Szerző: Koi Tamás

2010. július 12. 10:46

Kína hadat üzent a mobiltelefon-hamisítóknak

Jelentősen megnehezítené a hamisított, vagy licenccel nem rendelkező telefonok gyártását és árusítását a kínai kormányzat. A helyi hatóságok júniusban kiterjedt ellenőrzéseket folytattak a belföldi piac ellátása mellett most már komoly exportot folytató gyártók ellen - azt ígérik, lesznek még hasonló akciók.

A kínai mobiltelefon-piac jelentős részét az eredetihez olykor megszólalásig hasonlító hamisított vagy csempészett készülékek értékesítése adja. A helyi piacra termelő, hatalmas forgalmat bonyolító hamisítványokat gyártó cégek ráadásul egyre kiterjedtebb exporttevékenységet folytatnak, melyet nyilvánvalóan nem néznek jó szemmel a piac nagy, nemzetközi szereplői. A Nokia többek közt a hamisítás-jelenség miatt módosította idén év elején a 2010-es mobilpiaci prognózisát, 120 millió - zömében másolt - készülékkel növelve a teljes világpiaci mennyiséget.

A helyi hatóságok korábban többnyire lokális szinten, és meglehetősen vitatható hatékonysággal tudták csak kezelni a problémát, a kínai kormányzat azonban úgy tűnik, egyre komolyabb figyelmet fordít a külföldi gyártóknak komoly kárt okozó és az állam számára is egyre nagyobb bevételkieséssel járó tevékenységet. Egy júniusban megtartott, az egész országra kiterjedő ellenőrzés hatására az előző hónapban 25 százalékkal esett vissza a hamisított, vagy csempészett kínai mobilok forgalma - a hamisított készülékek gyártói azonban ezután sem nyugodhatnak meg.


Az egyik legnépszerűbb iPhone-copy, a HiPhone

Az iSuppli becslése szerint az úgynevezett "szürke" piacon értékesített mobiltelefonok száma idén elérheti a 172 milliót, ami 18,6 százalékos növekedés az előző éves volumenhez képest. A piac burjánzása 2008-ban vált igazán látványossá, akkor egy év alatt 43,6 százalékkal nőtt a forgalom, elsősorban a hatalmas mennyiségű hamisított iPhone-nak köszönhetően. A helyi piacra jellemző, hogy az Apple okostelefonját teljesen legálisan is meg lehet vásárolni a világ legnépesebb országában, ám az eladások rendkívül siralmasak.

Egyes becslések alapján jövőre a hamisított mobilok 90 százaléka külföldre kerülhet Kínából, a nemzetközi nyomás ezért egyre nagyobb Pekingen, emellett az ország komoly bevételtől is elesik, hiszen a hamisított termékek után többnyire semmilyen adót nem fizetnek a gyártók. Ez a két tényező a jövőben várhatóan fokozott és egyre szigorúbb ellenőrzésekhez vezethet, melyek a korábbi, helyi razziákhoz képest a várakozások szerint jóval hatékonyabban szoríthatják majd vissza a hamis készülékek piacát.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.