Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 26. 09:42

A HP-nek kedveztek a szerverpiaci tendenciák

Az első negyedévben ismét növekedésnek indult a szerverpiac, ám a lendületes bővülés csak az x86-os szegmens szárnyalásának volt köszönhető, a nagyobb értékű RISC/UNIX rendszerek és a mainframe-ek iránt továbbra is alacsony volt a kereslet.

Folytatódott a szerverpiac élénkülése az első negyedévben, derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott adatokból. A recesszió elsőként a rövidebb értékesítési ciklusú x86-os gépek eladásait küldte a mélybe 2008 elején, a gazdaság élénkülésével ez a szegmens kezdett elsőként szárnyalni, miközben a RISC/UNIX és egyéb szerverek piaca továbbra is pang. Erőteljes x86-os portfóliójának köszönhetően a HP már nem csak darabszámban, hanem értékben is átvette a piacvezető szerepet az IBM-től.

Az erős x86-os gépekre van igény

Az x86-os szegmens már a negyedik negyedévben is erőteljesen nőtt, azonban akkor még nem tudta ellensúlyozni a többi szegmens hanyatlását. 2010 első negyedévben ez végre sikerült és az eladások darabszám tekintetében 23 százalékkal 2,11 millióra, értékben pedig 6 százalékkal 10,7 milliárd dollárra bővültek 2009 azonos időszakához képest. A piaci mozgások iránya azonban még mindig változó világszerte, ahogy a gazdaságok más és más üzemben lábalnak ki a recesszióból. Az Egyesült Államokban például 28 százalékos növekedést produkált a szerverpiac, Japánban ezzel szemben 0,7 százalékos csökkenést mért a Gartner.

A válság nem csak megtépázta hanem egyben át is rendezte a szerverpiacot, az IT-részlegekre nehezedő nyomás miatt előtérbe kerültek a konszolidációs, virtualizációs projektek, amelyek összességében azt eredményezték, hogy az x86-os szegmensben is az erőteljes, nagyobb kapacitású, drágább gépek fogytak jól. 2010 első negyedévében az eladott x86-os szerverek száma 25,3 százalékkal bővült, a piac értéke azonban 32,1 százalékkal emelkedett a Gartner szerint.

A blade formátum térhódítása tovább folytatódott, eladásaik 23 százalékkal, forgalmuk több mint 40 százalékkal emelkedett. A költségcsökkentés jegyében a korábbi UNIX/RISC-vásárlások egy része is x86-os irányba tolódik el, amelyet a rendszerek folyamatos fejlődése is előegít a megbízhatóság, szervizelhetőség és rendelkezésre állás terén.

Eközben a RISC/UNIX szegmens mélyrepülése folytatódott. Hiába a gazdaság élénkülése, az ilyen rendszerek beszerzésével járó nagyobb projektekre láthatóan továbbra sem tudnak forrásokat allokálni a vállalatok. A gyenge első negyedéves számokat emellett magyarázhatja az is, hogy a két legnagyobb szállító egyaránt architektúrájának frissítése előtt állt. Az IBM február végén jelentette be Power7 processzorát és a ráépülő szervereket, amelyek szállításai csak márciusban indultak meg, vagyis az első negyedében aligha volt érezhető a hatásuk. Hasonló volt a helyzet a HP-nál is, az új generációs Itaniumot ugyan már februárban bejelentette az Intel, de a ráépülő Integrity szerverek csak mostanában kerülnek az első vevőkhöz.

Élre állt a HP

Az eladások erőteljes eltolódása az x86 felé azt eredményezte, hogy a ProLiantjeivel a szegmenst uraló HP nem csak darabszámban, hanem értékben is átvette a piacvezető pozíciót az IBM-től, amelyet nem csak a RISC/UNIX, hanem a mainframe-ek forgalmának 15 százalékos apadása is sújtott. A HP 2010 első három hónapja során 672 ezer gépet adott el összesen 3,4 milliárd dollár értékben, míg az IBM 268 ezer szervert forgalmazott 3 milliárd dollárért. Az x86 előretöréséből jelentősen profitált a Dell is, a cég 33 százalékkal 510 ezerre növelte szervereladásait, ebből 1,7 milliárd dollárt zsebelt be. A negyedik legnagyobb szerverszállító már stabilan a Fujitsu, darabszámban és értékben is felülmúlva a Sunt.

Az Oracle kezébe került Sun az új irányítás alatt a tömegigények kiszolgálása helyett inkább a rétegigények kielégítésére és az integrált megoldásokra helyezi a hangsúlyt, emellett a cég szerverpiaci szerepléseit az ügyfelek bizonytalansága is tépázza. A vállalat az idei első negyedévben csupán 42 ezer szerveren adott túl, ami a Fujitsu szállításainak kétharmadát teszi ki nagyjából. A Sun szerverpiaci forgalma 38 százalékkal csökkent egy év alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról