Szerző: Bodnár Ádám

2010. május 13. 09:13

Az SAP megvásárolja a Sybase-t

Történetének második legnagyobb értékű felvásárlását hajtja végre az SAP, amely tegnap bejelentette a Sybase bekebelezését. A vállalat az adatbázisgyártó segítségével csökkentheti függőségét legnagyobb versenytársától, az Oracle-tól, illetve sikeresen terjeszkedhet a mobilos üzleti alkalmazások irányába.

A második legnagyobb felvásárlás

Az SAP 5,8 milliárd euróért megvásárolja a Sybase adatbázisgyártót, adták hírül a felek tegnap. A vételár 56 százalékos stratégiai prémiumot tartalmaz, vagyis a német szoftvercég láthatóan eltökélt az ügylet lezárása érdekében és semmiképp nem akarja hagyni, hogy egy magasabb ellenajánlat megzavarja az összeolvadást. A hír bejelentése után a Sybase papírjai 35 százalékot erősödtek. Az üzleti szoftverek piacát vezető SAP eddigi legnagyobb akvizíciója a Business Objects volt, amelyért 2007-ben 6,8 milliárd eurót fizetett.

Az SAP a válság egyik nagy vesztese, a cégnek már a recesszió kitörése előtt is növekedési problémákkal küszködött, a gazdaság összeomlása ezt különösen felerősítette. A vállalatirányítási rendszerek piacát vezető SAP minden erőfeszítése ellenére nem tudta megújítani magát, a kisebb vállalatok felé terjeszkedése a vártnál lassabban haladt és a cég portfóliójából sokáig hiányzó szolgáltatásként kínált ERP sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az SAP folyamatosan teret vesztett az üzleti szoftverek piacán kíméletlenül előrenyomuló Oracle-lel szemben. 2009-ben az SAP forgalma majd 9 százalékkal esett, miközben az Oracle 3 százalékos bővülést tudott kipréselni.

Sybase, an SAP Company

Az SAP készpénzből, illetve a Barclays Capitaltól és a Deutsche Banktól felvett 3,5 milliárd eurós kölcsönből fedezi a Sybase árát. Az ügylet várhatóan a harmadik negyedévben zárul le, ezt követően a Sybase nem olvad be az SAP-ba, hanem önálló üzleti egységként működik tovább, \"Sybase, an SAP Company\" név alatt. A cégvezetésben nem várhatók változások.

Az SAP élén februárban vezetőváltás volt, Leo Apothekernek mennie kellett, ma már Bill McDermott, a kereskedelmi csapat vezetője és Jim Hagemann Snabe, termékfejlesztési vezér irányítja az SAP-t. Az új vezetőség már munkába állásakor jelezte, akvizíciók révén képzelik el az SAP növekedését, ennek érdekében a vállalat márciusban 1 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket, hogy tőkét vonjon be az akvizíciókhoz. A Wall Street Journalnak nyilatkozó bennfentesek szerint McDermott lényegében a kinevezése után rögtön megkereste a Sybase-t a felvásárlási ajánlatával. Bill McDermott egyébként több mint egy évtizede szoros barátságot ápol a Sybase vezérével, John Chennel.

Saját adatbázissal az Oracle ellen

Az SAP számára két szempontból is fontos a Sybase megszerzése. A vállalat az egyik legrégebbi szereplője a relációs adatbázisok piacának, 1984-es alapítása óta szereplője ennek a piacnak, bár az utóbbi években erőteljesen háttérbe szorult az Oracle, az IBM és a Microsoft mögött. Érdekesség, de a Microsoft SQL Server a Sybase adatbázisának leszármazottja, a két vállalat 1988 és 1993 között közösen fejlesztette a Sybase windowsos változatát, a kapcsolat felbomlásakor a kód a Microsofthoz került.

Az SAP üzleti szoftvereinek jelentős része a rivális Oracle adatbázisán alapul, az SAP évente közel 1 milliárd dollár értékben ad el Oracle adatbázist, amivel a legnagyobb versenytársát gazdagítja. Saját adatbázissal az SAP nem csak jelenős összeget takaríthat meg, hanem egyből az Oracle zsebéből húzhatná azt ki. Az adatbázisokhoz kapcsolódó területeken a Sybase számos megoldással rendelkezik, például adattárházzal és üzleti analitikai platformmal is, amelyek illeszkednek az SAP kínálatába. A német szoftvercég ugyanakkor világossá tette, az alkalmazásai továbbra is támogatni fognak más adatbázisokat, ami érthető is, mivel a Sybase Adaptive Enterprise nem kimondottan az SAP-felhasználók preferált adatbázisa, igazság szerint néhány SAP-szoftver nem is támogatja egyáltalán. A tulajdonosváltással ez bizonyára változni fog.

Mobil a buli

Az adatbázis, adattárház és üzleti analitika mellett a Sybase azonban a 2000-es években jelentős kompetenciát épített ki a mobil üzleti alkalmazások területén is: a cég rendelkezik saját eszközmenedzsment-megoldással, alkalmazásfejlesztési keretrendszerrel, biztonsági megoldásokkal illetve komplett mobil banki és kereskedelmi platformmal. Ezek segítségével az SAP üzleti megoldásait könnyen lehet mobilizálni, miáltal azok vonzóbbak lehetnének a felhasználók számára. A nagyvállalatok egyre inkább megpróbálják mobilizálni munkaerejüket, amelynek követelménye, hogy a dolgozók bárhol, bármikor elérhessék a számukra releváns vállalati információkat.

\"A mobil eszközök válnak az üzleti szoftverek elsődleges felhasználói platformjává, függetlenül attól hogy a felhasználó éppen gyárigazgató, kereskedelmi vezető vagy vállalkozó egy fejlődő országban\" - mondta a bejelentés kapcsán Jim Hagemann Snabe, az SAP társelnök-vezérigazgatója. \"A Sybase olyan mobil platformot tesz az asztalra, amelynek segítségével az SAP átalakíthatja alkalmazásait, hogy azokat bárhol, bármikor, bármilyen eszközről el lehessen érni\" - vélekedett Sheryl Kingstone, a Yankee Group elemzője.

Snabe egy Palo Altóban tegnap tartott sajtótájékoztatón elmondta, az SAP nem fog az Oracle-hoz hasonló bevásárlókörutat tenni. Amint az ismert, Larry Ellison vállalata 2002 óta több mint 50 kisebb-nagyobb céget vett meg mintegy 40 milliárd dollár értékben, köztük olyan neveket mint a PeopleSoft, a Siebel, a BEA vagy éppen a Sun Microsystems. Bill McDermott ugyanakkor világossá tette, az SAP nem zárja ki további akvizíciók lehetőségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról