Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 16. 10:31

Minden eszközről minden nyomtatót elérhetővé tesz a Google

A Google bejelentette a Cloud Print fejlesztését, amellyel a nyomtatást kívánja forradalmasítani. Az elgondolás szerint a webalkalmazások korában bármilyen internetre kapcsolódó eszközről, bármilyen alkalmazásból a világ bármelyik nyomtatójára lehetne nyomtatni.

Nyomtatás bárhonnan bárhová

Amikor a Google tavaly novemberben bemutatta a Chrome OS-t, sokan kérdezhették, hogy lehet majd az operációs rendszerből nyomtatni, hiszen a Chrome OS minden alkalmazása webalkalmazás. Ma ezekből a böngészőn keresztül, a helyi operációs rendszerre telepített meghajtóprogramokon keresztül lehet nyomtatni, a cég szerint azonban ez a modell teljesen idejét múlt és sokkal jobban is lehet csinálni.

A Google tegnap bejelentette a Cloud Print fejlesztését, amely egy teljesen nyílt platform a felhőben a nyomtatási folyamatok kezelésére. A vállalat elképzelése szerint a Cloud Print használatával bármilyen eszközön bármilyen alkalmazás bármelyik nyomtatóra tud majd nyomtatni, persze ennek feltétele az, hogy mindannyian kapcsolódjanak a Cloud Printhez.  Az elképzelések szerint a nyomtatás nem közvetlenül az alkalmazásokból történik majd, azok átadják a nyomtatási feladatot a Cloud Printnek, amely feldolgozza, továbbítja a felhasználó által kiválasztott nyomtatóra, majd a folyamat eredményét visszaküldi az alkalmazás számára.

\"\"

A vállalat olyan nyitott API-kat fejleszt, amelyeken keresztül minden alkalmazás elérheti a Cloud Print szolgáltatást, vagyis nem csak a Google, hanem más gyártók is csatlakozhatnak hozzá, hogy egyszerűbbé tegyék a nyomtatást saját alkalmazásaikból, legyenek azok akár webes, akár helyben telepített programok. A Google tervei szerint teljesen egységes lesz a nyomtatási párbeszédablak is, a felhasználónak nem kell minden alkalmazás nyomtatási menüjét külön megtanulnia.

De hogy kapcsolódik a nyomtató?

A Cloud Print működéséhez az internethez csatlakozó \"cloud-kompatibilis\" nyomtató szükséges. A Google együtt fog működni a nagy gyártókkal ilyenek fejlesztésén, például hamar elérhetővé teszi számukra a Cloud Printtel kapcsolatos információkat, specifikációkat, amelyeket a cégek felhasználhatnak a firmware-eikben. Egyre több hálózatra kapcsolható nyomtató kerül piacra, amelyeket a gyártóik könnyedén kompatibilissé tehetnek a Google nyomtatási cloudjával, de hogy mikor jelennek meg az első eszközök vagy hogy melyik gyártók kínálatában lehet majd megtalálni őket, arról egyelőre nincs információ.

A ma kapható nyomtatókat egy PC-n vagy más hálózati eszközön futó szoftverrel lehet majd a Cloud Print szolgáltatáshoz kapcsolni. A Google a Chrome böngésző részeként biztosítani fog ilyen szoftvert, kezdetben Windowsra, később Linuxra vagy Mac OS X-re is. A telepítés után, a szolgáltatás bekapcsolásával az adott PC-n elérhető nyomtatók bekerülnek a Cloud Printbe és elérhetővé válnak az internet felől. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a PC-nek folyamatosan bekapcsolva kell lennie ahhoz, hogy a nyomtatási szolgáltatás elérhető legyen. Mivel a Cloud Print nyitott és bárki számára elérhető, a printerek kezeléséhez szükséges szoftverkomponensek akár az otthonokba szánt hálózati eszközökbe, routerekbe, switchekbe is bekerülhetnek idővel, vagy akár olyan céleszközökbe, amelyek a hálózatra kapcsolva cloud-kompatibilissé tesznek bármilyen nyomtatót.

A Cloud Printnek számos elméleti előnye mellett hátrányai is vannak. Az első, hogy a dokumentumnak meg kell járnia az internetet és a Google szervereit még akkor is, ha az asztalán vagy a szobája sarkában levő nyomtatóra szeretné a felhasználó elküldeni, ami egy nagyobb fájlt és szűkös sávszélességet feltételezve sokáig is eltarthat. A megoldás adatbiztonsági aggályokat is felvethet, de ha valaki amúgy is a Chrome OS-t használja, ahol minden alkalmazás webalkalmazás és egyáltalán nincs helyi adattárolás, az valószínűleg nem fogja bánni hogy a nyomtatás is a Google-on keresztül működik.

A Google Cloud Print fejlesztése nemrég kezdődött, de a vállalat a weboldalán a Chromium és Chromium OS részeként már elérhetővé tette a kódját és dokumentációját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról