:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 22. 12:18

A válság alatt a növekedésre készült a Red Hat disztribútora

A 2008 végén kitört gazdasági válság a Red Hat magyar disztribútorának a növekedését is megakasztotta. Az ULX Kft. a szűkös időszakot a bőségesebb esztendőkre való felkészülés jegyében töltötte, 2010-ben jelentős növekedéssel számol.

Enyhén csökkent tavaly a Red Hat hazai disztribúcióját végző ULX Kft. forgalma, amely leginkább a válság kapcsán lefújt vagy elhalasztott projektekkel magyarázható. A cég 2009-et építkezésre használta fel, hogy felkészüljön arra az időszakra, amikor a gazdaság kilábal a gödörből és a cégek újra elkezdenek informatikára költeni, mondta el egy beszélgetés során Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezetője.

Rágyúrtak a növekedésre

A 2008-as 440 millió forinthoz képest enyhén, mintegy 7 százalékkal csökkent tavaly az ULX Kft. forgalma. Az eredményeken látszik a gazdasági válság hatására leállított informatikai beruházások nyoma, azonban ez főleg az új licenceladásokat érintette, a szolgáltatási tevékenységet kevésbé. A bevételek a nagyobb profittartalmú tevékenység felé tolódtak el, ami végeredményben a  nyereségesség javulását hozta.

A recesszió miatt erőteljesen megkurtított informatikai büdzsék jó okot szolgáltatnak a felhasználók számára, hogy alaposan megfontolják a költséghatékony nyílt forrású szoftverek bevezetését a korábban használt megoldások helyett. Ez a magyar piacra is jellemző volt 2009-ben, emiatt például az ULX munkatársai számos pilot projektet hajtottak végre meglevő rendszerek leváltására vagy bővítésére, ezek eredménye azonban legkorábban 2010-ben  jelentkezhet, vélekedett az ULX ügyvezetője. Idén nagyon erős évet, 30-50 százalékos bevételnövekedést vár Szentiványi.

2009-ben az idén várható fellendülésre készülve az ULX bővítette munkatársai létszámát, amely ma már megközelíti a 20 főt, év végére pedig szinte biztosan el is éri majd. Új dolgozók felvételére   azért is volt szükség, mert az ULX a Red Hat mellé további gyártók megoldásaival bővítette kínálatát annak érdekében, hogy teljes vállalati szoftverinfrastruktúrát tudjon kínálni, továbbra is nyílt forrású szoftverkomponensek felhasználásával.

Ehhez az alapokat a Red Hat portfóliója (Red Hat Enterprise Linux, Red hat Enterprise Virtualization, JBoss) szolgáltatja, ehhez csatlakozott szeptemberben az EnterpriseDB nyílt forrású adatbázis, decemberben pedig a Zimbra e-mail és kollaborációs szoftver. A megállapodás megkötésekor a Zimbra még a Yahoo! tulajdonában volt, azóta megvette a VMware, de az ULX státuszát ez nem módosította annak ellenére, hogy a virtualizációs piacon a Red Hat és a VMware egyre inkább közvetlen konkurensek. Az ULX disztribúciós listája idén újabb nevekkel bővült, a cég nemrégiben megállapodott a vállalati tartalomkezelő rendszert szállító Alfrescóval, illetve a hálózatfelügyeleti megoldásáról ismert Zenoss-szal is.

Nyílt forrású infrastruktúra

Szentiványi elmondása szerint az ULX Magyarországon megpróbálja ugyanazt végrehajtani kicsiben, ami a Red Hatet sikerre vitte, vagyis olyan nyílt forrású megoldásokat bevonni saját \"ekorendszerébe\", amelyek együtt egy teljes vállalati szoftverinfrastruktúrává állnak össze. Emlékezetes, hogy a Red Hat 2008 végén bevásárolta magát az üzleti intelligenciában utazó JasperSoftba, tavaly ősszel pedig a PostgreSQL adatbázisra alapozó EnterpriseDB-be.

A Red Hathez hasonlóan az ULX is elsősorban a nagyvállalatokat, nagy középvállalatokat célozza megoldásaival és számukra olyan megoldásokat szállít, amelyekből egy dinamikus saját adatközpontot (ha úgy tetszik privát cloudot) tudnak felépíteni. Az ULX elsősorban a versenyszférában erős Magyarországon, de a kormányzati érdeklődés is egyre erőteljesebb a nyílt forrású megoldások iránt, a közelmúltban megújult és váratlan leállásaival nagy vihart kavart Kormányzati Portál alapinfrastruktúrája is Red Hat Linuxot, valamint JBoss alkalmazásszervert tartalmaz.

Szentiványi szerint a közszféra elsősorban a költségek leszorítása és a szállítóktól való függetlenség kialakítása érdekében fordul a nyílt szoftverek felé, és várakozásai szerint az elkövetkező 3-4 év során ez a tendencia egyre erősödni fog.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.