Szerző: Bizó Dániel

2010. április 12. 11:53

Objektumalapú tárolótechnológiát vásárol a NetApp

A NetApp objektumalapú tárolószoftvert fejlesztő céget vásárolt fel. A lépés a megközelítés várható térnyerését jelzi, amellyel a jelenleg többnyire strukturálatlan adatok egyre problémásabb tárolására adható válasz, ráadásul extrém mód skálázható is.

Grides tárolás Kanadából

A NetApp felvásárolt egy kanadai céget, a Bycastot, amely objektumalapú tárolószoftvert fejleszt, és mintegy 250 vállalati ügyféllel rendelkezik világszerte. A tranzakció részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek. Az akvizíció révén a NetApp hozzájutott objektumalapú tárolótechnológiához, amellyel eddig nem rendelkezett. Tekintve a NetApp egységes szoftveralapú megközelítését, a felvásárlást követően gyors műszaki integráció várható.

A Bycast által fejlesztett megoldás teljesen szoftveres. A StorageGRID egy kvázi virtualizációval egy köztesréteget feszít ki az alkalmazások és a tárolók közé. Az alkalmazások sztenderd CIFS, NFS vagy HTTP felületen látják a tárhelyet. A valódi eltárolásáért a StorageGRID szoftver felelős, amely a beállított igényektől függően meghatározza, hogy egyes adatokat hol, hányszor és mennyi ideig tárol el, vagy mikor mozgatja az online területről az archívumba - több önálló fájlt, könyvtárakat vagy bármilyen kapott adatot képes egy konténerben eltárolva egyetlen objektumként kezelni, és azt mozgatni vagy jellemzőkkel felruházni.

Mivel a köztesszoftver központilag maga menedzseli az egyes tárolókat, ezért hardveresen teljes heterogén, földrajzilag akár elosztott tárolókat is össze lehet vonni, és azonnal megvalósíthatóak az adatmentési és katasztrófa utáni helyreállítási feladatok. A Bycast StorageGRID jelenleg kizárólag az egészségügyi szektor kiszolgálására koncentrál, ahol a betegekhez tartozó digitális anyagok, például kórlapok, különféle nagyfelbontású felvételek, hatalmas adattömeget képeznek, amelyeket törvényileg kötelező megőrizni, visszakereshető formában.

A NetApp számára a Bycast egy természetes célpont volt, mivel mindkét vállalat szoftverközpontúan közelíti meg az adattárolás területét. A NetApp eddig azonban a hagyományos blokkalapú megközelítésben fejlesztett, így a Bycasttal kiegészítette portfólióját, amelyet a jövőben kétségtelenül az egészségügyön kívül más szektorokra is kiterjeszt, elsősorban kétségtelenül nagyvállalatok és cloud szolgáltatók számára.

Az objektumalapú tárolás

A strukturálatlan adatok tömegének exponenciális növekedésével a rendszerezést, életciklus-kezelést és skálázódást támogató objektumalapú tárolás a tárolópiac egy növekvő szegmensét jelenti, a Dell például nemrég lépett be a piacra saját fejlesztésű megoldásával. Gyártótól függően content addressable storage vagy associated storage néven is szokták emlegetni, a cél azonban ugyanaz.

A széleskörű igények miatt az objektumalapú koncepció mára beépült a diszkek szintjére is, a hozzáférés mikéntje sztenderdizált és az SCSI szabvány részévé vált 2004-ben, vagyis ezt a címzési megközelítést (Object-based Storage Device, OSD) már támogatják a modern SCSI/SAS diszkek. A blokkszintű hozzáféréssel szemben a tárolóegység nem egyszerűen adatokat fogad a gazdagép fájlrendszerétől, mit sem sejtve arról, hogy pontosan mit is tárol el, és hogy a mely adatok függnek össze. Az OSD teljes objektumokat kezel, amely a valós adatok eltárolásán kívül rengeteg metaadatot is hordoz magában, mint például egy egyedi azonosító, az objektum tartalmának típusa, milyen jogosultsággal lehet hozzáférni, mennyi ideig kell tárolni, módosítható-e egyáltalán, stb. Mindez drasztikusan megkönnyíti az adatok azonosítását, strukturálását, visszakeresését, használatuk kiértékelését.

NetApp?

A Magyarországon kevéssé ismert NetApp 1992-ben alapult, világszerte mintegy 8 ezer alkalmazottal rendelkezik, és 3,4 milliárd dolláros forgalmat realizált a tavaly áprilissal zárt pénzügyi évében. Az EMC legnagyobb kihívójaként nem tartozik az igazán nagy halak közé, 12 milliárd dolláros alatti piaci kapitalizációja pedig felvásárlási célponttá teheti az egyre terjeszkedő óriások szemében.
A cég igazgatótanácsának elnöke, Daniel Warmenhoven azonban a HWSW-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy független jövőt lét a cég előtt, amely tavaly lépett csak be a keleti-európai blokkba, így Magyarországra is.

Egy objektumot egy OSD-ből kinyerni kizárólag az egyedi azonosítójával lehet, nincs lehetőség a fájlrendszerhez hasonló böngészésre. Ehhez természetesen szoftveres támogatás szükséges, vagyis egy köztesrétegnek vagy magának az alkalmazásnak támogatnia kell az OSD kezelését. Az SCSI-szintű OSD-kezelésen túl azonban az objektum alapú koncepciót szoftveres absztrakcióval is meg lehet valósítani, amikor nem szükségszerű az, hogy maga a tárolóeszköz is szigorúan SCSI OSD legyen. Ezt a megközelítést képviseli a NetApphoz került Bycast is, amely elfedi a tárolóhardvereket az alkalmazások elől, így magas szintű tárolóvirtualizációt valósítva meg. Hasonlóan szoftveres megközelítést alkalmaz az EMC Centera technológiáját kidolgozó szakemberek új cége, a Caringo is, de rendelkezik megoldással az IBM Tivoli Storage Managere is.

Objektumalapú adattárolóval felvásárlás útján rendelkezik a piacvezető EMC is, a Centera néven forgalmazott termék az archiválási területet célozza meg. A Centerra azonban egyben adott hardverarchitektúrát is jelent, ami bekorlátozza a felhasználási lehetőségeket, és nem teszi lehetővé az objektumalapú adattárolásra történő áttérést a meglévő eszközök használatával, ahogyan például a StorageGRID esetében. Az EMC Atmos szintén objektumalapú tárolást alkalmaz, és elsősorban adatfelhők építéséhez kínálja a vállalat, ez azonban még inkább fókuszált a hardverarchitektúrára a hatalmas új telepítések kiszolgálása érdekében.

Megerősített iparági kapcsolatok

A Bycast több IT-óriással is együttműködik az egészségügyi megoldások terén. Szoftverét az IBM is árusítja System Storage Multilevel Grid Access Manager Software néven, és várhatóan elérhető is marad, tekintve hogy a NetApp és az IBM jó kapcsolatban állnak, és az IBM System Storage N-sorozatú NAS-okat a NetApp szállítja, beleértve természetesen a szoftvert is.

A Bycast emellett jó kapcsolatokat ápol a HP-val is, amely megoldási portfóliójába vette fel a cég termékét. A NetApp ezzel tovább erősíti kapcsolatait a nagy megoldásszállítókkal, nemrég a Fujitsuval alakított ki stratégiai szövetséget, majd a Ciscóval dolgozott ki közösen gyorsan implementálható referencia architektúrát vállalati társbérlős (multi-tenancy), avagy felhősített IT-rendszerekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról