Szerző: Bizó Dániel

2010. május 19. 18:17

Megjelent a VirtualBox 3.2

Megjelent a VirtualBox 3.2 végleges kiadása, amely már az Oracle VM VirtualBox nevet viseli hivatalosan. Az új főverzió olyan fejlesztéseket vonultat fel, amelyekkel egyre inkább a jóval drágább termékekkel válik egyenértékűvé.

A VirtualBox 3.2 verziója az első, amelyet már az Oracle ad ki. Talán ennek is köszönhető, hogy az új verzió bejelentése sokkal jobban próbálja eladni a terméket, mint a korábbi, érezhetően kizárólag technikai megközelítésű közlemények. Valószínűleg az is az Oracle hatása, hogy a bejelentés hangsúlyozza, csak egyéni felhasználásra ingyenes a szoftver, cégeknek licencet kell vásárolniuk, ami kliensenként 50 dollártól kezdődik.

Ezt félretéve, a 3.2 egy újabb jelentős mérföldkő abban az irányban, hogy a népszerű desktopvirtualizációs szoftver még inkább felnőjön a feladathoz, és akár a VMware Workstation vagy kisebb telepítésekben a View VDI (virtuális desktopinfrastruktúra) termékével is konkuráljon. Ezek közé tartozik a vendégek megnövelt hálózati és lemezműveleti teljesítménye, vagyis az I/O-műveletek fajlagosan még kevesebb erőforrást emésztenek fel, ami megnöveli vendégek használhatóságát, egyúttal az adott hardverre konszolidálható VM-ek számát is.

Ezt erősíti tovább a modern hypervisorokban megismert deduplikációs technika megjelenése is. Az elterjedt memóriamegosztásos technikával szemben, ahol a különböző VM-ek azonos memórialapjait konszolidálja egybe és osztja azt meg a hypervisor (page sharing), a VirtualBox fejlesztői úgynevezett page fusiont alkalmaznak, amely a vendégek szintjén végzi az elemzést, és azonosítja az összevonható lapokat. Ennek jelentősége, hogy homogén vendégeknél jelentősen visszaszorítható a fizikai memóriaigény, vagyis ismét a konszolidációs arány növelhető.

További technikai áttörésként a VirtualBox immár képes a memória dinamikus allokálására is a VM-ek közt, valamint logikai processzorok hozzáadására és elvételére, amennyiben azt a virtualizált operációs rendszer is támogatja - Windows esetében ez csak hozzáadást jelenthet. A vezérlés jelenleg a VBoxManage parancsosoros felületről lehetséges. A VDI képességek további erősítéséhez a 3.2 ezenkívül SAS vezérlőt is képes emulálni, RDP-gyorsításra is képes, valamint szkriptelhetővé váltak a vendégek a gazdarendszerből is.

Azoknak, akiket nem érdekel a VDI, a 3.2 azoknak is nyújt értéket, mint a korszerűbb kód révén a nagyobb teljesítmény, különösen új hardveren, többmonitoros támogatás, fejlesztett USB egér és billentyűzet támogatás, valamint a MacOS X (csak Mac hardveren, valószínűleg jogi okokból), az Ubuntu 10.04, valamint az Oracle Enterprise Linux 5.5 (RHEL 5.5) hivatalos fogadásának képessége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról