakoztatható más rendszer is. Az üzleti logika az Enterprise JavaBeans rétegben fut, a webes megjelenítési réteg pedig Java Server Faces, AJAX és JavaScript megoldásokat vonultat fel. A rendszer legnagyobb előnye, hogy minden operátori és felhasználói funkció elérhető Internet Explorer 7 és Firefox 3 böngészőkből, nem kell különálló programokat telepíteni a kliens gépekre. Hardveroldalon a központi komponens, a Margaréta Web Frontend, az adatbázis és az EndEntity Web Frontend akár egyetlen középkategóriás szerveren is képes elfutni, de nagyobb vállalatoknál ez dinamikusan skálázható és redundánssá tehető.

Az Új Magyarország programon belül, a Közép-magyarországi Operatív Program pályázati résztámogatásának segítségével megvalósuló projektet a Noreg Kft. 2010 szeptemberében fejezte be teljesen, de már most több jelentős ügyféllel rendelkeznek, akik érdeklődnek a rendszer bevezetésével kapcsolatban. A kereskedelmi forgalomban kapható megoldásoknál jelentősen kedvezőbb árú konstrukció ráadásul a vásárlók minden esetben az adott vállalatra szabott, igény szerinti komponensekkel kiegészített megoldást vehetnek birtokba, s igény szerint a Noreg Kft. a hatékony és biztonságos üzemeltetéshez is biztosít támogatást.

[A Noreg Kft. megbízásából készített anyag]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.