:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 27. 10:07

Nem babonás a Red Hat, megjelent a Fedora 13

Elrajtolt a Red Hat közösségi Linux-disztribúció 13-as verziója, amely még kényelmesebbé és barátságosabbá próbálja tenni a szabad operációs rendszert kezdőknek és profiknak egyaránt.

A Red Hat kiadta közösségi Linux-disztribúciójának, a Fedorának a legújabb verzióját, amely szinte napra pontosan fél évvel az előzőt követően érkezett meg. A vállalat láthatóan nem babonás, az új Fedora a 13-as verziószámot viseli, amelyek más cégek még fejlesztési kódnevekben sem szoktak használni, a Microsoftnál például az Office 12-t az Office 14 követte a sorban. A Fedora 13 fejlesztési kódnevét egyébként Robert Hutchings Goddard rakétatudósról kapta.

A Fedora a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) előszobájának is tekinthető, a közösségi disztribúcióban megjelenő újdonságok kerülnek át kitesztelve a vállalati Linux-disztribúcióba. Az idén várható RHEL 6 azonban még nem a Fedora 13-ra, hanem a novemberben elrajtolt Fedora 12-re épül, mivel a fejlesztése már korábban megkezdődött.

Desktop

A Fedora fejlesztői megpróbálták a lehető legkényelmesebbé tenni a Linux telepítését és használatát. Ma már bármelyik modern disztribúcióról elmondható hogy felhasználóbarát, a különbség persze itt is a részletekben van. A Fedora 13 esetében rögtön a telepítőnél történtek fontos változások, az Anaconda a korábbinál még jobb támogatást nyújt a különféle háttértárakhoz és egyszerűbbé vált a lemezek particionálása is, amihez a kezdő felhasználóknak részletes segítséget is nyújt a program.

Az egyszerű telepítés nem csak magát az operációs rendszert, hanem a drivereket is érintette. Új nyomtató csatlakoztatásakor a Fedora 13 felajánlja a meghajtó telepítését és azt automatikusan végre is hajtja, ha a felhasználó engedélyt ad rá. A grafikus chipek 3D támogatása is bővült, az új Fedora-verzió már nem kísérleti, hanem \"éles\" szolgáltatásként kínálja ezt NVIDIA és ATI videokártyákhoz. Itt érdemes még megemlíteni, hogy sokat javult a többmonitoros konfigurációk kezelése is, a Fedora 13 felismeri és beállítja a képernyőket ha például valaki a laptopjához külső monitort kapcsol.

A hálózatkezelés terén is történtek előrelépések, ami leginkább a mobil szélessávú elérést érinti. Egyfelől a NetworkManagerben jobb lett a Bluetooth-on keresztül, mobiltelefonnal felépített szélessávú kapcsolatok kezelése, másrészt a Fedora 13-ban már nyomon követhető a kapcsolat állapota a tálcán, ahol látható a jelerősség, a kapcsolat sebessége (GPRS, EDGE, 3G, HSPA). Hálózati tekintetében azonban a Fedora egyúttal el is marad kissé a konkurenciától (Ubuntu, openSUSE), mivel a disztribúcióból most is kigyomlálták a -staging meghajtókat, ezért például számos népszerű Wi-Fi chipset (Realtek 81xx) drivere nincs a disztribúcióban.

A Fedora 13 szokás szerint a népszerű nyílt forrású szoftverek legújabb verzióit tartalmazza, de ezen a területen is történtek változások. A .NET-ben írt, Monón futó F-Spot fotókezelőt lecserélték, mostantól a Shotwell az alapértelmezett fotószerkesztő és -kezelő a Fedorában. A Shotwell a legújabb trendeknek megfelelően közvetlenül képes a népszerű fotómegosztó szolgáltatásokhoz (Flickr, Picasa, Facebook) kapcsolódni. Az operációs rendszerbe bekerült a Pino nevű Twitter-kliens is.

Apró, ám annál hasznosabb figyelmesség a fejlesztők részéről a PackageKit teljes körű integrációja az operációs rendszerbe. Ha a felhasználó bárhol olyan fájlformátummal (pl. tömörített állományok, médiafájlok) találkozik, amelyet nem képes megnyitni, automatikusan letöltődik a megfelelő szoftver vagy kodek. A nyelvi csomagok telepítése is automatikus az olyan szoftverekhez mint például az OpenOffice, a KDE vagy éppen az Eclipse, ha a felhasználó olyan nyelvet állít be, amelyhez még nincs telepítve a nyelvi csomag.

Szerver

Elődeihez hasonlóan a Fedora 13 virtualizációs szolgáltatásai is a Red Hat irányítása alatt fejlesztett KVM-re alapoznak. Az új verzióban a legfontosabb újdonságot a PCI-címek rögzítése hozza, vagyis a virtuális gépekhez rendelt hardverek (pl. videokártya, hálózati adapter, storage adapter) PCI címei változatlanok maradhatnak akkor is, ha új eszközt csatlakoztatunk a virtuális géphez vagy eltávolítunk egyet. A fejlesztők állítása szerint a virtualizációs teljesítmény is sokat javult különféle kisebb módosításoknak köszönhetően.

A Fedora 13-ba bekerült a Btrfs fájlrendszer támogatása, igaz, egyelőre kísérleti módban. A hibatűrő, nagy kapacitású fájlrendszer jelenleg is fejlesztés alatt áll, de sokan máris úgy hivatkoznak rá, mint a jövő linuxos fájlrendszerére. A Fedora 13-ban elsőként támogatottak a btrfs snapshotok, amelyekből automatikusan készül egy, amikor a yum lefut és telepít vagy frissít egy csomagot. Amennyiben a felhasználó úgy dönt, hogy a telepítés vagy frissítés után szeretne visszatérni a korábbi állapothoz, csak elő kell vennie a Btrfs által készített snapshotot. Mivel kísérleti technológiáról van szó, a Fedora telepítője nem ajánlja fel a Btrfs használatát, hacsak nem adunk rá kimondottan parancsot a btrfs opcióval.

Ingyen letölthető

A Fedora 13 letölthető a projekt weboldaláról 32 és 64 bites Live CD formában, illetve teljes telepítő DVD-ként is, a különféle extra változatokat (pl. Fedora 13 KDE, Lxde, Xfce) ezen a weboldalon lehet elérni. A Fedora 12 még támogatta a PowerPC architektúrát, a Fedora 13-ból már nem jelent meg rá külön verzió. Az újdonságok teljes listája itt tekinthető meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.