Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Drágulás várható a memóriapiacon

Bodnár Ádám, 2010. március 29. 11:21
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az elmúlt néhány évben folyamatosan mélyrepülésben volt a memóriák ára, amely a gyártókat is megrostálta. A DRAMeXchange előrejelzése szerint most két-három évig drágaság várható.

hirdetés

A DRAMeXchange memóriatőzsde prognózisa szerint 2012-ig folyamatosan hiány lesz DRAM-chipekből, ami a memóriaárak tartós emelkedését vetíti előre. Az elmúlt években a memóriagyártók a korábban kiépített kapacitások hatását nyögték, a beruházási kedv az egyébként is padló levő árak és a válság miatt némiképp megbicsaklott. Eközben a világgazdaság élénkülésével párhuzamosan erősödik a PC-k és szerverek iránti kereslet, amelyet többek között az új generációs Microsoft-termékekre (Windows 7, Office 2010, Windows Server 2008 R2, Exchange 2010, SQL Server 2008 R2) való áttérés is mozgat.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a DRAM chipek és memóriamodulok iránt egyre erősödni fog a kereslet, ezt azonban a gyártók nem lesznek képesek kielégíteni, így hiány lép fel a piacon, ami az árak emelkedésével jár. A memóriapiac nagyjából három éves ciklusokban mozog a DRAMeXchange szerint, a 2007-ben kezdődött mélyrepülésből és a súlyos veszteségekből most lábal ki és három bőséges, nyereséges esztendő következhet.

Az áremelkedés sebességét jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtt még 77 cent volt az iránymutató 1 gigabites DDR2 memóriachipek ára az azonnali piacon, fél évvel ezelőtt már 2,3 dollár, jelenleg pedig a 3,2 dollárt közelíti, vagyis egy év alatt négyszeresére emelkedett. Az 1 gigabites DDR3 chipek ára 3 dollár felett van valamivel, már tartósan olcsóbbak mint a DDR2 lapkák.

A memóriagyártók termelésük egyre nagyobb részét dedikálják a modernebb és mind keresettebb DDR3 chipeknek, ezérta DDR2 gyorsabb drágulása várható a chipek és a modulok szintjén. A memóriaipart a méretgazdaságosság hajtja, így a legalacsonyabb árakat a legnagyobb mennyiségben előállítható termékek érik el, ezzel a kisebb volumenű DRAM chipek jelentős felárat hordoznak magukban.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!