:

Szerző: Bizó Dániel

2010. május 11. 12:18

Nem sokáig lehet már Windows XP-s gépet venni

A többség számára hamarosan lejár a lehetőség, hogy Windows 7 licencek megvásárlásával Windows XP telepítési és használati joghoz jusson. A Windows 7 SP1 megjelenését követően csak a Microsoft frissítési garanciával rendelkezők férhetnek hozzá új Windows XP-hez.

Nem érdemes tovább várni

A Windows 7 megjelenése előtt a Microsoft közölte, hogy annak piacra dobását követően még sokáig lehet új Windows XP használati joghoz jutni Windows 7 Professional, Enterprise vagy Ultimate licencek vásárlásával. Ez az ajánlat azonban nem korlátlan, előbb 6, majd később meghosszabbítva 18 hónapra vagy az első Windows 7 szervizcsomag megjelenéséig szólt, bármelyik is következzen be előbb. Minden jel arra mutat, hogy a szervizcsomag hamarabb jelenik meg, minthogy leteljen a másfél év. Ez azt jelenti, hogy a cégek ezt követően nem tudnak Windows XP-vel előtelepített új számítógépeket vásárolni.

Az IDC egy friss elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az időpont közeleg, de nem érdemes az SP1-re várni a váltással, az ugyanis nem fog jelentős változásokat hozni, lényegében az addig megjelenő frissítéseket fogja össze néhány apróbb fejlesztéssel. Nem hivatalos források alapján a Windows 7 SP1 már bétatesztelési fázisban tart, egyes torrent trackereken már felbukkantak az ellenőrizhetetlen forrásból származó SP1 lemezképek, amelyek közül több működőképességét is megerősítették a felhasználók. Nem hivatalos források alapján a szakma eredetileg nyárra várta a végleges SP1 kódot, ez azonban valószínűleg nem tartható, és más források negyedik negyedévről beszélnek. A Microsoft egyelőre csak annyit nyilatkozik, hogy dolgozik az SP1-en, amely idén érkezik.

A Windows 7 SP1 megjelenését követően megszűnik annak lehetősége, hogy vállalati Windows 7 licenc vásárlásával XP-t telepítsünk a gépre, ami arra késztetheti az egységes menedzsment mellett pálcát törő cégeket, hogy megkezdjék a géppark frissítését, de legalábbis a Windows 7 bevezetésének tervezését. Az IDC friss felmérése szerint a rendszergazdák továbbra is a szűkös büdzsékre és az alkalmazáskompatibilitásra hivatkozva tartanak az áttéréstől.

Pedig a vállalati Windows 7 verziókhoz letölthető XP Mode lehetőséget ad arra, hogy akár egy teljes értékű Windows XP rendszerhez jussunk virtualizáltan, így azokat az alkalmazásokat, amelyeket XP környezetben kell futtatni, erre is lehet telepíteni. Ez természetesen megnöveli a komplexitást, ugyanakkor szerencsére lehetőség van arra is, hogy az ide telepített alkalmazásokat a Windows 7 is regisztrálja, majd közvetlenül elindítsa, így nem szükséges egy teljes desktopot ezért bootolni és menedzselni. Az egyetlen gyenge pont a teljesítmény lehetne, ugyanakkor egy korszerű hardveren valószínűleg még virtualizáltan is elég gyorsan futnak szoftverek ahhoz, hogy csak legkritikusabb, Windows 7-tel összeférhetetlen alkalmazásoknál jelentsen ez problémát.

Ezzel együtt a Microsoft Software Assurance, vagyis Frissítési Garancia szerződéssel rendelkező ügyfelek továbbra is elérhetik bármelyik Windows verziót egészen a Windows 95-ig visszamenőleg, így még mindig nem veszik el a lehetőség, hogy hozzájussanak adagjukhoz az XP-függők. A vállalati Windows XP-hez (Professional) a Microsoft kiterjesztett támogatása 2014 április elejéig él, vagyis igénybe vehető hozzá műszaki támogatás, és érkeznek hozzá kritikus biztonsági frissítések, így teljes mértékben üzemképes maradhat még négy éven át. Ezt követően a Microsofttal egyedi szerződéseket kell kötni a további támogatáshoz.

A Windows 2000 és az RHEL 3 vége

Az idén kifutó operációs rendszerek közt található a Windows 2000 is, amelynek 2010. július 13-án lejár a kiterjesztett támogatottsága, lejárnak a támogatási szerződések, és kikerül a patch keddek ciklusából is, ami az üzembiztonság megtartása miatt migrációt követel meg. Ez azonban nem mindig triviális feladat, különösen azért, mert Windows 2000-ről közvetlenül nem lehet Server 2008 platformra frissíteni. Szintén lejár az XP SP2 támogatottsága is, júniusban, míg a szervizcsomag nélküli Vista \"RTM\" már április 14-én kifutott.

A Red Hat is kiadott egy emlékeztetőt, hogy az RHEL 3 generáció életciklusa októberben lejár, így ezt követően sem műszaki támogatás, sem frissítések nem érkeznek az RHEL 3 különféle kiadásai mellett a Desktop 3, Global File System 3 és Cluster Suite 3 szoftverekhez sem. A cég a legfrissebb, 5.5-ös kiadásra történő felfejlesztést javasolja, ami az előfizetők számára nem kerül extra licenc jellegű költségbe. Ez egyben a CentOS hármas generáció végét is jelenti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.