Szerző: Bodnár Ádám

2010. március 16. 12:46

Megérkeztek a 32 nanométeres Intel Xeonok

Megérkeztek az Intel 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott Xeon processzorai munkaállomások és kétfoglalatos szerverek számára, négy vagy hat maggal.

A Westmere-generációs asztali chipek januári rajtja után az Intel bejelentette a munkaállomásokba és kétfoglalatos szerverekbe szánt Xeon 5600-as lapkákat is. A processzorok ugyanarra a mikroarchitektúrára épülnek és ugyanazokat az újdonságokat hozzák mint asztali társaik.

Kisebb csíkszélesség, nagyobb teljesítmény

A 32 nanométeres chipgeneráció lényegében a Nehalem mikroarchitektúrát implementálja az újabb, fejlettebb gyártástechnológián. Az egyedüli említésre méltó mikroarchitekturális újdonságot az AES-NI utasítások jelentik, amelyek az AES titkosítás hardveres gyorsítását támogatják, ezeknek különösen szerverkörnyezetben lehet nagy szerepe, SSL-kapcsolatok kezelésekor. Kisebb módosítások révén nőtt a virtualizációs teljesítmény, illetve apróbb módosítások történtek az elágazásbecslő egységben, mondta el a HWSW-nek egy decemberi beszélgetés során Dave Hill, az Intel 32 nanométeres lapkáinak egyik tervezőmérnöke.

A virtualizált környezetek biztonsági izolációja érdekében első alkalommal jelenik meg processzoron a Trusted Execution technika (TXT), avagy LaGrande, amelyet eddig TPM chipekben implementáltak. A TXT lényegében garantálni tudja, hogy az egyes alkalmazások és rendszerképek memóriaterületei egymástól izoláltak maradnak, vagyis az adatok se nem módosíthatóak, se nem kiolvashatóak más virtuális gépekből, valamint garantálható a futtatott kód megbízhatósága, hogy azt nem módosították. A TXT révén az új Xeonok egyúttal azt is garantálni tudják, hogy egy adott virtuális gép képernyője vagy a billentyűleütések nem lophatóak el. Ezek a garanciák fontosak lehetnek többfelhasználós virtualizált környezetben, különösen, ha a szolgáltatást egy külső vállalat nyújtja.

A chipek ugyanazokat az energiagazdálkodási trükköket tartalmazzák mint a 45 nanométeres elődök, azaz agresszív kapuzást, a Hyper-Threading szimultán többszálú végrehajtást, illetve a Turbo Boost technológiát. Utóbbi lehetővé teszi, hogy az egyes processzormagok órajele átmenetileg megemelkedjen egészen addig, amíg a processzor ki nem meríti a rendelkezésére álló fogyasztási keretet. Az előző generációs, 45 nanométeres Xeon 5500 családhoz képest az energiahatékonyság terén elért előrelépést jól mutatja, hogy akkor az X5570 csúcsmodell négy maggal 2,93 GHz-es órajelet ért el 95 wattos keretből, a Xeon X5670 ugyanezt az órajelet hat maggal hozza, miközben a fogyasztása nem emelkedett.

Az új, 32 nanométeres Xeonok

\"\"

A Xeon 5600-as sorozatba tartozó chipek négy- és hatmagos kivitelben érhetők el. Előbbiek értelemszerűen magasabb órajelet érhetnek el azonos fogyasztási keretből, utóbbiak pedig magasabb szintű párhuzamosságot kínálnak, így mindenki a saját alkalmazásaihoz leginkább illő verziót választhatja ki, szem előtt tartva a teljesítményt és a fogyasztást. A négymagos chipek órajele 3,46 GHz-nél tetőzik (X5677), a leggyorsabb hatmagos pedig a 3,33 GHz-es Xeon X5680, mindezt 130 wattos fogyasztási keretből, de 95 és 80 wattos modellek is léteznek. Említésre méltó még a hatmagos Xeon L5640, amely 2,26 GHz-es órajelet ér el 60 wattos termikus keretből.

Most kezdődik a tavaszi zsongás

A nagy szervergyártók mindegyike hamarosan előrukkol a Xeon 5600-as sorozatú gépeivel, az Intel bejelentése szerint a következő hónap során indulhatnak be a szállítások világszerte az olyan cégeknél mint az IBM, a Dell, a HP vagy éppen a Fujitsu. Még tavasz folyamán várhatók az Intel négy- és többfoglalatos gépekbe szánt Xeonjai is, a 7500-as sorozat tagjai, amelyek még 45 nanométeres csíkszélességűek, de monolitikus nyolcmagos felépítésűek, akár 24 megabájt megosztott L3 tárral. A processzorokat úgy tervezték, hogy külön chipset nélkül akár 8 foglalatig tudjanak skálázódni, amely egy ilyen rendszerben 64 magot, 128 szálat, és akár 2 terabájt memóriát is eredményezhet. Mivel ezek a chipek a Xeon MP sorozatban először integrált memóriavezérlőt tartalmaznak és a Quick Path Interconnect pont-pont összeköttetést alkalmazzák, hatalmas teljesítménybeli ugrás várható tőlük a korábbi generációval összehasonlítva.

Az AMD eközben tizenkétmagos Opteronjainak bevezetésére készül gőzerővel, amelyek szintén 45 nanométeres eljárással készülnek, mivel a vállalat gyártópartnere, a Globalfoundries egyelőre nem rendelkezik 32 nanométeres kereskedelmi kapacitással. A vállalat a magok számának növelésével próbálja meg ellensúlyozni a teljesen megújuló Xeon MP sorozatba érkező nyolcmagos Intel-chipek (Nehalem EX) fejlettebb rendszer- és mikroarchitektúráját. A Magny-Cours chipek két hatmagos  processzor egybetokozásával állnak elő, de érkezik majd nyolc- és hatmagos verzió is belőlük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról