Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 11. 10:37

A tableteket is meghódítaná az Ubuntu

A szerverek, PC-k és a netbookok után a tableteket is megcélozza az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, az Ubuntu. A tervek szerint 2011 első negyedévében érkezik az érintőképernyős táblagépekre optimalizált változat.

"A mobil eszközök világa nagyon izgalmas és nagy reményeket fűzünk hozzá" - mondta Chris Kenyon, az Ubuntu mögött álló Canonical gyártói kapcsolatokért felelős alelnöke. "Le a kalappal az iPad-csapat előtt azért, amit végrehajtottak." A tabletek piaca pezseg, az Ubuntunak nem csak az Apple iPad ellen kell harcolnia, a versenytársak közé tartozik a Google Androidja, az Intel és a Nokia által gondozott MeeGo, illetve a HP kezébe került Palm WebOS.

Az Ubuntu jelenleg háromféle változatban érhető el, szerverekre, PC-kre és netbookokra, ehhez csatlakozik majd negyedikként a tablet-változat, amely a népszerű disztribúció lecsupaszításával és egy új, érintőképernyővel is könnyen kezelhető felhasználói felület hozzáadásával jön létre. Adatbevitelre a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzetet lehet majd használni. A szoftver az októberben érkező Ubuntu 10.10, kódnevén Maverick Meerkat leszármazottja lesz.

Jelenleg is létezik ARM architektúrán futó változata az Ubuntunak, azonban a szerver-, PC- és netbook-változattal ellentétben nem tölthető le, csak készülékgyártóknak kínálja a Canonical. Az Ubuntu Light olyan szoftvereket tartalmaz mint a Firefox 3.5, a Chromium, az OpenOffice.org, az Evolution levelező és a Rhythmbox médialejátszó, a szoftver Ubuntu Desktop vagy Ubuntu Netbook felülettel egyaránt működik. A tabletekre szánt verzió is az Ubuntu Lighton alapul majd.

A Canonical szorosan együttműködik nagy chipgyártókkal és a tabletek gyártóival annak érdekében, hogy operációs rendszerét optimalizálja a legnagyobb teljesítmény és legkisebb fogyasztás elérése érdekében. A vállalat már megállapodott a Freescale-lel, a Texas Instruments-szel, a Marvellel, az Intellel, valamint a Pixel Qi céggel, utóbbi elérhető árú,  e-papír alapú színes kijelzőt fejleszt.

A mobil eszközök piacán szakértők mindig nagy jövőt jósoltak a Linuxnak, azonban egyelőre ezek a várakozások csak részben váltak valóra. A netbookok terén a Microsoft sikeresen visszaverte a szabad operációs rendszer támadását a Windows XP életben tartásával. 2009 végén több gyártó jelezte, hogy ARM processzoros, Linuxot futtató netbookot dob piacra, a 2010-es Consumer Electronics Show-n a Lenovo be is mutatta sajátját, piacra azonban nem került még. Az okostelefonok szegmensében áll a legjobban a Linux az Android révén, de a részesedése itt is csak a 10 százalék körül mozog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról