Szerző: Koi Tamás

2010. április 22. 10:22

Jönnek a korhatáros weboldalak?

Merőben szokatlan korhatár-besorolási rendszert vezetett be egy brit internetszolgáltató. A cég a világon eddig egyedülálló módon a filmeknél használatos korhatárrendszert ültette át weboldalakra.

HIRDETÉS

A brit Tibboth a kvázi a helyi ORTT-nek megfelelő British Board of Film Classification (BBFC) szervezettel együttműködve vezette be ugyanazt a korhatáros rendszert, melyekkel a mozifilmeket vagy a tévéfilmeket is besorolják a szigetországban. A szolgáltatók, szoftvercégek, illetve a hálózati eszközök gyártói ugyan eddig is adtak az előfizetők kezébe olyan szülői felügyeleti eszközöket, melyekkel kisebb-nagyobb mértékben lehetett szűrni a nem gyermekeknek való tartalmat, a Tibboth rendszere azonban túlmutat ezeken.

A BBFC a filmeket öt kategóriába sorolja be, az \"U\" jelzésű alkotások mindenki számára, korhatár nélkül megtekinthetők, a \"PG\" jelzéssel ellátott filmeknél a kiskorúaknál szülői felügyelet javasolt, ezek mellett három konkrét korhatár létezik (12, 15 és 18 éven felülieknek). A Tibboth saját szűrési metodika alapján sorolja be ezekbe a korhatárokba a weboldalakat, a cég szerint a rendszer jelenleg mintegy hárommilliárd oldalt tud besorolni.

A Tibboth jelenleg kizárólag mobilinternet-szolgáltatás kiegészítőjeként kínálja a besorolási rendszert. A cégnél havidíjas előfizetés mellé vásárolható modem szoftverében minden családtag részére létrehozható egy személyes, jelszóval védett profil, ugyanakkor ha a számítógép más úton csatlakozik az internetre, értelemszerűen nem működnek a besorolások. A szolgáltatásért havonta 20 angol fontot (ez körülbelül 6000 forint) kell fizetni, ezért 15 gigabájtnyi adatforgalmat kap az előfizető.

A rendszer a népszerű közösségi szolgáltatásokhoz, illetve keresőoldalakhoz csak a 12 éven felüli korosztálynak enged hozzáférést, a legtöbb híroldal és a nagyobb társaságok weboldalai pedig bárki számára hozzáférhetők. A cég szóvivője úgy véli, a Facebook és a Twitter az üzemeltetők szerint sem való a 12 évnél fiatalabb korosztálynak, a népszerű keresőszolgáltatások, mint például a Bing vagy a Google emellett bizonyos keresésekre, illetve szponzorált linkeken keresztül olyan tartalmakat is listázhatnak, melyek szintén nem gyermekeknek valók.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 02:14

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.