Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 14. 10:27:00

Újabb tábornok esett el a Nokiánál

Egy hét leforgása alatt két magas rangú vezető is bejelentette, hogy otthagyja a Nokiát: előbb múlt pénteken az elnök-vezérigazgató távozását jelentette be a cég, tegnap pedig a mobilrészlegért felelős alelnök adta be a felmondását.

A ma kezdődő londoni Nokia World rendezvény meglehetősen fagyos légkörben indul a vállalat felső vezetése számára, nem túl jó ómen legalábbis, hogy a cég két csúcsvezetője, Olli-Pekka Kallasvuo és Anssi Vanjoki a kiállítást és konferenciát megelőző napokban közölte, hogy távozik a finn vállalattól. Vanjoki, akit májusban nevezték ki a gyártó mobiltelefonos részlegének vezetőjévé, tegnap adta be felmondását, hivatalos indoklásában az ilyenkor szokásos frázis szerepel: új kihívások elé nézne.

Vanjoki, aki a Nokia Csoport igazgatótanácsának is a tagja, hat hónapos felmondási idővel hagyja ott a vállalatot, nyilatkozatában kijelentette, száz százalékig meg van győződve arról, hogy a tőle telhető legjobbat nyújtotta az elmúlt időszakban, valamint a következő hat hónapban is ezt a szemléletet fogja képviselni. Utódjáról egyelőre nem határozott a vállalat, nem nehéz ugyanakkor megjósolni, hogy az új elnök-vezérigazgató, a Microsofttól igazolt Stephen Elop saját emberét ülteti a kulcspozícióba.

A vezérváltás mindenesetre régóta érik a finn mobilgyártónál, már júliusban is felreppentek olyan pletykák, amelyek szerint a Nokia új elnök-vezérigazgató keresésébe kezdett. Az egyedüli meglepetést talán csak az jelenti, hogy Olli-Pekka Kallasvuo távozást ilyen későn jelentette be a vállalat, ennek hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az utód megtalálása nem volt egyszerű feladat.

A cégen belül csak OPK-ként emlegetett vezető regnálása alatt a Nokia folyamatosan szenvedett - persze igazságtalanság lenne ezt pusztán a vezető számlájára írni, hiszen az elmúlt négy évben olyan potens versenytársak jelentek meg a mobilpiacon mint az Apple és a több jelentős gyártót maga mellé állító Google. A Nokia vezetőségének hibája, hogy a vállalat nem reagálta le megfelelően ezeket a fenyegetéseket, késve követte a technológiai változásokat (pl. érintőkijelzős készülékek előretörése) és a szoftveres innovációt is láthatóan elhanyagolta.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 18:03

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.