Szerző: Bodnár Ádám

2010. január 28. 13:50

Mihez kezd együtt az Oracle és a Sun

Az Oracle tavaly áprilisban jelentette be a Sun 7,4 milliárd dolláros bekebelezését, az akvizíciót az Európai Bizottság hosszú vizsgálata után végül tegnap zárták le. A cég vezetői ismertették a termékstratégiát.

Az Oracle lezárta a Sun felvásárlását, hivatalosan is vége ezzel a Szilícium-völgy talán leginnovatívabb vállalatának, legalábbis ami az eddigi formát illeti. A két vállalat vezetői magyar idő szerint tegnap este egy maratoni hosszúságú webcaston vázolták az egyesített cég termékstratégiáját, azonban az összeolvadással és integrációval kapcsolatos történéseket, híreket korábban is szorosan figyelemmel követő érdeklődők számára kevés újdonsággal tudtak szolgálni.

Larry Ellison, az Oracle vezére leszögezte, a Sun felvásárlásától a nyereség meredek emelkedését várja, már az első évben 1,5 milliárd dolláros profittöbbletet. Az integráció óhatatlanul jár majd elbocsátásokkal, a duplikált pozíciók megszüntetésével, de összességében a létszám növekedése várható, mivel az Oracle legalább 2000 ember felvételét tervezi, elsősorban hardver- és szoftverfejlesztőkkel, kereskedőkkel bővül majd a csapat. Jeff Epstein pénzügyi vezető szerint az ellátási lánc optimalizálásával, az ügyfélkapcsolatok és a terméktámogatás sztenderdizálása, valamint a back office és a marketing racionalizálásával jelentős költségek takaríthatók meg, így az Oracle égisze alatt egy hatékonyabb Sun születik.

Az Oracle célja, hogy a Sun integrációjával egy olyan informatikai szállítóvá váljon, amely a világon egyedülállóként a processzortól egészen az alkalmazásig képes biztosítani a teljes vállalati infrastruktúra minden elemét. Ellison úgy véli, a jövő az előre csomagolt, integrált, finomhangolt rendszereké, amelyeket az ügyfeleknek már nem kell külön tanácsadó bevonásával implementálnia. Ezzel a megrendelő is jól jár, valamint az Oracle is, hiszen nagyobb szeletet tud kihasítani magának a piacból.

Processzorok, szerverek, tárolók

A Sun hardverfejlesztéseire az Oracle többet költ majd mint korábban. John Fowler, a Sun szerverekért felelős vezetője a tegnapi előadás során elmondta, az Oracle megtartja az x86 és SPARC termékvonalat egyaránt és jelentős összegeket fordít a fejlesztésekre. Az olcsó x86-os tömegszerverek szegmensében azonban nem akar versenyezni a HP-vel és a Dellel az Oracle, a hangsúly a nagy hozzáadott értékű, felső kategóriás berendezések felé tolódik el, amelyek megfelelően nagy nyereséggel kecsegtetnek.

A processzorfejlesztések sem állnak le, várhatóan már 2010 végén megérkezik az UltraSPARC T3 chip, és a köré épített szerverek. A Rainbow Falls kódnevű, masszívan párhuzamos feldolgozásra épített chip elődjénél kétszer több, 16 magot tartalmaz, és összesen 128 szál futtatására képes. A Sun mérnökei tovább finomították a lebegőpontos egységeket, illetve teljesen áttervezték a kriptográfiai motort, amely hardveres gyorsítást kínál a leggyakoribb titkosítóalgoritmusokhoz.

\"\"

A tegnapi előadáson Mike Splain, a Sun mikroelektronikai részlegének vezetője három további UltraSPARC T-sorozatú chip terveit villantotta fel, azonban ezekről semmilyen részletet nem árult el szinte, még fejlesztési kódneveket és várható érkezési időket sem. Iparági értesülések szerint a Sunnál a 28 nanométeres chipek tervezése már meg is kezdődött, de az eredményekre 2013 környékéig még várni kell, így az információkat is érdemes fenntartással kezelni. A prezentáción látható két chip közül az egyik egy felső kategóriás szerverekbe szánt lapka, amelynek jellemzője a nagy szálszintű teljesítmény és a mainframe-ekéhez hasonló RAS-funkciók. A moduláris felépítésnek köszönhetően ennek a chipnek a leszármazottja egy masszívan párhuzamos felépítésű design, több maggal, minél több feladat egyidejű végrehajtására optimalizálva.

A felső kategóriás SPARC szerverekben továbbra is a Fujitsu SPARC64 chipjeit használja majd a Sun. Érdekes, hogy ezen a vonalon semmilyen távlati terméktervet nem hozott nyilvánosságra a vállalat, aminek az oka alighanem az, hogy a japán fejlesztőpartner is kevés információt oszt meg, a stratégiai együttműködés ellenére. A Fujitsu SPARC64 chipek termékterve azért is lehet ilyen rövid, mert az Oracle színre lépésével a Sunnak meg kellett szakítania az együttműködésről szóló tárgyalásokat a japán céggel. Az akvizíció lezárása után az egyeztetések alighanem újra megindulnak és a közeljövőben még több információ láthat napvilágot a SPARC Enterprise termékvonal jövőjéről, illetve a SPARC64 VII+ processzor  várható utódairól.

A Sun lemezes és szalagos tárolóeszközei is megmaradnak a kínálatban, valamint a hálózati berendezések is, hogy a cég komplett, integrált megoldásokat tudjon szállítani. A lemezes tárolók fejlesztésének alapja a jövőben a ZFS-alapú 7000-es sorozat lesz, vagyis az Oracle alatt a Sun továbbra is az olcsó, tömeghardverekre és (nyílt) szoftverekre épülő tárolómegoldások felé mozog. A Sun, azaz immár az Oracle hardvergyártási tevékenysége is racionalizáláson esik át. Az ellátási lánc hatékonyabbá válik, a raktárra termelést pedig felváltja a megrendelésre gyártás. Ez együtt jár majd a termékváltozatok számának csökkenésével, vagyis kategóriánként kisebb lesz az ügyfelek mozgástere a választásnál, cserébe hamarabb és olcsóbban kapják meg a termékeket.

Szoftverinfrastruktúra

Az Oracle szoftvereit a Sun hardverei optimalizálja majd, hogy a kombináció az elérhető legnagyobb teljesítményt és megbízhatóságot nyújtsa. Persze a szoftverek továbbra is elérhetők lesznek más platformon, mint ahogy a Sun hardverein sem csak Solaris vagy Oracle Enterprise Linux futhat, hanem adott esetben más Linux-változat vagy Windows is, de az Oracle szoftverek Sun hardvereken működnek majd a legjobban.

A Sun és az Oracle egyaránt rendelkezik saját virtualizációs megoldásokkal, az egyesített cég pedig talán az iparág legteljesebb virtualizációs portfólióját vonultatja fel a desktop virtualizációtól (VirtualBox) egészen a szerverek alacsony szintű virtualizációjáig. Ezek a megoldások mind fejlődnek a továbbiakban is, az Oracle pedig egységes felügyeleti megoldást dolgoz ki a VM Manager képében, amely SPARC és x86 kiszolgálók kezelésére egyaránt alkalmas.

A felügyeleti szoftverek terén az Oracle és a Sun kínálata kiegészíti egymást, az Oracle Enterprise Manager elsősorban a vállalati szoftverstack menedzselésére használható, addig a Sun Ops Center az operációs rendszerek és hardverek felügyeletére való. A két termékvonalból egy egységes felügyeleti portfóliót kíván építeni az Oracle, amellyel az alkalmazástól egészen a hardverig menedzselhetők egy adatközpont elemei. Elsőként az átjárást teszi lehetővé a cég a két termék között, hosszabb távon pedig egyetlen integrált felügyeleti termékké olvadnak össze.

A köztesszoftverek területén a Sun és az Oracle kínálata számos esetben üti egymást, de az integráció után a legtöbb esetben az Oracle termékei maradnak a \"nyerők\". A Sun személyazonosság-kezelési és SOA portfóliója hosszú távon beolvad az Oracle Fusion Middleware termékvonalba, azonban ez úgy fog megtörténni az ígéret szerint, hogy a meglevő felhasználók ne legyenek rákényszerítve a migrációra. Az Oracle stratégiai alkalmazásszervere a WebLogic marad, de a GlassFish is tovább él, mint a Java EE referenciaimplementációja. A két vállalati portál közül az Oracle WebCenter lesz a stratégiai termék, de az ígéret szerint a GlassFish WebSpace Servert is gondozni fogja az Oracle.

\"Kick butt and have fun!\"

Elbúcsúzott a Sun-alkalmazottaktól a vállalat két vezetője, Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató, valamint Scott McNealy alapító, az igazgatótanács elnöke is. Mindkettejük méltatták a Sun-dolgozók éles elméjét, innovativitását.
Scott McNealy, a Sun szókimondó vezetője, aki 1982-ben a társaság alapítói között volt, azt írta, kevés dolgot bánt meg az elmúlt 28 év alatt és mindig büszkén tekint majd vissza a Sunra és a csapatra. \"Ti vagytok a legjobbak ebben az iparban, bár a Sunon kívül ezt kevesen ismerték fel.\"
Az összeolvadással a Sun vállalati kultúrája is biztosan csorbul majd. A világszerte mintegy 30 ezer főt foglalkoztató multinacionális nagyvállalat az utolsó pillanatig megőrizte a szilícium-völgybeli start-upok hangulatát. \"Az Oracle a technológiai ipar koronaékszerét szerezte meg. Nagyszerű dolgokat tesznek a Sunnal. Támogassátok őket és tartsátok életben a Sun szellemét az iparban\" - írta McNealy.

A fejlesztői eszközök közül az Oracle JDeveloper lesz a nagyvállalati fejlesztésekhez ajánlott termék, de szerencsére a NetBeans is tovább él, leginkább a kisebb Java-fejlesztések, a szkriptnyelveken fejlesztők, valamint a mobilra dolgozók igényeit szem előtt tartva. Az ígéret szerint az Oracle nem fogja hanyagolni az Eclipse-et sem, és továbbra is hozzájárul majd a nyílt forrású fejlesztési keretrendszer fejlődéséhez mint eddig.

Az akvizíció egyik legfontosabb mozgatórugója a Java megszerzése volt. A világ legnépszerűbb és legelterjedtebb programozási platformja az Oracle irányítása alatt is független marad az operációs rendszerektől, a cél továbbra is az, hogy a lehető legtöbb eszközön elérhető legyen. Thomas Kurian, az Oracle termékfejlesztési vezetője elmondta, a cél a Java SE 7 mihamarabbi kiadása olyan újdonságokkal mint a többmagos processzorok támogatása. A Sun HotSpot és az Oracke JRockIt virtuális gépek egy JVM-be olvadnak össze hosszú távon, megtartva mindkét termék előnyös tulajdonságait. A mobilos Java ME API-jait egyesítik a desktop Java SE-vel, hogy csökkentsék a platform szegmentáltságát. A JavaFX-et sem hanyagolja el az Oracle.

Mi lesz veled MySQL és OpenOffice?

Az egész integrációt hátráltató MySQL az Oracle szervezetén belül egy önálló egységként működik majd, dedikált fejlesztési és értékesítési csapattal. A korábbi ígéretek szerint az Oracle többet költ majd a MySQL fejlesztésére mint amennyit a Sun. Azok a felhasználók, akik Oracle Database-t és MySQL-t egyaránt használnak, annak örülhetnek, hogy az Oracle felügyeleti megoldásait (pl. Database Vault, Enterprise Manager) integrálni fogják a nyílt forrású adatbázissal.

A MySQL-hez hasonlóan működik majd az Oracle berkein belül az OpenOffice-csapat, szintén külön fejlesztési és értékesítési erőforrásokkal. Az OpenOffice közösségi változata továbbra is megmarad, de a terméket elsősorban vállalatok számára kínálják majd, a Microsoft Office költséghatékony alternatívájaként. A tegnapi prezentáció alapján az Oracle komoly ellenfelet kíván állítani a Google Appsnak is, mégpedig a Cloud Office képében, amely egy  weben futó, böngészőből elérhető, OpenOffice-alapú irodai csomag lesz.

Támogatás

Az Oracle szerint a szoftverek és hardverek szoros integrációja nem csak a vásárlást, bevezetést és üzemeltetést egyszerűsíti le, hanem a terméktámogatást is. Az ügyfélkezelés a MyOracleSupport oldalon keresztül zajlik majd, a felhasználói problémák megoldásához azonban nagy segítséget nyújtanak majd azok az intelligens Sun rendszerek, amelyek révén a szerverek távolról képesek bejelentkezni a támogatási központba és helyzetjelentést adni. Így a támogatási oldalon lehetőség van a problémákat megelőző lépések ajánlására az ügyfél számára, vagy akár közvetlen távoli beavatkozásra is, ha a felhasználó ezt igényli és lehetővé teszi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról