Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Gigászi adatközpontot épít a Facebook

Bodnár Ádám, 2010. augusztus 04. 15:16
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Európa egyik legnagyobb adatközpontjánál, a Budapesten található Dataplexnél kétszer nagyobb létesítményt épít két ütemben a Facebook, hogy ki tudja szolgálni a népszerű közösségi oldal iránti érdeklődés rohamos bővülését.

hirdetés

Két új adatközpont építésébe fogott a Facebook, hogy ki tudja szolgálni az egyre növekedő igényeket. A világ legnagyobb közösségi oldalának több mint 500 millió regisztrált tagja van már, akik egyre aktívabbak, így a kiszolgálásukhoz egyre nagyobb számítási és tárolási kapacitás szükséges.

A közösségi oldalt üzemeltető cég egy több mint 13 ezer négyzetméteres saját adatközpontot épít az oregoni Prinevill településen, amely várhatóan 2011 elejére készül el. A mostani döntés értelmében ezt 2012 elejére kibővítik, így további 15 ezer négyzetméteres terület áll majd rendelkezésre. A beruházás nagyságát jól mutatja, hogy a Facebook új adatközpontja kétszer akkora lesz mint a legnagyobb  ilyen jellegű hazai létesítmény, a Dataplex, amely a 2008-as bővítés óta mintegy 14 ezer négyzetméter alapterületű és ezzel Európa legnagyobb adatközpontjai közé tartozik.

Ilyen lesz az adatközpont az első hullám elkészültekor

A Facebook 2010 januárjában kezdte el az adatközpont építését és az esetleges második hullám már akkor szerepelt a bővítési tervek között. A Facebooknál az egyre növekedő felhasználói létszám és aktivitás miatt úgy döntöttek, még azelőtt elindítják a második hullámot hogy az első adatközpont egyáltalán felépülne.

Hogy milyen berendezések kerülnek az új adatközpontba, hány szerver található majd itt, vagy hogy mekkora lesz ezek kapacitása, arról nem beszél a Facebook. A HWSW becslései szerint egy ekkora alapterületű létesítménybe 15 ezer (!) szabványos rackszekrény helyezhető el, figyelembe véve a szerverek hűtéséhez szükséges berendezések által igényelt területet, illetve az üzemeltetéshez  nélkülözhetetlen szabad helyet. A ma elérhető legsűrűbb blade telepítésekkel elméletben akár 1 milliónál több szervert is be lehetne pakolni ekkora helyre, ha a tápellátásuk és hűtésük megoldott.

A létesítmény nem csak hatalmas lesz, hanem energiahatékony is, állítja a Facebook. A helyszínt úgy választották ki, hogy az éghajlat hűvös és száraz legyen, így a telepített eszközök hűtéséhez a lehető legkevesebb energiára lesz szükség - klímaberendezések drága üzemeltetése helyett az év 60-70 százalékában elég a külső levegőt bevezetni, azt nem szükséges tovább hűteni. Az informatikai eszközök által termelt hőt télen az irodák és más létesítmények fűtésére fogja felhasználni a Facebook. A vállalat emellett kiemelte, hogy egy új, szabadalmaztatás alatt álló szünetmentes áramforrást használ majd, amely akár 12 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.