Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 30. 10:43

Új Google képkereső iPhone-ra és Androidra

A Google a kezdetek óta foltozgatja képkeresőjét. Lehet már színek szerint válogatni, arcokat felismerni, méretre szűrni és sok más paraméterrel segíteni az eredményességet. Manapság a fókusz a mobil felhasználókon van, így nem is meglepetés, hogy a legújabb Google képkereső fejlesztés az iPhone és az Android platformra készült el.

A Google képkereső használata mobilon eddig rémálom volt. Az előnézeti képek túl picik voltak, a lapozás nem volt praktikus, nem lehetett könnyen megtalálni egy jó illusztrációt vagy fotót. A Google mérnökei ezért elkezdték figyelni, hogy keres egy átlagos felhasználó. A nem túl tudományos vizsgálat eredménye az lett, hogy általában egy felhasználó több oldalt is végiglapoz, mire kiválasztja a legjobb eredményt. A saját tapasztalatok szerint pedig egy képkeresés során gyakran előfordul az is, hogy a jobb találat reményében tovább böngészünk, majd visszatérünk az első oldalak egyikére.

A Google ezeket figyelembe véve, az iPhone 3.x és az Android 2.1 platformokon teljesen újraszabta a képkereső felületét. Ami működőképes egy asztali gépnél, az szinte biztosan kényelmetlen a mobil képernyőjén. A cél az új dizájnnal az volt, hogy minél gyorsabban, minél több előnézeti képet lehessen végigpörgetni, lehetőleg könnyen.

Az új felület logikája maradt a régiben, a kezelőfelület viszont teljesen mobilra lett hangolva. A képek eredeti aránya helyett, minden esetben egy négyzetnyi részlet jelenik csak meg, a következő és előző oldalakra mutató gomb megnőtt, s lenyomásukkal azonnal átúszik egyik oldal helyére egy másik. Egy képre kattintva először megkapjuk teljes képernyőn, eztán a fenti menüből ugorhatunk a teljes méretre, legyen az bármekkora felbontás, vagy vissza az eredménylistához. A legjobb móka, hogy a teljes képernyős és a listás nézetben is egyaránt lapozhatunk az érintőképernyőn végzett gesztusokkal.

A lapozás sebessége elismerésre méltó, körülbelül úgy érezheti a felhasználó, mintha egy offline képgalériában mozogna. A fotók kivágása is jól működik, az algoritmus igyekszik kiválasztani a legérdekesebb, legjellemzőbb részt, amit megmutat a listában. A gesztusok is jól működnek, illetve a felület gombjai is teljesen természetesen hatnak a mobilos környezetben. A funkció kizárólag az iPhone 3.0 vagy az Android 2.1 operációs rendszert futtató mobilokon működik egyelőre. Az egyébként magyar nyelven is elkészült új felület eléréséhez a google.com/m oldalon kell kezdeni a keresést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról