Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 1. 13:42

Átalakult a YouTube és Twitter

Közel azonos időben átalakította kezelőfelületé a YouTube és a Twitter.A videomegosztó ezúttal a videoablak környékét tette rendbe, a közösségi mikroblog pedig a címlapját változtatta meg.

A YouTube folyamatosan változik, alakul. A Google-felvásárlás óta teljesen átírt oldal, a lecserélt videokodek és a közösségi funkciók erősítése csak a legfontosabb elemek. A mostani fejlesztés a videolejátszó körül lévő objektumok terén hoz újítást, a hivatalos közlés szerint a cél, hogy a felhasználók egyszerűbben tudjanak navigálni az oldalon, illetve, hogy még több videót nézzenek meg.

Lehet lájkolni

\"Ez az egész arról szól, hogy kitakarítjuk a felesleges dolgokat, amik a videók mellé kerültek, s biztosítjuk, hogy a tartalom legyen a középpontban, a saját helyén\" - mondta Shiva Rajaraman, a YouTube vezető termékmenedzsere. \"Összességében az új dizájn letisztultabb, egyszerűbb és könnyebben kezelhető. A videóról szóló információk egy helyre lettek összegyűjtve, s egyértelmű, hogyan lehet további információkhoz jutni, amennyiben szükség van rá. Így mostantól, ami nem szükséges vagy hasznos, az nem telíti feleslegesen az oldalt.\"

\"\"

Az új megjelenés mellett egy fontos változás történt még, eltűntek az értékelésre szolgáló csillagok, s helyettük felfelé vagy lefelé mutató hüvelykujjal lehet jelezni a tetszést vagy nem tetszést. Erre a lépésre azért szánta el magát a YouTube, mert a legtöbb ember csak a két szélsőérték között választott egyébként is, nagyon kevés videó kapott 2-3-4 csillagot. A YouTube tájékoztatása szerint a videók 90 százaléka 5 csillagos értékeléssel rendelkezett, a maradék pedig legtöbbször egyes körüli osztályzatot kap. Így a YouTube-on is lehet mostantól \"lájkolni\", igaz itt a Facebookon régóta hiányolt \"dislike\" funkció is megjelenik.

Nézz még!

A felület csiszolásának valódi célja, hogy a felhasználókat még hosszabb időre lekösse a YouTube. Amerikai tanulmányok szerint az elmúlt években a televíziózás körülbelül napi 5 órát vesz el az átlagemberek életéből, s ebből a növekedésből a YouTube sem szeretne kimaradni. Egyelőre viszont alkalmanként átlagosan 10 percet maradnak a szájton a látogatók, amit a szolgáltató a közeljövőben 15 percre szeretne javítani.

Ennek egyik egyértelmű módja, hogy a videó végignézése után gyorsan át kell terelni az embereket egy számukra szintén érdekes másik filmhez. Korábban a videóablakban jelent meg 4 kapcsolódó film, később az alsó sávban görgethető sávval próbálkoztak, a mostani fejlesztés eredményeképp viszont a panel teljes jobb oldala a kapcsolódó videóknak van szentelve. A kötődések erősítésére az adott videó csatornájának a neve, illetve a feliratkozás gomb a felső részbe került. Ha már keresni kell, akkor a felhasználók egy részének biztosan eszébe sem jut feliratkozni, pedig feltételezhetően egy csatorna követője végig is nézi a kedvencei további feltöltéseit. A felhasználók kaptak még egy új lejátszásilista-interfészt, könnyebbé vált a mentés, kedvencek beállítása is.

Csak érdekességképp, a YouTube saját adatai szerint minden másodpercben 20 órányi új videó kerül fel a rendszerbe, a lejátszások száma pedig 2009 során további 9 százalékkal nőtt, míg a kommentálás és egyéb extra funkciók iránti affinitás 7 százalékkal lett nagyobb.

Mindenkit követ a @toptweets

A YouTube átalakulása előtt egy nappal a Twitter is kapott egy ráncfelvarrást. Ugyan a kommunikációs felületen semmi nem változott, viszont a nem bejelentkezett internetezők által látott Twitter.com teljesen megújult. A jövőben itt is folyamatosan pörgő, dinamikus tartalmat látnak majd a látogatók. Az egyik hangsúlyos elem a folyamatosan futó szövegsáv, ahol az éppen flekapott témák (trending topic) látszanak, a másik fontos újítás pedig, hogy néhány felhasználó, illetve néhány üzenet fontosság alapján kiemelést kap. Az üzeneteket egy algoritmus választja ki, mégpedig a Twitter által üzemeltetett @toptweets felhasználón keresztül. Erről a fiókról annyit érdemes tudni, hogy mindenkit követ Twitteren, így elméletben bárkinek az üzenete kikerülhet a főoldalra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról