:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 13. 10:07

Bétába értek a Windows Phone 7 fejlesztői eszközei

A héten zajló partnerkonferenciára időzítette a Microsoft a Windows Phone 7-hez tervezett szoftverfejlesztő eszközök bétájának kiadását.

Friss szoftverfejlesztői eszközök

A Windows Phone 7 Seriesre dolgozó programozók lényegében ugyanazokat az eszközöket és technológiákat használhatják, amelyekkel Microsoft más platformjaira és a webre készíthettek programokat - játékokat az XNA Game Studio 4.0-val, multimédiás alkalmazásokat pedig Silverlight fejlesztői eszközeivel lehet készíteni. A Microsoft az operációs rendszerbe a Silverlight 3.0 kiterjesztett változatát építette, amely támogat olyan, a mobiltelefonokra jellemző eszközöket mint például a gyorsulásmérő. Programnyelvek közül egyelőre a C# támogatott csupán, bár a Microsoft nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben Visual Basicben vagy akár C nyelven is lehessen Windows Phone 7 Seriesre fejleszteni.

Az őszre ígért új mobil platform iránt érdeklődők máris letölthetik a Visual Studio 2010 Express for Windows Phone, az Expression Blend for Windows Phone, a Silverlight for Windows Phone 7 és XNA Game Studio for Windows Phone 7 legújabb előzetesét. A fejlesztői eszközöknek a technológiai előzetesét (CTP) már tavasszal kiadta a Microsoft, a béta változatok azonban jelentős előrelépést képviselnek azokhoz képest. Brandon Watson, a Microsoft termékmenedzsere a hivatalos Windows Phone blogban úgy fogalmazott, a béta változatok a közel végleges állapotát tükrözik a szoftvereknek. A változások listájához érdemes a kiadási jegyzéket tanulmányozni.

A fejlesztői eszközök között egy emulátor is megtalálható, amelynek segítségével Windows Phone 7 operációs rendszert futtató készülék nélikül, bármilyen, Windows Vistát vagy Windows 7-et futtató  gépen tesztelhetők az elkészült alkalmazások. Az emulátor hardveres gyorsítást használ és támogatja a multi-touch bevitelt, vagyis egy érintőképernyőn szinte teljes egészében ugyanazt az élményt adja vissza mint egy telefon. A Microsoft egyúttal bejelentette, hamarosan megkezdi a fejlesztőknek szánt tesztkészülékek kiszállítását, egyelőre azonban korlátozott számban.

Dupla vagy semmi

Nagy kockázatot vállal a Microsoft az új mobil Windows-zal, de nem tehet mást. Az okostelefon a XXI. század PC-je, a vállalat nem engedheti meg magának hogy ne legyen jelentős szereplő ezen a piacon. A Windows Mobile felett azonban mára elszállt az idő, a kezdetben tenyérgépekre fejlesztett operációs rendszer nemigen alkalmas a modern okostelefonok alapjául szolgálni, nehezen kezelhető, nehézkes.szoftver, gyakorlatilag csak a mobilgyártók és külső fejlesztők által ráhúzott egyedi felületek (HTC TouchFLO, SPB Mobile Shell) tartják életben.

A redmondi vállalat tiszta lapot kezdett a Windows Phone 7-tel, amely nagy lehetőség, de természetesen kockázat is egyben. A mobil Windows egyik előnye a versenytársakkal szemben az évtizedes múlt, amely több tízezer szoftvert termelt ki a legkülönfélébb témákban, üzleti alkalmazásoktól a játékokig. Ennek a szoftverháttérnek búcsút int a Windows Phone 7, az örökséget továbbvinni olyan  kompromisszumokkal járna, amelyek gátolják az igazán komoly fejlődést. Magyarországi felhasználók számára rossz hír, hogy az új mobil Windowsra kizárólag a Microsoft saját üzemeltetésű alkalmazás-piacteréről, a Windows Phone Marketplace-ről lehet alkalmazásokat letölteni, ez pedig a HWSW értesülései szerint itthonról (kezdetben) nem lesz elérhető.

A Windows Phone 7-hez teljesen új készülékekre lesz szükség, a jelenleg piacon levő mobilokat nem lehet majd frissíteni, erősítette meg korábban a Microsoft. A Windows Mobile 6.5-öt vagy korábbi verziót használóknak sem kell azonban aggódniuk, a redmondiak azt a vonalat is továbbviszik Windows Phone Classic néven és még évekig biztosítanak hozzá támogatást. A régi operációs rendszerre alkalmazások azonban nem futnak a Windows Phone 7-en.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.