Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 9. 12:55

Újabb kartellper az LCD-gyártók ellen

Újabb per indult az LCD-kartellben részt vett gyártók ellen. Ezúttal New York állami ügyésze fogott perbe több vállalatot, hogy kártérítést préseljen ki belőlük a hatóságok által már csillagászati összegű büntetésekkel sújtott árkartell miatt. Ez a negyedik nagyszabású per ipari szereplők ellen, miközben Brüsszel is vád alá helyezett több gyártót.

A többek közt az Intellel is perben álló Andrew Cuomo New York-i főügyész nem kevesebb mint 20 vállalat ellen adott be keresetet a Manhattani Legfelsőbb Bíróságon, amelyben kártérítés megfizetését követeli annak az évtizedes árkartellnek kapcsán, amely miatt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma eddig összesen 890 millió dollárnyi bírságot szabott ki. Ebből 400 millióval az LG Display, 220 millióval a tajvani Chi Mei Optoelectronics, a Sharp pedig 120 millióval vette ki részét. Az eset érdekessége, hogy a világ egyik legnagyobb LCD-gyártójaként a Samsung Electronics nem részesült pénzbüntetésben, amelynek nagysága megközelítőleg az LG tételének méretével vetekedne.

Cuomo az igazságügyi vizsgálatok során tett beismerő vallomásokra alapozza a pert, amelynek célja, hogy a vevőket ért károk miatt is fizetésre bírja a gyártókat. Az alperesek közt mindenki ott van, aki számít, élen a Samsunggal, az LG-vel és az AU Optronicsszal, amelyek a világ LCD-paneltermelésének nagy részéért felelnek. A perirat az 1996 és 2006 közötti időszakra vetítve folyamodik kártérítési követelésekhez a mesterségesen magasan tartott árak miatt, amit az árak rögzítésén túl a kibocsátás összehangolt korlátozásával értek el a vádlott cégek, elkerülve a túlkínálati állapotot. A kártérítési igény pontos összege nem ismert, nagyságrendileg több tízmillió dollárra tehető, mivel a vevők több számillió dollár értékben vásároltak LCD-termékeket.

Az Igazságügyi Minisztérium 2006 végén kezdett vizsgálatokat a japán és dél-koreai hatóságok segítségével, tekintve, hogy az LCD-ipar csak értékesítési irodákkal rendelkeznek az Egyesült Államokban, a székhelyük a távol-keleti országokban található. Ezzel nagyjából egy időben indult meg az Európai Bizottság nyomozása is. Az amerikai vizsgálatok tavaly hoztak eredményt, összesen hat vállalat kötött megállapodást az Igazságüggyel, és fizetett büntetést.

Az európai eljárás ennél lassabban haladt, az EB csak tavaly nyáron emelt hivatalosan is kifogásokat, amelyekre a gyártóknak válaszolniuk kell, a végső határozat csak ezt követően születik meg. Amennyiben Brüsszel is úgy találja, a gyártók törvényt sértettek, úgy több több százmillió euró büntetést is kiszabhat a cégekre azok forgalma alapján. A Bizottság a monitorok, televíziók és mobilkijelzők területein is vizsgálódik.

Nem csak kormányzati hivatalok, hanem az LCD-panelek vevői is megmozdultak a kartellhírek hatására. Az elsők közt lépett a Nokia, a finn cég még tavaly novemberben perbe fogta beszállítóit, élükön a Samsunggal és az LG-vel. A nehézsúlyú szereplők közül idén márciusban a Dell is beszállt, és öt vállalatot citált bíróság elé, köztük a Sharpot, a Hitachit és a Toshibát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról