:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 17. 10:15

A cseheknél is gondban a Street View

A cseh hatóságok megtiltották a Google-nek, hogy Prágában további fotókat készítsen és azokat közzé tegye a Street View szolgáltatáson belül. A helyzet érdekessége, hogy már most is szinte a teljes város le van fedve - nem tudni, hogy a már meglévő képekkel mi fog történni.

A Cseh Adatvédelmi Hivatal elutasította a Google újabb engedélykérelmét, tehát gyakorlatilag betiltotta a Street View további terjeszkedését Csehországon belül. A már elkészült képek még felhasználhatóak, illetve a hatóságok és a Google elméletileg tovább folytatják a tárgyalásokat, egyeztetéseket. Az amerikai cég célja bizonyára az, hogy átvergődjön a kelet-európai bürokrácián, hiszen Prága és a környékbeli városok az amerikai turisták által is erősen favorizált helyszín, kár lenne ha hiányozna a repertoárból.

Egyre több ország emeli fel hangját

A Google esélyei viszont rosszak, hisz Európában, illetve Ázsiában is egyre többször találják magukat szembe tiltással. Magyarországon is az adatvédelmi biztos akadályozta meg a Street View megjelenését, igaz érdekes módon a román Norc nagyon hasonló szolgáltatása nem csak Budapestet, hanem a többi nagyvárost, sőt, a Balaton-partot is végigpásztázta már. A románok mellett az összes navigációs térképeket készítő cég szintén végigfotózta országunkat teljesen alaposan, hiszen a tiltó- és figyelmeztető táblák és speciális útviszonyok elemzéséhez és adatbázisba rendezéséhez ez a legegyszerűbb út (igaz, itt a képek nem kerültek nyilvánosságra).

A hatóságoknak többnyire nem a fotók publikálásával van a gond, hiszen a Google is kitakarja a rendszámokat és az arcokat is, hanem azzal, hogy a cég az eredeti képverziókat arcokkal és rendszámokkal együtt megőrzi. Emiatt több országban megkérdőjelezik a szolgáltatás legalitását, hiszen ez már ipari méretű személyes adatgyűjtésnek számít. A jogvédők és a Google érvei valószínűleg sosem fognak találkozni, de a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy "nagyon csalódottak a döntés miatt, de szeretnének kezdeményezni egy konstruktív párbeszédet a cseh hatóságokkal".

Mit sem érnek a tárgyalások

Ennek eredményessége kérdéses, hiszen hazánkban is pontosan ugyanezt nyilatkozták, és valóban többször tárgyaltak is az adatvédelmi szervekkel, de dűlőre valószínűleg nem jutottak, mert Budapest mind a mai napig hiányzik a Street View-ból. Prága esete viszont azért speciális, mert a szolgáltatás már elérhető, és szinte a teljes város végigjárható a legkisebb utcáktól az autópályákig. Hana Stepankova a cseh adatvédelmi hatóság nevében elmondta: "Nem vagyunk teljesen biztosak, hogy a begyűjtött adatok feldolgozása a törvényesség keretein belül zajlik" - utalva arra, hogy itt is az eredeti képek tárolásával van a probléma.

Ugyanezzel az ellenállással immár 30 országban kell szembenéznie a Google-nek. Először a német hatóságoknak szúrt szemet a módszer, majd a magyar, olasz, francia, ausztrál, japán és spanyol helyszíneken és további országokban is falakba ütköztek. Idő közben az Egyesült Államokban is 38 államra kiterjedő nyomozást indítottak a Google Street View kapcsán, és az Egyesült Királyságban is a Metropolitan Police nyomoz ellenük. Látva, hogy a világ egyre több pontján szemet szúr valamiért a Street View, két út kínálkozik. Vagy változtatnak a belső adatkezelési elveken, vagy búcsút mondanak az egyébként népszerű szolgáltatásnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.