Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 22. 13:25

Jövő héten érkezhet a RIM tabletje

Céghez közeli források szerint a jövő heti DEVCON rendezvényen a Research In Motion végre bemutatja régóta pletykált táblagépét, amit mindenki csak BlackPad néven emleget.

Az iPad év eleji premierje óta téma a sajtóban a Research In Motion válaszlépése. A BlackPad hivatalos premierjére jó alkalom lenne a Research In Motion fejlesztői konferenciája, amennyiben a cég tényleg előáll a tabletjével, az akár az idei karácsonyi szezonra a boltokba kerülhet.

A Wall Street Journal belsős információkra hivatkozva azt írja, a 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező BlackPadbe Wi-Fi és Bluetooth is kerül emellett mobilhálózatra is képes lesz csatlakozni, de csak mobiltelefon közbeiktatásával - hogy ezt pontosan hogy képzeli a RIM, egyelőre rejtély, furcsa lenne, ha a vállalat pont a 3G-vezérlőt hagyná ki a készülékből. A vélt specifikációk között két kamera szerepel, egyik az előlapon, másik a hátlapon található. A Marvell processzorra épülő tabletet az egyik legnagyobb tajvani bérgyártó, a Quanta Computer állítja elő - a Wall Street Journalnak a vállalat képviselője megerősítette, hogy több tableten is dolgoznak különféle megrendelők számára, de hogy a RIM köztük van-e azt nem árulta el.

A Research In Motion alig néhány hete mutatta be az első, BlackBerry OS 6-re épülő telefonját, a 9800-at, a tablet mégsem az okostelefonok vadonatúj operációs rendszerét kapja, hanem egy teljesen új szoftvert, amely az áprilisban felvásárolt QNX-re épül. Kérdés, hogy a felvásárlás óta eltelt idő alatt a RIM milyen alkalmazásokat tudott QNX-re portolni, megfelelő szoftverháttér nélkül ugyanis nem sok értelme van egy tabletet piacra dobni. Jól értesültek tudni vélik, hogy a RIM előbb-utóbb az okostelefonjainak platformját is QNX-re cseréli, amit már a HWSW is megtippelt néhány hónapja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Noha a BlackBerryk egyelőre tisztán vezetik az amerikai okostelefon-piacot és a globális eladásokat tekintve csak a Nokia áll a RIM előtt, az iPhone és az androidos modellek térnyerése komoly fejtörést okoz a cégnek. A tabletek piacán nagyjából ugyanazokkal a versenytársakkal kell szembenéznie a vállalatnak, az elsöprő népszerűségű Apple iPaddel és az androidos tabletekkel, amelyek egész sora érkezik majd különféle gyártók műhelyéből.

Amint az ismert, a BlackBerryk a minimális adatforgalmat generáló push e-mail szolgáltatással váltak a vállalatok és később a fogyasztók kedvencévé, de az olcsó mobil szélessáv elterjedésével ez az előnyük egycsapásra eltűnt, ma már lényegében minden mobiltelefonról lehet e-mailezni (még ha nem is a BlackBerryk által nyújtott kényelemmel). A RIM másik problémája, hogy telefonjai népszerűsége ellenére viszonylag kevés fejlesztőt tud a platformjához vonzani, a BlackBerry App World kínálata csak nemrég érte el a 10 ezer alkalmazást, miközben Androidra már 80 ezer program tölthető le a hivatalos piactérről, iPhone-ra pedig 200 ezernél is több szoftver készült.

A fejlesztői érdeklődést valószínűleg felpezsdíti a UNIX-szerű QNX, amelyre jóval kényelmesebb a fejlesztés mint a BlackBerry OS-re. A QNX egy úgynevezett valós idejű operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy rendkívül alacsony és kiszámítható késleltetéssel szolgálja ki a futó alkalmazások erőforrásigényeit, és garantálni igyekszik azok zavartalan futását. A cél az, hogy a kód futása, az egyes utasítások késleltetése és végrehajtási ideje nagy pontossággal determinálható legyen, amit a QNX mikrokernel architektúrája, a Neutrino az erőforrások, akár teljes processzormagok szálakhoz rendelésével is képes elérni. A Neutrino többek között egyes csúcskategóriás Cisco hálózati berendezésekben is megtalálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról