Szerző: Bizó Dániel

2010. január 21. 17:17

A Rambus térdre kényszerítette a Samsungot is

A végéhez közelít a Rambus és a memóriagyártó ipar immár másfél évtizedes háborúja. A Samsung Electronics is kiegyezett a céggel, aminek eredményeként több százmillió dollárt fizet és befektetővé válik.

A Rambus közlése szerint egyezségre jutott Samsung Electronics-szel, a világ legnagyobb memóriagyártójával. A megállapodás értelmében a felek dobják az egymás elleni jogi eljárásokat, és a Samsung jogosulttá válik a Rambus teljes szabadalmi portfóliójának használatára. Ezért cserébe a Samsung 200 millió dollárt fizet a Rambusnak, további 200 millió dollár értékben vásárol Rambus részvényt, és 5 éven keresztül negyedévente 25 millió dollárt utal át. A megállapodás teljes pénzügyi értéke így 900 millió dollár.

Ezen túlmutatóan a Samsung és a Rambus szándéknyilatkozatot írtak alá következő generációs memóriatechnológiák kidolgozásával és termékké tételével kapcsolatban, ami elsősorban a mobil és grafikus területekre koncentrál, és a jövőben esetlegesen kiterjed a kifejezetten nagysebességű NAND tárakra is. A hírek hatására a Rambus papírjai nagyjából 16 százalékkal magasabban zárták a tegnapi New York-i kereskedést. Az események valószínűsítik, hogy a Rambus a Micronból is jelentős összegeket fog kipréselni, a cég papírjai közel 10 százalékot estek.

\"\"

A Rambus tavaly márciusban már térdre kényszerítette a Hynixet, a Samsung hazai riválisát, amely mögötte a világ második legnagyobb DRAM-gyártója. A Hynix belegyezett, hogy jogdíjat fizessen az SDR és DDR technikákat alkalmazó memóriái után - igaz, kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazottakat. Európában a Bizottság döntése értelmében a Rambus 1,5 százalék jogdíjra jogosult a DDR2 és fejlettebb memóriatechnológiák után, míg a memóriavezérlők esetén idén áprilisig 2,65 százalékot szed, azt követően pedig 2 százalékot.

A Rambus kapcsolata lényegében másfél évtizede romlott meg a memóriaiparral, aminek hatására kivonult a JEDEC munkájából, később pedig kiterjedt pereskedést kezdett, mivel a gyártók beépítették a Rambus által kidolgozott technikákat az SDR és a későbbi DDR-szabványokba. Az ügyhöz közel álló iparági vélemények szerint hatalmas csatározások folytak a háttérben, melyben a Rambus igyekezett jogdíjas szabadalmakat beépíteni a szabványokba, miközben a gyártók szorgosan lopták a cég szellemi tulajdonát, és mindenképpen el akarták kerülni a jogdíj fizetését. A pereskedések miatt a Rambus megítélése emiatt rendkívül erős negatív előjelet kapott a szakmában.

Mindez a memóriaipar részéről sem maradt viszonzatlan, a gyártók összejátszottak az eredetileg az Intel által is támogatott Rambus DRAM megbuktatásában - szándékosan visszafogták a termelést és magasan tartották az árakat, miközben a DDR DRAM árait összehangoltan lenyomták, amit többek közt a Samsung is bevallott. Az ugyanezen időszakra eső memóriaipari kartellezésért az amerikai igazságügy összesen 700 millió dollár bírságot és több évnyi börtönt osztott ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról