:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 9. 10:35

Késik a Lenovo első smartbookja

A Lenovo már januárban bejelentette ARM processzoros smartbookját, a Skylightot, amelynek áprilisban kellett volna megjelennie, de most kiderült hogy csak júliusban lesz kapható.

Bár a januári Consumer Electronic Show-n bemutatkozott a Lenovo Skylight, a vállalat első smartbookja, de a piaci megjelenésére a nyár közepéig várni kell. A tervek szerint már áprilisban boltokba kellett volna kerülnie a smartbooknak, de most úgy néz ki, júliusnál előbb nem lehet megvásárolni, csak Kínában, ahová tavasz végén, talán májusban vagy júniusban érkezhet. \"Tartozunk annyival a vevőinknek, hogy ha bármilyen új terméket piacra dobunk, az jó legyen és inkább rászánunk egy kis időt a termék véglegesítésére\" - áll a cég által kiadott közleményben, amelyet a Laptopmag idézett.

A smartbookok méretben és teljesítményben a netbookok és az okostelefonok közé ékelődő készülékek, amelyeket kimondottan internetezésre alakítottak ki. A legnagyobb különbség a hasonló netbookokhoz képest, hogy a smartbookok nem x86 processzort alkalmaznak, hanem ARM chipeket, vagyis PC-k, mégis teljesen más szoftverréteget alkalmaznak. A Lenovo egy teljesen saját fejlesztésű felület mellett döntött, amelyhez Linux adja az alapokat.

\"\"

Az egyedi fejlesztésű kezelőfelületről közvetlenül elérhetők a legnépszerűbb webes szolgáltatások, többek közt a Gmail, a YouTube, a Twitter, a Facebook vagy éppen az Amazon zeneboltja. A 10 hüvelykes képernyő 1366x768 pixel felbontású, azaz HD Ready kijelző alatt egy teljes értékű billentyűzet található, illetve egy viszonylag nagy érintőpad. A Lenovo szerint a Skylight egyesíti az okostelefonok és a netbookok előnyeit, a hosszú üzemidőt, a folyamatos online kapcsolatot, valamint a nagy képernyőt, a teljes billentyűzetet és a teljes értékű webböngészőt.

A Skylight alig vastagabb egy mobiltelefonnál és mindössze 850 grammot nyom. A készülékben a Qualcomm 65 nanométeren készülő, 1 gigahertzes Snapdragon (QSD8650) platformja dolgozik, amelyet számos csúcskategóriás okostelefonban is láthattunk már. A lapka egy ARM processzormagot tartalmaz és hardveres támogatást kínál a videolejátszáshoz (720p), emellett integrált GPS-vevőt és 3D-gyorsítót is tartalmaz. A Lenovo azt állítja, a készülék akár 10 órán át is működik egy feltöltéssel, miközben folyamatosan az internetre csatlakozik beépített 3G vagy Wi-Fi vezérlőjén keresztül. Az adatokat 20 gigabájtos flash memória tárolja, emellett SDHC-kártyaolvasó és két USB-port is került a gépbe, a filmeket, képeket pedig akár monitoron vagy tévén is képes megjeleníteni, mini-HDMI csatlakozón keresztül.

A Skylight piaci esélyei a csúszással jelentősen romlottak. A 499 dolláros terméknek nem csak az Apple iPaddel kell megküzdenie, hanem a többi gyártó tabletjével is, amelyekből néhányat a CES-en is láthattunk már, de a júniusi Computexen valószínűleg még több modell érkezik, változatos kivitelekben és árakon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról