Szerző: HIRDETÉS

2010. szeptember 26. 23:37

Fájdalommentes megfelelőség Novell Identity Manager 4-gyel

A Novell hazánkban is bemutatta személyazonosság-, jogosultság- és jelszó-kezelő megoldásának, a piacvezető Identity Managernek a legújabb, 4.0 verzióját.

Az Identity Manager 4 legfontosabb újdonságai a korábbinál egyszerűbb telepítés, a kényelmes jelentéskészítés, valamint a kiterjesztett kompatibilitás, amelyek eredményeképp az egyik leghatékonyabb és legkényelmesebb megoldás jött létre ezen a területen.

Az olyan új technológiák, mint a virtualizáció vagy a számítási felhők terjedése a személyazonosság- és hozzáféréskezelési megoldásokat is kihívások elé állítják. Az egyik fontos terület, ahol az Identity Manager 4 továbblépett az elődökhöz képest, az a virtuális gépeken vagy éppen a felhőben futó alkalmazásokkal való kompatibilitás, a szoftver ezeken ugyanúgy képes a jogosultságok kezelésére, mint a hagyományos, fizikai szerveren futó programok esetében. Mivel az IDM 4 számára teljesen mindegy, hogy egy alkalmazás hol fut, a felhasználók előtt végre megnyílhat a lehetőség, hogy kulcsfontosságú alkalmazásaikat biztonságosan virtualizálják vagy mozgassák a felhőbe anélkül, hogy a jogszabályi előírásoknak való megfelelőség tanúsíthatósága miatt kellene aggódniuk.

A jogszabályi előírásoknak való megfelelőség biztosítása minden érintett szervezet számára kötelező, de az nem kötelező, hogy a „compliance” fájdalmas is legyen.  Egy auditnál a legfontosabb, hogy a szükséges jelentések időben rendelkezésre álljanak, az Identity Manager 4 ezt továbbfejlesztett riportolási képességekkel támogatja. A szoftver automatikusan képes a jelentések elkészítésére, a felhasználók jogosultságával kapcsolatos adatok visszamenőlegesen is könnyen kinyerhetők a helyben futtatott, vagy akár a vállalati tűzfalon kívül, a felhőben hosztolt alkalmazásokból. Az IDM 4 beépített, testre szabható riportsablonokat is tartalmaz.

Egy személyazonosság- és hozzáféréskezelési rendszer bevezetését rendkívül időigényessé válhat, ha nem integrálódik megfelelően a meglevő infrastruktúrával. Az Identity Manager 4 sokat lépett előre ezen a területen, és számos elterjedt alkalmazáshoz képes kapcsolódni, amelyek akár saját jogosultságkezeléssel rendelkeznek (pl. SAP, SharePoint). A Novell megoldása az Administration Mapping komponenssel képes feltérképezni és beimportálni afelhasználók jogosultságoit más rendszerekből, egy egységes nézetet és egységes, akár az egész vállalatra kiterjedő működést biztosítva.

A szoftver ráadásul már nem csupán felhasználókat, hanem szerepköröket is kezel.  A Roles Based Provisioning Module segítségével a felhasználóknak az Identity manager 4 az üzlet által meghatározott szerepköre alapján kioszthatja a megfelelő jogosultságokat, a szerepkör megváltozása (pl. előléptetés, áthelyezés) esetén pedig automatikusan, valós időben módosíthatja őket anélkül, az csökkentve az adminisztrátorok terhelését, illetve kikényszerítve  a hozzáférési szabályok minden időben, minden rendszeren folyamatos érvényességét . Az üzleti felhasználók egy áttekinthető felületen követhetik nyomon a jogosultságaikat anélkül, hogy a vállalati biztonság vagy a megfelelőség sérülne.

Egy másik időrabló és drága feladat a bevezetéskor a vállalati munkafolyamatok programozása az személyazonosság- és hozzáféréskezelési rendszerbe. A Novell IDM 4 esetében ez nem feltétlen igényel programozást, ugyanis a szoftverben rendelkezésre áll egy grafikus interfész, amelyen kódírás nélkül, rövid idő alatt megtervezhetők a munkafolyamatok.

Az IDC szerint Magyarországon a Novell vezeti a személyazonosság- és hozzáféréskezelési megoldások piacát, a jelenleg elérhető legfrissebb, 2008-as adatok szerint a vállalat részesedése 37 százalék volt. A vállalat szakértői nem csak Magyarországon, hanem több európai országban is irányítottak IDM-bevezetéseket. A Novell hazai IDM-tanácsadói és -támogatói csapata a régió legjelentősebb kompetenciaközpontjává vált.

[A Novell Magyarország megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról