Szerző: Bizó Dániel

2010. április 12. 14:53

QNX lesz a Blackberryk alapja?

Felvásárolja a valósidejű operációs rendszeréről ismert QNX Software Systemst a Research In Motion, a Blackberryk gyártója. A lépés mögötti elképzelésekről azonban csak nagy vonalakban nyilatkoztak a felek, így egyelőre csak spekulálni lehet a RIM terveivel kapcsolatban.

HIRDETÉS

A RIM a Harman Internationaltől, többek közt a Harman Kardon, AKG és JBL márkák tulajdonosától vásárolta meg a QNX-et. A pénzügyi részletek nem kerültek nyilvánosságra, tudni lehet ugyanakkor, hogy a Harman 2004-ben 138 millió dollárt adott a cégért, így a vételár valószínűleg meghaladta ezt a összeget, feltételezve, hogy a RIM volt kezdeményező fél.

A Harman portfóliójába a QNX a beágyazott operációs rendszere, a hasonló nevű QNX révén került. A QNX egy úgynevezett valós idejű operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy rendkívül alacsony és kiszámítható késleltetéssel szolgálja ki a futó alkalmazások erőforrásigényeit, és garantálni igyekszik azok zavartalan futását. A cél az, hogy a kód futása, az egyes utasítások késleltetése és végrehajtási ideje nagy pontossággal determinálható legyen, amit a QNX mikrokernel architektúrája, a Neutrino az erőforrások, akár teljes processzormagok szálakhoz rendelésével is képes elérni. A Neutrino a Harman kapcsolatainak köszönhetően közel 200 autó fedélzeti számítógépét hajtja meg, de megtalálható például a Cisco csúcskategóriás routereiben is.

A megállapodás értelmében a RIM és a Harman együttműködik a jövőben a járműelektronika területén, ugyanakkor valószínűtlen, hogy a cég csak a fedélzeti számítógépek iránti növekvő igény miatt költött volna százmillió dolláros nagyságrendű összeget a QNX-re. A Harman nemcsak egyszerűen jobban ért hozzá, de a RIM számára teljesen ismeretlen is a terület, kompetenciája az okostelefonok tervezésében van, amely a mobilpiac növekvő és élesen versengő területe.

Egy ésszerűbb magyarázat a közleményben elásva található: \"A QNX [...] hosszútávú szinergiát hoz a vállalatoknak [...] az egymást kiegészítő operációs rendszer szakértelemre alapozva\". A Neutrino mikrokernel a így jövőben akár a  Blackberry OS alapját is képezheti, amely így eredményesebben veheti fel a versenyt az Android és iPhone platformokkal, amelyek szélesebb körű szoftvertámogatottsággal és látványosabb grafikus kezelőfelülettel és alkalmazásokkal rendelkeznek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 20:14

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.