:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 2. 10:16

Tesztelhető az Intel és a Nokia közös mobil Linuxa

A Linux Foundation elérhetővé tette a Moblin és a Maemo Linux-alapú mobil platformok egyesítéséből született MeeGo fejlesztői tesztváltozazát. A végleges verzió még a tavasszal itt lehet, de egyelőre nem tudni, milyen készülékeken jelenik meg.

Letölthető a MeeGo első tesztváltozata, a korai verziót leginkább fejlesztőknek szánják, hogy elkezdhessék az ismerkedést a vadonatúj platformmal. A MeeGo az Intel és a Nokia közös fejlesztése, amely a Moblin és a Maemo egyesítésével jött létre és amelyet a Linux Foundation gondoz .

Az új platform alapja a Moblin, amely többféle processzorarchitektúrát támogat, így a MeeGo akár x86-os (Intel Atom) vagy ARM-alapú készülékeken is futtatható, a platform ugyanakkor megtartja a Maemo-féle felhasználói interfész (UI) keretrendszert, illetve a Qt-támogatást. Ennek köszönhetően egy olyan rendszer jön létre, amelyre továbbra is lehet Qt segítségével alkalmazásokat fejleszteni, vagyis a fejlesztőknek nem kell az alapokról kezdeni az ismerkedést a platformmal. A Maemóra és Moblinra megírt alkalmazások is futnak majd a MeeGo-n.

A MeeGo többféle hardverarchitektúrára és készülékformátumra terjeszti ki a Maemo és a Moblin képességeit, a MeeGo egyaránt kiszolgálhat x86- vagy ARM-alapú netbookokat, smartbookokat, mobil internetes eszközöket (MID), okostelefonokat, de akár olyan szórakoztató eszközökben is találkozhatunk majd vele, mint például internetre kapcsolható tévék,  médialejátszók, vagy akár autók fedélzeti rendszerei.

A fejlesztők most elkezdhetik az ismerkedést az operációs rendszer kernelével és a köztesrétegekkel, amelyek olyan funkciókat valósítanak meg mint a kommunikáció (telefon és internet), kapcsolódás a közösségi hálózatokhoz és szolgáltatásokhoz és a médialejátszás. A letölthető komponensek között egyelőre nincs felhasználói felület, így indítás után karakteres terminál fogadja az érdeklődő szoftverfejlesztőket.

A MeeGo fejlesztői tesztváltozata x86 és ARM architektúrát egyaránt támogat, így például Atom-alapú netbookokra és a Nokia ARM-alapú készülékeire, például az N900-ra is feltelepíthető. A MeeGo első végleges verziója 2010 második negyedében lesz elérhető, ekkor kerülnek piacra az első MeeGo-alapú készülékek is, bár hogy ezek pontosan melyek vagy milyenek lesznek, arról egyelőre hallgat az Intel és a Nokia is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.