Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 2. 12:53

Informatikai helyszínelőket képez a NetAcademia

Először indít magyar nyelvű informatikai forensic tanfolyamokat a Deloitte-tal együttműködve a NetAcademia. A cél olyan biztonsági szakemberek képzése, akik számítógéppel elkövetett bűncselekményeket szakszerűen fel tudják deríteni.

Az informatikai forensic lényegében egy informatikai helyszínelő, aki például számítógéppel vagy számítógépes rendszer ellen megvalósított bűncselekmények után aprólékos munkával összeszedi a bizonyítékokat, amelyek segíthetnek az eset rekonstruálásában és adott esetben a tettes felderítésében. Digitális bizonyítékokat sokféle helyről lehet gyűjteni, számítógépekről, adathordozókról, de akár mobiltelefonokról, okostelefonokról, PDA-król is.

\"Annak ellenére, hogy a számítógépes bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, és újabb és újabb területeket hódít meg, hazánkban eddig nem létezett magyar nyelvű computer forensic képzés\" - mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. \"Ezért döntöttünk úgy, hogy a Deloitte-tal közösen elindítjuk az EC-Council Computer Hacking Forensic Investigator tanfolyamát, melynek legújabb, 4-es verziója Európában először nálunk lesz elérhető.\"

Az IT-biztonsági \"események\" ma már mindennaposak a vállalatok életében. A vizsgálatot általában a helyi IT-biztonsági csapat végzi el. Ha azonban az eset felderítése túlmutat a belső szakemberek képességein vagy erőforrásain (vagy akár a csapat valamely tagjával kapcsolatos), illetve ha jogi útra terelődik az ügy, külső computer forensic szakértőre van szükség.

A NetAcademia tanfolyamán a résztvevők megtanulhatják, hogyan kell az informatikai bűncselekményeket felderíteni, például adatszivárgást, adatlopást, betörést vagy hackertámadást, milyen hardverek és szoftverek szükségesek a munkához és hogy kell őket használni. Terítékre kerülnek a nemzetközi bíróságok által elfogadott eljárási rendek is, vagyis a kurzus nem csak technikai, hanem jogi aspektusból szemlélve is érdekes lehet az IT-biztonsággal magas szinten foglalkozó szakemberek számára.

\"A tanfolyam célja, hogy ezt a viszonylag szerteágazó területet összefogja és bemutassa az ehhez kapcsolódó hazai és a nemzetközi jogi szabályozást, az egyes bűncselekménytípusokkal együtt\" - mondta dr. Vízi Linda, a Deloitte Zrt. IT-biztonsági csapatának jogi szakértője. \"Szeretnénk azt is körbejárni, hogy milyen jogi akadályai lehetnek a forensic vizsgálatoknak, és hogy milyen előzetes feltételeket kell kialakítani ahhoz, hogy egy ilyen vizsgálat a leghatékonyabb legyen.\"

A forensic tevékenység egyébként nem feltétlenül köthető bűncselekményekhez, egy hardver- vagy szoftverhibát követő leállás esetén forensic módszerekkel lehet rájönni, mi is történt pontosan, mi okozta a hibát, milyen adatok lehetnek érintettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról