Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 1. 11:54

Megjelent az Opera 10.60 végleges verziója

Tovább gyorsult és új képességekkel gazdagodott az Opera. A norvégok böngészője már a 10.60-as verziónál tart, támogatja a Google-féle WebM-et, a HTML5 AppCache-t és Geolocation API-t és még némi csinosításra is volt ideje a fejlesztőknek.

Alig néhány héttel a béta után elrajtolt az Opera 10.60 végleges változata. A böngésző elsőként támogatja a Google által kidolgozott és nyilvánossá tett WebM-et. A Google és az Opera mellett a Mozilla támogatását is élvező, a VP8-ra, a Vorbisra, valamint a Matroskára épülő videoformátum jó eséllyel pályázik arra, hogy a HTML5 korszakban a webes videó kváziszabványává váljon a médiacégek, valamint az Apple és a Microsoft oldaláról nagy támogatottságnak örvendő H.264-gyel szemben.

A böngésző legújabb változata már támogatja a Geolocation API-t, amely segítségével a weboldalak a felhasználó hozzájárulása esetén megállapíthatják helyzetét, hogy a számára leginkább releváns információkkal szolgálhassanak például egy keresés során. A képesség demonstrálására az Opera egy olyan weboldalt hozott létre, amelyen látható a böngészőt letöltő felhasználók tartózkodási helye. A böngésző friss változatába bekerült a HTML5 Appcache is, lehetővé téve webalkalmazások használatát akár internetkapcsolat nélkül is. Emellett újdonság a Web Workers, amely a háttérben képes futtatni JavaScriptet, így az nem "fogja meg" a böngészőt.

Az Opera 10.60 még tovább gyorsult elődjéhez képest, a vállalat a 10.50 verzióval összehasonlítva akár 50 százalékos sebességnövekedésről beszél, persze ez csak bizonyos JavaScript benchmarkok alatt jelentkezik. Biztonság terén is történt előrelépés, az Opera 10.60-ban az AVG technológiájára építő védelem hivatott kiszűrni a webes csalásokat személyi adatok elleni támadásokat (phishing). Az AVG folyamatosan frissíti a modult.

A böngésző nem csak a szabványok támogatása terén lépett előre, hanem kényelmesebb is mint volt. Az Opera mostantól megjeleníti a keresési tippeket a keresőmezőben és a Speed Dial képernyőn, a bétában csak a Wikipedia volt benne, a véglegesbe bekerült a Microsoft Bing is. Apróság, de sok felhasználónak hasznos lehet, hogy a füleknek egyedi előnézeti ikonja ("thumbnail") lehet, ami megkönnyíti az áttekintésüket. Emellett néhány új grafikai elem is bekerült az Opera 10.60-ba, átrajzolták a Speed Dial képernyőt, a fülek előnézetét és az Opera menügombot is.

Az Opera Software igyekezete látszólag hiábavaló, hiába fejlődik gyorsan a böngésző, nem tud számottevő részesedést felmutatni. A StatCounter június 28-án nyilvánosságra hozott globális statisztikája szerint a norvég cég szoftverét a netezők kevesebb mint 2 százaléka használja. Az Internet Explorer részesedése 52 százalék, a Firefoxé 31 százalék, a Chrome pedig a harmadik legnépszerűbb böngésző 9 százalékos részesedéssel. Az Apple Safari 4 százalékos részesedést ért el. Az Opera a mobilpiaci sikerével vigasztalódhat, ahol 25 százalékos részesedéssel toronymagasan vezet a 18 százalékos iPhone Safari előtt.

Az Opera 10.60 letölthető a vállalat weboldaláról Windows, Mac OS X, Linux és FreeBSD operációs rendszerre. A Solaris-felhasználók továbbra is be kell érjék az Opera 10.11-es verziójával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról