:

Szerző: Bizó Dániel

2010. május 10. 16:38

Megfagyott a magyar IT-piac

A görög válság és utcai zavargások sajnos nemcsak jó téma a média számára, hanem a pénzpiacon keresztül valós kihatással van a hazai helyzetre is. Az elmúlt héten tömegesen álltak meg a hardver- és szoftvereladások, miután az árak érvényüket vesztették, majd a legtöbben árcsökkenésre várnak.

Valószínűleg még azok is hallottak az elmúlt hetek újabb világgazdasági kálváriájáról, akik nagyon nem akartak, és akik szerint a válság még mindig csak valamiféle médiaszenzáció. A görög és más gyenge lábakon álló tagállamok államcsődjének veszélye, valamint az egész eurozóna egészségével kapcsolatos aggályok újabb sokkhullámot küldtek a pénzpiacra, ami drámai mértékben mozgatta be a valutaárfolyamokat. Ez pedig megfagyasztotta a magyar IT-piac nagy részét is.

Meggyulladt  a görögtűz

Annak, aki valamilyen oknál fogva mégsem követte volna szorosan az eseményeket: az évek során kivérzett görög állam az elmúlt hónapokban folyamatosan küzdött a felszínen maradás érdekében, hogy az idén lejáró hiteleit vissza tudja fizetni, vagyis elegendő pénz álljon rendelkezésére az állami kincstárban a visszafizetések fedezetére. Ehhez az állami bevételeken túl folyamatosan szüksége volt újabb állampapírok kibocsátására, vagyis hosszútávú hitelekből próbálta újrafinanszírozni a lejárókat. Ez az egyébként világszerte elterjedt modell eleinte működött, a görög állampapírokat jól jegyezték, moderált kockázati felár mellett, a pénzügyileg rendkívül szorított helyzet azonban lassan felőrölte bizalmat, és ez hirtelen végzetes spirálba küldte a görög kötvényeket - az államnak egyre nagyobb kamatokat kellett rájuk vállalni, mivel egyre kockázatosabbak lettek, ami öngerjesztő negatív folyamatot indított be. Megindult a spekuláció a görög államcsődre, vagyis arra, hogy a görögök nem fogják tudni időben vagy teljesen visszafizetni állami hiteleiket.

Ez a bizalomvesztési ragály részben átterjedt a notóriusan gyenge lábakon álló Portugáliára és Spanyolországra is, valamint részben Olaszországra, így ezen országoknak is megdrágultak a tőkeforrásaik, és csökkent az állampapírjaik értéke a másodkezű kereskedésében. A piac egyszerűen beárazta annak a veszélyét, hogy a hitelezők nem jutnak a pénzükhöz.. A Európai Unió eurozónába tartozó országai a németek és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezetésével politikai léptékben rekordsebességgel, lényegében néhány hét alatt összerakták a görögöket stabilizáló csomagot (brutális megszorítások feltételével), majd egy héttel ezt követően most vasárnapra egy gigantikus eurovédelmi büdzsét szavaztak meg az eurozóna tagállamai és az euró megvédése érdekében.

Ez a gyorsaság azonban a másodpercenként rezdülő pénzpiacoknak kissé lassú volt, ahogyan a görög állam megroppanása az egész Európai Unióban recsegett, eurozónán kívül és belül. A piac megijedt, és sok befektető eladta az euróban vagy más valutában tartott befektetéseit, és azt tipikusan dollárra, japán jenre vagy svájci frankra, vagy azokban kibocsátott értékpapírokra váltotta, vagyis biztonságos helyre mozgatta pénzét. Ez a tömeges és fókuszált mozgás pedig ismét kibillentette az árfolyamokat, az euró gyengült, a forint pedig az euróhoz képest is visszaesett. Ezt láthattuk az elmúlt két hétben, de igazán csak múlt héten, a forint villámgyorsan gyengült a meghatározó valutákhoz képest.

Pánikroham és megnyugvás - vége?

Az árfolyam instabilitása pedig pestisként tizedeli a magyar IT-piacot. Több kereskedő és vállalat is arról számolt be, hogy az új megrendelések hirtelen eltűntek, a már teljesítés alatt lévőknél pedig sok esetben már árakat kellett emelni, aminek hatására sokan visszamondták vagy felfüggesztették azt. Sok cég még 200 forint alatti dollárral kalkulálva tett ajánlatokat cégeknek, és az ajánlat 210 forintnál terminálódott, miután a dollár átszakította a 220 forintos határt is, miközben az euró a 280 forintot is meghaladta, a jen pedig a 2,4 forintot, ami már bőven több, mint 10 százalék erősödés.

\"\"

Az euró, a dollár és a jen erősödése az elmúlt egy hónapban

A görög válság tehát áttételeken keresztül drámaian hat a magyar informatikai piacra, amit mindenhol tapasztalnak, ahol nem belföldi szolgáltatás nyújtásáról van szó, hanem valamiféle importról. Egy kereskedő arra panaszkodott, hogy az ügyfél által egy néhány óra alatt elfogadott ajánlat berendelésére a disztribútor már árat emelt, amit neki kell lenyelnie, hiszen ha azt áthárítja a vevőre, az kockáztatja, hogy elveszti az üzletet. Máshol úgy fogalmaztak, hogy múlt héten gyakorlatilag nem is csörgött a telefon.

Piaci vélemények szerint jelenleg a többség az árfolyam visszagyengülésére vár, és egyelőre úgy tűnik, helyesen. A pénteki állapotokhoz képest a dollár már 210 magasságában jár, ahogyan az euró is 273 forintra szerényedett vissza hétfő napközben, valamint a jen is 2,4-ről 2,25 alá süllyedt, miközben a tőzsdék emelkedésnek indultak.  Úgy tűnik, kezdnek lehiggadni a kedélyek - idegesség azonban még mindig érződik, az árfolyam többször irányt változtatott a cikk megszületése alatt is. Az azonban nem világos egyelőre, hogy meddig tud visszakapaszkodni a forint az euró hátán, de a Brüsszel és az IMF által bejelentett 750 milliárd eurós védelmi ernyő, valamint az új magyar kormány hatalomra kerülésével letisztuló jövőkép azt sugallja az optimistáknak, van még hova.

Bizonytalanság azonban továbbra is bőségesen akad a piacon. Mint ahogyan egy vállalatoknak szállító hazai kereskedő elmondta, nem az a legfontosabb, hogy hol van a forint, hanem hogy stabil legyen az árfolyam. Az emelkedés megöli az üzleteket, a csökkenés pedig kivárásra sarkallja a vevőket, vagyis szintén a kereslet megfagyását eredményezi. Most éppen ez történik a magyar piacon. Tovább rontja a helyzetet, hogy a gyártók és disztribútorok szinte valós időben, akár naponta többször követik az árfolyam romlását, és építik be az árakba, úgy a csökkenésnél hagynak némi puffert és átfutási időt, vagyis az nem jelentkezik azonnal, ami méginkább elodázza a kereslet megjelenését.

Az egyik kereskedő véleménye szerint a helyzetet tovább rontja az is, hogy az erőszakos görög zavargások és masszív tüntetések bizonytalanná teszik, a parlament által megszavazott megszorító intézkedéseket keresztül tudja-e vinni, valamint kérdőjeles még az is, hogy valójában milyen pályán mozog a többi veszélyeztetett tagállam. Egyelőre nincs egyetértés abban, hogy milyen szinten stabilizálódik az árfolyam, csak reménykedés, hogy lehetőleg beerősödik az euró és vele a forint is. Szerencse, hogy a 2008 végi amerikai válsághoz képest ez sokkal kisebbnek és rövidebbnek ígérkezik, és nem fog járni a valós kereslet nagy részének tartós eltűnésével, ehhez azonban mindenekelőtt az kell, hogy az Unió és az IMF terve is sikerrel járjon a bizalom visszaszerzésében, a görög állam pedig végrehajtsa a fájdalmas stabilizációs csomagot, és sikerrel oltsa el a rettegett görögtüzet, mielőtt az továbbterjed.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.