Szerző: Bizó Dániel

2010. május 28. 12:42

Norton védelem Androidhoz, Blu-ray lejátszókhoz

A Symantec a PC-n túlra is ki akarja terjeszteni Norton biztonsági termékcsaládjának jelenlétét, különös tekintettel az okostelefonokra és az online szórakoztatóelektronikai eszközökre, mint amilyenek a Blu-ray lejátszók vagy televíziók.

Támogatás Androidhoz

A tegnap bejelentett Norton Everywhere program értelmében a vállalat a jövőben kiemelt figyelmet fordít az okostelefonokra, a webes biztonságra, és a beágyazott online eszközökre is. A Symantec eddig is rendelkezett biztonsági termékkel okostelefonokra a Smartphone Security csomaggal, amely a már barokkosan klasszikusnak számító Symbian és Windows Mobile platformokat támogatta, a cég egyelőre nincs jelen a trendeket vezető iPhone és Android készülékeken.

A cég ezen akar sürgősen változtatni, így a Smartphone Security for Android bétája júniusban érkezik, iPhone-verzióról egyelőre nincs hír, ami némileg meglepő, tekintve, hogy a platform már 3 éve piacon van - ha nincs valamiféle technikai vagy Apple-kontrollban gyökerező akadálya, ez valószínűleg változni fog. A Smartphone Security természetesen elsősorban az okostelefonos operációs rendszerekre irányuló támadó kódok kivédését célozza, ami a rendszerek térnyerésével a jövőben valószínűleg ugyanúgy problémát okozhat. Ha ez nem is meggyőző érv, a szoftver ezen túlmenően spamszűrést kínál kéretlen SMS és MMS üzenetek ellen, tűzfallal védelmet ígér a hálózati támadásokkal szemben, valamint az ellopott készülékeket egy szöveges üzenettel távolról hatástalanítani, és a rajtuk tárolt adatokat törölni lehet.

A Symantec azonban nem áll meg ezen a ponton, a szintén júniusban érkező Norton Connect Beta lehetőséget teremt majd arra, hogy a Norton Online Backup és Norton 360 termékek által készített online mentésekben található fájlokhoz okostelefonról is hozzáférhessünk. A Connect egyelőre Androidot, iPhone-t és iPadet támogat majd. A jelenlegi Windows Mobile platformokhoz a Microsoft My Phone néven kínál például online adatmentési szolgáltatást, míg Andoridhoz a Novosoft kínált Handy Backup néven, amelyet egyes mobil operátorok is tovább értékesítenek, Blackberryhez pedig részleges, kontaktlistára, üzenetekre, vagy fotókra vonatkozó megoldások léteznek csak.

Norton DNS

Az okostelefonok védelmének megerősítése mellett a Symantec saját DNS szolgáltatást indít a Dynamic Network Services infrastruktúrájára alapozva. A Norton DNS a cég állítása szerint gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a webezést, utóbbit a Safe Web adatbázissal történő összevetés garantálja, amely weboldalak millióiról tartalmaz 10-15 perces időintervallumokban frissített biztonsági információt, és ha veszélyesnek ítéli, figyelmezteti a felhasználót. A Symantec a jövőben tartalomszűrési szolgáltatást is tervez indítani az aggódó szülők számára. A Norton DNS bárki számára szabadon elérhető, és jelenleg már publikus bétában üzemel.

Biztonságos tévé, Blu-ray lejátszó

A Symantec egyúttal belép az online szórakoztatóelektronikai eszközök védelmének területére, amiben stratégiai szövetséget kötött a területre specializálódott Mocanával. A Norton for Smart Devices nem a végfelhasználóknak, hanem a firmware-fejlesztőknek szól, és átfogó megoldást kíván kínálni a biztonság, menedzselhetőség és adatvédelem terén. A Mocana NanoDefender fejlesztése például a kész forráskód alapján a firmware működésének elemzésével létrehoz egy viselkedési szabályrendszert, és később, a 8 kilobájtos NanoDefender ügynök futásidőben ellenőrzi a megfelelőséget.

Bármiféle eltérés esetén beavatkozik és leállítja a szoftvert, így megakadályozza a firmware hackelését, így a jövőben egyre inkább általánossá váló internetes tévékből, Blu-ray és hálózati médialejátszókból nem lehet kiverni adatainkat, de az online vezérelhető biztonsági eszközök sem lesznek manipulálhatók. A Mocana eszközeivel elviekben teljesen megbízható futási környezet alakítható ki, beleértve a frissítések digitális aláírását és adatintegritásra ügyelő letöltését is. A bejelentés alapján a Symantec a Mocana eszközeivel egy online szolgáltatási hátteret kíván adni az eszközgyártóknak a frissítések, távoli műszaki támogatás és adatmentési feladatok kiszolgálásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról