Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 23. 13:56

A mobilhasználatban is kialakulóban a digitális szakadék

Jelentős különbségek tapasztalhatók a mobiltelefonnal rendelkező magyarok nézetei között a készülék tényleges hasznosságát, funkcióit illetően.

Az okostelefonokkal rendelkezők számára a készülék inkább áldás és lehetőségek tárháza, míg a hagyományos, "buta" mobilokkal rendelkezőknek legjobb esetben is csak egy eszköz - derül ki az Ipsos kutatásából, amely több mint ezerfős online mintán vizsgálta meg a magyar internetezők mobiltelefonhoz fűződő viszonyát. A felmérés során tizenöt szempont szerint vették górcső alá a felhasználói szokásokat, amelyek alapján a kutatók azt állapították meg, hogy a telefonhoz való attitűdöket számos tényező határozza meg – köztük maga a készülék is.

A kutatás során három csoportba sorolták a válaszadókat, az egyik azokat a mobiltulajdonosokat tartalmazta, akik alapfunkciókkal rendelkező telefont használnak, és nem akarnak fejlettebb eszközöket zsebükben hordani, a második csoportba azok kerültek, akik ugyan nem rendelkeznek még okostelefonnal, de a jövőben tervezik ilyen mobil beszerzését, míg a harmadik halmazt a zömében érintőkijelzős modellekkel rendelkező okostelefon-tulajdonosok alkották.

Az alapfunkciós mobilokkal rendelkezők közel háromnegyede meggyőződve vallja, hogy a mobiltelefon csak telefonálásra való, míg az okostelefonokat vásárló mobilozóknál tízből négy tulajdonos gondolkodik csupán így. A hagyományos készülékek tulajdonosai számára az okostelefonok többletfunkciói többnyire értelmezhetetlenek, ennek a felhasználói rétegnek a negyede nem érti, miért kell annyi funkciót zsúfolni egy telefonba - derül ki az Ipsos felméréséből. Az okostelefon-tulajok elsősorban unaloműzésre használják a készülékek extra funkcióit, 19 százalékuk saját bevallása szerint halálra unná magát a telefon nélkül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Ipsos felmérése kitért arra is, hogy a mobilok milyen szerepet játszanak az egyes felhasználói csoportoknál az önkifejezésben. A drágább, érintőkijelzős mobilok tulajdonosai számára a készülék birtoklása, használata inkább része az önkifejezésnek, miközben azok, akik hagyományos mobilt vásárolnak, többségében egyszerű használati tárgynak tekintik.

Mindezek ismeretében nem különösebben meglepő tény, hogy a hagyományos mobilkészülékekkel rendelkezők számára a mobiltelefon még ma is inkább csak nyűg, tízből három válaszadó szerint a mobil egyfajta elektronikus póráz. Jellemző emellett, hogy az alaptudású készülékekkel rendelkezők több mint a fele (58 százaléka) nem örül neki, hogy a mobil segítségével bárhol, bármikor elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról