Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 22. 14:25

ARM: nagyobbak leszünk PC-kben mint az Intel mobilokban

Az Intel az okostelefonok és tabletek, az ARM pedig a PC-k felé terjeszkedik. A kettejük összecsapása elkerülhetetlen, de vajon melyikük teljesít jobban idegen pályán?

Warren East, az ARM Holdings vezetője szerint az ARM utasításkészlet-architektúrát használó chipek néhány éven belül 10-20 százalékos részesedésre tehetnek szert a PC-piacon. Ezzel szemben, véli East, a PC-piacról az okostelefonok és tabletek felé terjeszkedő Intel öt év alatt is legfeljebb 5-10 százalékot tud majd szerezni.

Warren East: nem lesz akkora az Intel dominanciája

Távolról sem arról van szó, hogy East lebecsülné az Intelt, mint versenytársat. Azonban az okostelefonok és tabletek szegmensében több nagy félvezetőgyártó is versenyez saját ARM-alapú megoldásával, köztük olyanok mint a Qualcomm, az NVIDIA, a Samsung, a Texas Instruments, vagy éppen a saját chipdesigban utazó Apple - az Intelnek velük kell felvennie a versenyt. Nemrég került a piacra az első x86 processzoros okostelefon, a Lava XOLO900 - az Anandtech tesztje szerint a készülék Atom chipje minden tekintetben felveszi a versenyt a hasonló kategóriás ARM-alapú lapkákkal, teljesítményben és fogyasztásban is versenyképes az ARM-os világgal az x86.

A Lava készülékben - amelyet egyébként az Intel fejlesztett ki - még 32 nanométeres csíkszélességű Medfield processzor van, miközben az asztali és noteszgépekbe szánt legújabb processzorokat már 22 nanométeres gyártástechnológiával gyártja a vállalat. A következő két generációval együtt azonban az Intel három év alatt három gyártástechnológia-váltást tervez az Atom számára, így jövőre 22 nanométer, 2014-re pedig 14 nanométer lesz a mobilokba szánt lapkák csíkszélessége.

A világ legnagyobb chipgyártója már régóta szeretne betörni a hatalmas volumennel kecsegtető okostelefonos és tabletes szegmensbe, azonban a próbálkozásai eddig rendre kudarcot vallottak. A Medfield az első igazán versenyképes terméke ezen a területen, kérdés, hogy a további próbálkozásai vajon mennyire lesznek sikeresek. A Wall Street Journalnak adott interjújából kiderül, Warren East szerint a XOLO900 már most is egy "tökéletesen jó okostelefon", de az Intel ezen a piacon nem fog tudni olyan dominanciát kialakítani mint a PC-k terén, éppen a sok szereplő miatt. "Nagyon nehéz dolga lesz az Intelnek, ha több akar lenni a sok szereplő egyike közül" - vélekedett az ARM-vezér. "De komolyan vehető versenyző lesz."

Az ARM a PC-ket is meghódítaná

Az Intel és az ARM azonban nem csak az okostelefonok és tabletek terén csap majd össze, hanem a PC-piacon is, amelyre a Windows RT (a Windows 8 ARM-on futó verziójának) őszre tervező megjelenése adja a kereteket. Ez lesz az első alkalom, hogy egy "asztali" Windows operációs rendszer elkészül ARM lapkákra is, erre a tabletek miatt van szükség, a Microsoft ugyanis nem akar kimaradni az Apple által dominált területről.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tabletes Windows ugyanakkor lehetőséget ad az ARM számára, hogy más kialakítású készülékek felé terjeszkedjen - megszülethetnek például könnyű, vékony noteszgépek érintőképernyővel, megfizethető áron. Noha a Windows RT nem biztosítja a Windows 8-féle visszamenőleges kompatibilitást, nem futnak rajta a korábbi verziókra megírt programok, East szerint a vásárlók egy részét ez nem zavarja majd.

"Ha megnézzük a lakossági PC-ket, az emberek csak egy böngészőt akarnak rajtuk futtatni, levelezőt, néhány Office-alkalmazást, az Adobe Photoshopot vagy ehhez hasonlót és sokkal többet nem is. Egy ARM processzoros PC ezeket a felhasználási területeket ki tudja elégíteni" - vélekedett East vezetője, aki szerint az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő lapkák nagy előnyt élveznek  ezen a téren árazás terén is. Igaz, a PC-kbe szánt ARM-chipek valószínűleg drágábbak lesznek az okostelefonos társaiknál, mivel nagyobb teljesítményű, bonyolultabb lapkákról van szó, de még mindig sokkal kevesebbe kerülnek mint az Intel Core processzorok, fejtette ki East.

Az ARM-alapú PC egyszer már nem kellett senkinek

Az ARM-alapú PC koncepciója egyébként nem új - emlékezetes, hogy néhány évvel ezelőtt több PC-gyártó is bemutatott ún. "smartbookot", azaz ARM chipre épülő, könnyű és vékony noteszgépet, amelyek feladata a netbookok leváltása lett volna. A smartbookok az elképzelések szerint Linux operációs rendszert futtattak volna, megtalálható lett volna rajtuk az otthoni felhasználók által igényelt legtöbb alkalmazás, például böngésző, levelező, képszerkesztő, irodai csomag, zenelejátszó vagy videolejátszó. A koncepció azonban lassan kihalt, ahogy berobbantak a tabletek, a smartbookok többé nem voltak vonzók senki számára, a korábban bemutatott modellek el sem érték a piacot.

Éppen az iPad volt ugyanakkor az a készülék, amely megmutatta, megfelelő tálalás esetén egy olyan személyi számítógépet is el lehet adni több tízmillió példányban, amely nem Windowst futtat és nem működnek rajta a korábban megírt windowsos alkalmazások sem. Az ARM-ra építő PC-gyártóknak most könnyebb dolga lesz a Windows RT miatt, de ehhez az is kell, hogy a Windows RT körüli szoftveres ökoszisztéma gyorsan kiépüljön.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.