Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 23. 15:07

Holnap az egész világot videóra veszi a YouTube

Ridley Scott és Kevin Macdonald a YouTube-bal közösen gigantikus projektbe fogott. Arra buzdítják az embereket, hogy vegyék fel bármilyen eszközzel a július 24-i napjuk érdekesebb részeit, majd töltsék fel a YouTube-ra.

Life in a Day címmel indult el az a dokumentumfilmes projekt, melynek lényege, hogy egy egész napot rögzítsünk, lefedve a teljes földet. A filmet nem professzionális kamerákkal veszik fel, a helyszíneket nem készítik elő, a szereplőket nem válogatják ki. A küldetés lényege, hogy a világ különböző tájain élő emberek egy azonos napon rögzítik élményeiket, amit a Goolge videomegosztó oldalán összegyűjtenek, és a két híres rendező/producer ebből az óriásmasszából gyúr majd össze egy dokumentumfilmet, amit a Cannes-i Filmfesztiválon, illetve a Sundance Fesztiválon mutatnak majd be 2011-ben.

Ilyen még nem volt

Ugyan nem lehet tudni, hogy mennyi embert sikerült meggyőzni, és mennyien töltik fel apró filmrészleteiket, de látva a YouTube átlagos aktivitását, biztosak lehetünk benne, hogy Macdonald tud majd miből válogatni. "Azt akarom, hogy az emberek adjanak egy kicsi betekintést az életükbe nekem. Azt gondolom, hogy az internet egy óriási metafora és az összekapcsoltság megalkotója - az ötlet az, hogy megkérünk több százezer embert arra, hogy járuljon hozzá egy projekthez, hogy kommunikáljon és hogy tanuljon." - mondta Kevin Macdonald, az Oscar-díjas skót rendező.

A projekt kivitelezését Ridley Scott, az Alien sorozatot, vagy a Szárnyas Fejvadászt is jegyző rendező-producer vállalta magára. A terv az, hogy a feltöltött videókból egy egész estés filmet készítenek. a felhívásban arra kérik az embereket, hogy örökítsék meg, hogy mitől rémülnek meg, mi teszi őket szerelmessé és mi nevetteti meg őket. Illetve egy extra kérésként az embereket arra is biztatják, hogy ürítsék ki a zsebeiket és mutassák meg, hogy mit hordanak magukkal nap, mint nap.
A készítők arra bátorítják a felhasználókat, hogy használják a képzelőerejüket, legyenek kreatívak, de eközben a film maradjon személyes.

Gondolkodj szabadon!

Az amatőr videósok bárkit filmezhetnek, akár saját magukat, akár a családot, akár teljesen ismeretleneket is. Akinek a videóját beválasztják a végső filmbe, az kap majd beleegyezési nyilatkozatot, amit a szereplőkkel kell (illik) kitöltetni. Az is fontos, hogy a filmecske legyen vizuális, és ne arról szóljon, hogy a szereplő elmondja a történetét. Nehezen lehet használni néhány másodpercnél hosszabb szöveges részletet egy filmben, s ha úgy képzeljük el, mint mondjuk az egyik klasszikus szociológiai dokumentumfilmet, a Barakát, akkor előfordulhat, hogy szöveg egyáltalán nem lesz benne. Bár a felhívásban említik, hogy bármilyen nyelven folyhat a diskurzus a videón belül, a filmkészítőknek vannak fordítóik, megoldják ezt a helyzetet is.

A Life in a Day alapanyagaiban az lesz csupán a közös, hogy 2010 július 24-én kerülnek rögzítésre, de minden más részletben teljesen szerteágazó megoldásokra lehet számítani. A kiírás teljesen szabad, bárki bárhogyan értelmezheti. A feltöltésre természetesen kicsivel több idő van, így az elkészült klipeket egészen július 31-ig lehet hozzáadni a közös gyűjteményhez. A Life in a Day csatornán kell mindössze a "Submit" gombot megnyomni, a többit pedig értelemszerűen végigcsinálni. Amennyiben ez sikerül, akkor ez lesz a világ első teljes mozifilmje, ami közösségi alapokon készül, s feltételezhetően több szereplője, készítője és "munkatársa" lesz, mint bármely korábbi filmalkotásnak eddig.

Ha valaki csatlakozni szeretne, akkor semmi mást nem kell tennie, minthogy rögzíti, amit jónak gondol, majd a Life in a Day csatornán a YouTube-on hozzáadja. A feltöltéshez YouTube regisztráció (Google fiók) szükséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról