:

Szerző: Bizó Dániel

2010. július 8. 14:06

Itthon is beolvadt a 3Com a HP-ba

Megtörtént a 3Com beolvadása a HP szervezetébe Magyarországon is, és az erőket egyesítő hálózati csoport gyors növekedési célokat kapott. A csapat vezetője a korábban a 3Comtól a HP-hez visszatérő Darvas Benjámin lett.

Július elsejétől Magyarországon is a HP részévé vált a 3Com hazai képviselete, így immár kizárólag HP-n keresztül vásárolhatóak meg a 3Com eszközei, megszűntek a szervezeti párhuzamosságok. Az egyesült ProCurve-3Com csapat tevékenységét az a Darvas Benjámin felügyeli, aki a 3Com hazai képviseletét látta el korábban, azt megelőzően pedig már dolgozott a HP-nál, így nem ismeretlen a terep számára.

A HP tavaly novemberben jelentette be felvásárlási szándékát, amelynek értelmében 2,7 milliárd dollárnyi készpénzt fizetett a 3Com száz százalékos tulajdonrészéért, ami közel 40 százalékos stratégiai prémiumot takart az aktuális tőzsdei jegyzéshez viszonyítva. A felvásárlással a HP egycsapásra átfogó vállalati Ethernet hálózati portfóliót épített ki, kiegészítve a ProCurve kínálatát, amivel nem titkoltan a Cisco legérzékenyebb pontját vette közvetlenül célba, ahonnan a cég a legtöbb profitot termeli ki. A tranzakciót idén év elején a hatóságok is jóváhagyták, így megindulhatott az integráció, amely most zárult le.

A 3Com portfóliója egy az egyben bekerült a HP név alá, műszakilag változatlanul, sőt még a gyártói-logisztikai háttér is ugyanaz, egyelőre legalábbis. Darvas szerint a 3Com számára nagyon bevált a kínai gyártói bázis, ahol nemcsak alacsony költségeket, de magas színvonalat értek el. A 3Com éppen azt követően kelthette fel a HP érdeklődését, hogy H3C kínai leányának csúcskategóriás fejlesztéseit és gyártási bázisát felhasználva tavaly visszatért a nagyvállalati Ethernet switchek globális piacára, hogy célba vegye a Ciscót, amelynek bebetonozott pozícióit kikezdte a válság.

A HP felvásárlása nem változtat az ex-3Com csapat irányzékán, a cél továbbra is a Cisco, amivel a HP is teljes mértékben azonosulni tud, miután a Cisco belépett a szerverpiacra. Darvas szerint annyi történt, hogy a 3Com "piacot felforgató" termékei mögé most beállt a HP gépezete is, annak minden értékesítési és szolgáltatási erejével. "Szeretnénk itthon is piacvezetővé válni [a hálózati eszközök piacán]" - fogalmazott Darvas, ugyanakkor azt még nem tudja, ez mikor következhet be, de a növekedési tervek agresszívek. A szakember szerint erre minden esély megvan, ugyanis piackutatási számok szerint a HP Ethernet switch portszám alapján már megközelítette a Ciscót. Bevételekben ugyanakkor a HP még mindig messze elmarad, amit kétségtelenül a a Cisco árazása a felsőbb kategóriákban erősebb jelenléte magyaráz, becslések szerint az Ethernet switch bevételeknek még mindig nagyjából 70 százalékát tartja kézben.

A cél a HP-nál láthatóan az, hogy megtörjék a Cisco árazását, és alacsonyabb profitmarzsokra kényszerítsék, hogy a riválisnak ne legyen a jövőben arra lehetősége, hogy a hálózati eszközökön termelt nyereségéből keresztfinanszírozza a szerverek vagy szolgáltatások eladását. A HP igyekszik kijátszani a konvergált infrastruktúra koncepcióját megvalósító BladeSystem Matrix megoldását, amely szervereket, tárolókat és hálózati berendezéseket fizikailag és menedzsment szempontból is integráltan kezel. Eközben a Cisco a hálózati jelenlétén keresztül próbálja a nagyvállalatokhoz betolni saját hasonló megoldását, a Unified Computing Systems névre hallgató blade rendszereket, új szereplőként sokszor hatalmas kedvezményekkel, hogy meg tudja vetni a lábát a szerverek oldalán is, amelyeket a legtöbb nagy cégnél tipikusan külön szakemberek és csapatok kezelnek.

A HP május óta nem Cisco partner, vagyis nem értékesít Cisco berendezéseket, ellenben kétségtelenül megpróbálja meggyőzni az ügyfeleket, hogy vásároljanak az új, egységes ProCurve-3Com portfólióból. Az új portfólióban a termékek már nélkülözik ezeket az elnevezéseket, ellenben a HP négy családot hozott létre, amelyek piaci szegmenseket követnek. Így az "A" jelölésű Advanced a legmagasabb követelményeket, az "E", Essential a középkategóriát, a "V", Value a belépőkategóriát, a "S", Security pedig az IPS és biztonsági management igényeket elégíti ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.