Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 31. 16:37

Indul a 4G-s úthenger a Deutsche Telekomnál

Rövid időn belül jelentősen bővíti szélessávú (mind mobil, mind vezetékes) hálózatát Németország legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Deutsche Telekom.

A vállalat sajtóközleménye szerint alig három hónappal a német mobilfrekvencia-árverés eredményhirdetését követően máris indulásra készen állnak az első LTE-alapú mobil adatátviteli rendszerek az országban. Piackész szolgáltatásról azért még korai beszélni, lévén egyelőre csak egyetlen kereskedelmi üzemű bázisállomást adtak át Brandenburg tartományban, emellett jelenleg még nincs a szolgáltató készülékkínálatában olyan eszköz, amivel igénybe lehet venni a gyorsabb adatátviteli tempóval kecsegtető rendszert.

4G vagy nem 4G?

Az LTE-t bár sokan 4G-s technológiaként emlegeti, köztük egyes piackutatók is, valójában csak megágyaz a valódi 4G-t elhozó LTE-Advancednek, mely az elfogadás előtt álló Release 10 specifikációs gyűjtemény része lesz.
A 4G kritériumai közt szerepel ugyanis, hogy névlegesen akár 1 gigabites linket is fel tudjon építeni a torony és a terminál közt, amire a Release 8 nem képes, 326,4 megabit/s letöltési és 86,4 megabit/s feltöltési csúcssebességeket specifikál ugyanis. A pre-4G - vagy a Super3G, ahogyan az NTT DoCoMo hívja - LTE szépsége viszont abban rejlik, hogy infrastrukturális oldalról elméletileg szoftverfrissítéssel felfejleszthető a Release 10 specifikációira majd.
A hálózatépítést az IT-infrastruktúra szempontjából eleve elmaradottabbnak tekinthető kelet-németországi tartományokban megkezdő szolgáltató szerint az előfizetők 2011 elején vehetik birtokukba a szolgáltatást, addig összesen több mint ötszáz településen építenek ki LTE-képes állomásokat. A hálózati eszközök beszállítói a Nokia Siemens Networks és a Huawei lesznek (hazánkban az Ericssonnal végez LTE-kísérleteket a Magyar Telekom).

Az első fejlesztési területnek tekinthető Kyritz régió – például a Holzhausen és Gumtow környéki területek – esetében az új rendszerek minimum 2 Mbps sebességű mobil sávszélességet biztosítanak. A szolgáltatást várhatóan az adott viszonyoknak megfelelően, eltérő frekvenciasávokban üzemeltetheti majd a cég.

2010 májusában a német hírközlési hatóság által szervezett frekvencia-árverésen a Deutsche Telekom minden érintett frekvenciablokkon belül vásárolt frekvenciákat (ideértve 800 MHz az ún. “digitális hozadék” frekvenciát, valamint az 1.8 GHz és 2.6 GHz frekvenciákat is), ezzel megteremtette az alapokat a nagyteljesítményű LTE mobiltechnológia kiépítéséhez. Azt egyelőre nem tudni, hogy a korábban csak beszédátvitelre használt 900 MHz-es sávban a tavaly módosított GSM-keretirányelv alapján üzemeltet-e mobil szélessávú rendszereket a cég.

Összességében 2010. végére a Deutsche Telekom a tervek szerint több mint 1000 olyan településre juttatja el a gyors internetszolgáltatást, melyeken jelenleg nincs szélessávú hozzáférés. Ezen belül mintegy 500 településen elérhető lesz az LTE szolgáltatás, a többiek esetében a már meglévő mobil/vezetékes technológiákat alkalmazzák, mint például az UMTS, DSL vagy az FTTH (fiber to the home). A vezetékes hálózatok tekintetében a szolgáltatás legtöbbször a helyi önkormányzatokkal együttműködve nyújtják. Az elkövetkezendő években a Deutsche Telekom a tervek szerint folyamatosan bővíti a hálózatát, bekapcsolva az addig ellátatlan területeket is.

Hazánkban az illetékes minisztérium és a hírközlési hatóság törekvése szerint két frekvenciasávban (450 MHz és 900 MHz) még idén pályázatot írnak ki a szélessávú vezeték nélküli hálózat lefedettségének bővítése érdekében. A "digitális hozadék", vagyis a digitális átállás során felszabaduló szabad frekvenciák pályáztatása még évekig húzódhat, hiszen az analóg adókat csak 2011 végén kapcsolják le hazánkban, emellett a szomszédos országok frekvenciagazdálkodásától is függhet, hogy mikor és milyen frekvenciaszeleteket lehet felszabadítani mobil távközlési célokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról