Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megy a kukába a Google Gears

Dojcsák Dániel, 2010. február 23. 15:18
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az offline Gmail, az internetkapcsolat nélkül is elérhető Docs fájlok és Reader megosztások, szinkronizált Picasa fotóalbumok, a webes alkalmazások befészkelése a PC-desktopra mind a Google Gears érdeme az elmúlt három évből. Most viszont búcsúzhatunk tőle, a HTML5 ezt is jobban tudja majd.

hirdetés

2007-ben a Google bemutatta első komolyabb csápját, amivel kinyúlt az online térből. A Google Gears először asztali környezetben, majd mobilon is lehetővé tette, hogy a felhasználók internetkapcsolat nélkül is elérjék leveleiket, fotóalbumaikat és egyéb, a Google-nél tárolt adataikat. Az elmúlt időszakban azonban kihűlt ez a terület, most pedig a fejlesztők bejelentették, hogy ez nem véletlen, a jövőben a HTML5 veszi át a Gears feladatait.

Nincs pánik

A hivatalos Google Gears blogon megjelent bejegyzés szerint az újítások és fejlesztések elmaradása nem azt jelenti, hogy a cég elhanyagolja az offline elérhetőséget, hanem egyszerűen átcsoportosította energiáit, s a Gears teljes tudását szeretné a HTML5 szabvány alá átvinni.

A blogbejegyzés szerint egyelőre még nem készült el az új megoldás, de egyre közelebb jutnak a fejlesztők. A januárban bemutatott új Chrome-verzió már natív támogatást biztosít az adatbázis API-nak, ami nagyon hasonlóan működik a korábbi Gears-es testvéréhez, mindkettő képes helyi és megosztott adatok kezelésére. Emellett hamarosan új API-k is bemutatkoznak, mint a Local Storage és a Web Sockets, illetve a Gears lényeges funkcióit magukban hordozó LocalServer API és a Geolocation megfelelői is rövidesen bekerülnek a Chrome által támogatott megoldások listájába.

Azt viszont a fejlesztőgárda is belátja, hogy nem lesz egyszerű az alkalmazásokat átalakítani, átmozgatni HTML5 alá, éppen ezért a Gears támogatása mindaddig megmarad, amíg az új generáció tökéletesen nem működik. A változás mindössze annyi lesz, hogy új fejlesztések, új funkciók már nem kerülnek bele. A Firefox és az Internet Explorer alatt még biztosan továbbra is elérhető lesz a Gears, az Apple legújabb operációs rendszerében futtatott Safari viszont már sosem kapja meg a Gears támogatást.

Nem csak a Google szolgáltatásokhoz jó

A bejelentésnek két fontos üzenetét is ki lehet emelni. Természetesen az egyik, hogy a Google továbbra is folytatja a HTML5 forradalmát, s mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb, minél gazdagabb tartalommal töltse meg a szabványt. Másrészt ez egy jó hír a nyílt forrású megoldások kedvelőinek, hiszen az eddig zárt Gears helyére egy szabad megoldás kerül. Az alkalmazásfejlesztők számára ez inspiráló lehet, s a feltételezések szerint a Google termékeinek kényelmesebbé tétele mellett több egyéni megoldás is születhet majd, illetve más szolgáltatók is ráléphetnek erre az útra.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!