Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Feszül a viszony a HP és az Oracle között

Bodnár Ádám, 2010. szeptember 08. 09:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Amint arra számítani lehetett, a HP polgári pert indított Mark Hurd ellen azt állítva, hogy az Oracle állásajánlatának elfogadásával a vállalat üzleti titkait és bizalmas információit veszélyezteti. Az Oracle vezetője jéghideg közleményben reagált, az évek ótat partnerként dolgozó cégek közötti viszony elmérgesedni látszik.

A HP pert indított korábbi elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd ellen, amiért az elfogadta az Oracle állásajánlatát és elnöki pozícióban csatlakozott a céghez, valamint az Oracle igazgatótanácsának tagja lett.

"Hurd tegnap elfogadta a HP egyik versenytársának, az Oracle-nek az állásajánlatát [...] Az új feladatait nem tudja anélkül ellátni, hogy szükségszerűen ne használná fel és hozná mások tudomására a HP üzleti titkait és bizalmas információit" - áll a HP által a Kaliforniai Központi Bírósághoz eljuttatott keresetében, amely teljes egészében megtekinthető itt. A világ legnagyobb informatikai vállalata amerikai lapokban megjelent cikkeket idéz, amelyek azt taglalják, az Oracle számára mennyire hasznosak lesznek azok a tapasztalatok, amelyeket Hurd a HP vezetése közben szerzett a hardverpiacról és a nagyvállalati ügyfelek gondolkodásáról.

2005 és 2010 között, míg Hurd a HP élén állt, a vállalat a befektetők kedvencévé vált, teljesítménye kezdetben stabiizálódott, majd heves expanzióba kezdett és pár év alatt a világ legnagyobb informatikai cégévé vált, amit a piac egyértelműen Hurd vezetésének tulajdonít. Amikor augusztus elején Mark Hurd váratlanul lemondott a HP éléről, a cég papírjainak értéke 10 százalékot zuhant. Tegnap, amikor hivatalosan is megerősítést nyert, hogy az Oracle vezetőjeként dolgozik tovább, az Oracle részvényei közel 6 százalékot erősödtek - Hurd megjelenése egycsapásra 7 milliárd dollárral növelte meg a cég piaci értékét.

A HP és az Oracle árfolyama Mark Hurd távozása óta

A HP azt kéri a bíróságtól, tiltsa meg Hurd számára hogy az Oracle-nél folytassa pályafutását és jelöljön ki egy független szakértőt, aki rendszeresen ellenőrzi, a volt vezérigazgató eleget tesz-e a titoktartási szerződésében foglaltaknak. Az Oracle elnökeként Mark Hurd az értékesítési- és marketing tevékenységet, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartást koordinálja majd, míg a másik társelnök, Safra Catz továbbra is a napi üzletmenetért felelős.

Az Oracle éles hangú közleményben reagált a HP lépésére. "Az Oracle régóta fontos partnerként tekintett a HP-ra. Ennek a pernek a megindításával a HP semmibe veszi ezt a partneri kapcsolatot, a közös ügyfeleket, valamint saját részvényeseit és dolgozóit" - idézi a cég közleménye Larry Ellison elnök-vezérigazgatót. "A HP igazgatótanácsa gyakorlatilag lehetetlenné teszi az Oracle és a HP számára, hogy továbbra is együttműködjenek az IT piacon."

Kaliforniában ritka a munkaszerződésekben a nonkompetitív záradék, amely megtiltja az alkalmazottak számára, hogy konkurens cégnél folytassák pályafutásukat, a jogrendszer ugyanis erőteljesen támogatja a szabad versenyt és a bíróságok csak nagyon ritkán adnak helyt ezzel kapcsolatos kereseteknek. A HP ezért a titoktartási szerződésre próbál építeni, de a Wall Street Journal és más lapok által megszólaltatott jogi szakértők szerint így sincs sok esélye ebben a csatában. A cég mindenesetre az egyik legnevesebb amerikai ügyvédet, Allen Rubyt kérte fel a jogi hadművelet irányítására.

Szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a HP némi pénzt ki tud csikarni az Oracle-ből, amiből legalább részben fedezni tudja a lelépéskor kifizetett több tízmillió dolláros kompenzációs csomagot.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.