Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 15. 12:44

Atomcsapás az Inteltől

Az IDF első napján a noteszgépekbe, asztali PC-kbe és szerverekbe szánt, nagy teljesítményű Sandy Bridge architektúra volt a főszereplő, a második napon pedig az Intel legújabb kori sikertörténete, az Atom volt a figyelem középpontjában.

A világ első számú chipgyártója az Atomból csendben egész termékvonalat épített ki, a D sorozatú lapkák olcsó desktop gépekbe, vagy másképp nettopokba valók, az N-sorozat a netbookoké, a Z jelű chipeket pedig mobil eszközökbe szánja a vállalat. Ezek mellé nemrégiben csatlakozott a kimondottan szórakoztató elektronikai berendezésekbe tervezett CE család, ma pedig az E-jelű Atomokkal bővült  a paletta – az E az embedded, azaz beágyazott rövidítése. Az Intel várakozásai szerint az Atom E-sorozatú lapkák a legváltozatosabb alkalmazási területeken bukkanhatnak fel, például pénztárgépekben, ipari elektronikai berendezésekben vagy autókban.

Doug Davis, az Intel alelnöke több új Atom chip érkezését is bejelentette. A CE-sorozat a CE4200 modellel bővült, ezt a lapkát kimondottan okos tévékbe és más szórakoztató termékekbe szánja a cég. Az Atom CE4200 az x86 mag mellett dedikált hang- és videofeldolgozó áramköröket kapott, egyszerre akár 8 videofolyamot képes kezelni és hardveres támogatást biztosít a H.264 kódoláshoz is. A rendezvényen elhangzott, hogy több jelentős set-top box gyártó (ADB, Sagemcom, Samsung, Technicolor)máris az Atom CE4200-at választotta termékeihez.

Az új E-sorozat első példánya az E600, amely integrált memóriavezérlőt és PCI Express vezérlőt egyaránt tartalmaz és szintén tartalmaz hardveres támogatást videótömörítéshez. Az IDF-en az autós elektronikában utazó amerikai Visteon egy fedélzeti szórakoztató rendszert demonstrált, amely az új Atom chipre épül. Az érintőképernyős megoldás érdekessége, hogy egymástól függetlenül több képernyőt is kezel, amelyeket különféle alkalmazások futhatnak – az ülés támlájába épített monitoron akár HD videó is megjelenhet vagy játszani is lehet, miközben a műszerfalban levő képernyő a navigációs térképet mutatja vagy akár a webböngészőt.

Érdekes új gépek

Bemutatkozott a Dell netbook-tablet hibridje is, amely egy 10 hüvelykes , Windowst futtató készülék. Az Inspiron Duo érdekessége, hogy forgatható kijelzővel rendelkezik, azonban az nem a konverálható tabletektől megszokott módon működik, hanem a kijelző a kávában a vízszintes tengely körül elfordítható és visszahajtható a billentyűzetre. A Dell szerint ez a megoldás lehetővé teszi, hogy az Inspiron Duót tabletként is lehessen használni, de ha szükség van hosszabb szöveg bevitelére, kéznél van a billentyűzet is. A Dell gépe még az idén boltokba kerül.

Az IDF-en rengeteg Atom-alapú tablet is látható, a Dell Inspiron Duót leszámítva azonban ezek egyike sem nagy, neves gyártó terméke. A felhozatal igen vegyes, vannak cégek amelyek egyszerűen a Windows 7-et telepítik a készülékükre, vannak olyanok, amelyek valamiféle egyedi érintésre optializált felületet húznak a Microsoft szoftvere fölé (ilyen például a Dell), de MeeGóra épülő megoldást is láthattunk – ezek közé tartozik a német WePad, amely a jövő héttől lesz kapható. Az Intel mantrája, hogy az Atom széles körű szoftvertámogatottságot élvez, Windows, Android, Linux, MeeGo vagy akár Chrome OS egyaránt fut rajta.

A 11,6 hüvelykes kijelzővel rendelkező WeTab kézbe véve igen meggyőző benyomást kelt, a kezelőfelülete is könnyen áttekinthető, futnak rajta a Flash videók is – akkumulátoros üzemideje azonban legfeljebb 6 óra (full HD videolejátszás). Érdekesség, hogy az IDF-fel párhuzamosan futó kiállításon ugyanez a hardver Windows 7 operációs rendszerrel egy kanadai cég, az Exo PC logójával kellette magát. Az Exo PC ügyes érintésre optimalizált felületet húzott a Windows 7 fölé és még egy saját alkalmazás-piacteret is indított.

Az Atom újabb és újabb generációival tovább faragja a fogyasztást az Intel  – a jövőre ígért Oak Trail kódnevű lapka fele annyi energiát kér mint a jelenlegi generációs Atomok, és hardveres videodekódert is tartalmaz, amivel minimális terhelés mellett képes 1080p filmeket lejátszani, ígéri az Intel.  Az IDF-en  elhangzottak szerint 2011-ben már az Atom gyártásánál is be fogja vezetni a cég  a 32 nanométeres gyártástechnológiát, ami további jótékony hatással lehet a teljesítményfelvételre és persze a méretekre is – pár éven belül akár mobiltelefon méretű készülékekbe is bekerülhetnek az Atomok.

Az előadás érdekes színfoltja avolt a bemutatott Ocosmos OCS-1, amely egy Atom-alapú, Windowst futtató kézi játékkonzol lesz, amelyben 1,5 GHz-es Oak Trail chip, 64 gigabájtos flash háttértár és 4,8 hüvelykes, 1024x600 pixeles kapacitív érintőképernyő kerül. Lényegében egy teljes értékű windowsos PC-ről van szó, amelynek kihúzhatüó billentyűzete és a kijelző mellett 2 joystickje van. Az OCS-1 egy koreai vállalat műhelyéből származik, így valószínűleg elsőként az ázsiai országban lesz kapható, egyelőre ismeretlen áron.

Alkalmazás-piactér mindenhez, ami Atom

Az Intel egyúttal elindította az AppUp alkalmazás-piacterét, amely az Atom-alapú gépekre optimalizált programok gyűjtőhelye. Az Appup még a januári CES-en indult el bétaként, most pedig megnyitotta kapuit a közönség előtt – a piactérről Windowst és MeeGót futtató netbookok tulajdonosai egyaránt tölthetnek le alkalmazásokat, a kínálatban ingyenes és fizetős szoftverek egyaránt szerepelnek. A választék egyelőre szűkös, most még csak ezer körül van a letöltehető pogramok száma, de vélhetően gyorsan bővülni fog.

Az AppUp esetében az Intel a máshol is bevált 70-30 százalékos bevételmegosztást alkalmazza, vagyis a szoftverfejlesztőknél marad a program árának 70 százaléka, ugyanúgy mint az Apple App Store, a Google Market vagy éppen a BlackBerry App World esetében. A vállalat célja, hogy az AppUpot az atomos világ első számú alkalmazásforrásává tegye, a jövőben minden Atom-alap készülékhez elérhetők lesznek programok itt, legyen szó netbookokról, tabletekről, később pedig akár okos tévékről vagy autós szórakoztató berendezésekről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról