Szerző: Bizó Dániel

2010. január 20. 09:47

Már nem meglepő az IBM teljesítménye

Szokás szerint az előrejelzettnél jobb eredményekről számolt be az IBM a negyedik negyedévvel kapcsolatban. A cég rekordnyereséget kaszált az utolsó három hónapban és az év egészében, azonban nem minden rózsás.

Rekord profit

Mivel a pénzügyi szcéna már hozzászokott ahhoz, hogy az IBM szokatlanul stabilan, negyedévről negyedévre javítja pénzügyi teljesítményét, ezért a cég negyedik negyedéves pénzügyi eredményeinek tegnapi bejelentését követően emelkedésnek indultak a cég papírjai, és évtizedes rekordot értek el. Egyes spekulánsoknak azonban csalódniuk kellett, a kurzus ezt követően nem erősödött tovább, hanem sokan realizálták az addigi nyereségüket, a részvények a tőzsdei zárást követően 2 százalékot esett azonnal.

A cég 2009 negyedik negyedévében 1 százalékkal 27,2 milliárd dollárra tudta növelni árbevételét a tavalyihoz képest, igaz, ezt leginkább a dollár meggyengülése segítette, semmint az organikus növekedés - ezt kiszűrve 5 százalékos csökkenés volt tapasztalható. Eközben a folyamatos hatékonyságnövelő programoknak köszönhetően  a cég 4-5 százalékkal faragta meg egyes működési kiadásait, aminek eredményeként az adózott eredmény végül 8,7 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 4,8 milliárd dollárt tett ki három hónap alatt, ami történelmi rekord. A szabad cash-flow 7,2 milliárd dollárt tett ki, igaz, ez 630 millióval  gyengébb a tavalyinál.

Ugyanez a tendencia igaz 2009 egészére, a vállalat 7,6 százalékkal olvadó árbevétel mellett rekordmértékű, 13,4 milliárd dolláros profitot realizált az egész évre nézve, ami 8,8 százalékkal magasabb a 2008-asnál - mindezt egy olyan piaci környezetben, ahol az IBM bevételeinek döntő részét kitevő közép- és nagyvállalatok nem szívesen költekeztek. A vállalatóriás több készpénzt termelt tavaly, mint valaha, és teljesítménye messze felülmúlja még a dotkom láz idején látottakat is, és idénre 10 százalékkal magasabb részvényenkénti profitot jelez előre.

Bontás

A negyedéves eredmények közlésekor az IBM egyúttal mérleget is vont a cég átalakulásával kapcsolatban. A mainframe gépei és logója miatt a mai napig sokszor még mindig Kék Óriásnak becézett vállalat ma már nagyon különböző képet fest a \'90-es évek IBM-éhez képest. A céget az IT-szakmában legtöbben a mai napig leginkább hardverszállítónak látják, köszönhetően a cég szerverei erős piaci jelenlétének, különösen a Power/AIX és System z mainframe csúcskategóriás gépek elismertségének.

Vitathatatlan, hogy a cég alapjai,a lelke még mindig itt, és a csúcstechnológiai kutatásokban fekszenek, az IBM azonban már rég nem ezekről a területekről termeli ki a pénzt, és az elmúlt évtizedben lassan kivonult azokról a területekről, amelyek teljesen tömegtermékké váltak, és az árversenyre került a hangsúly - mint például a PC-k. Az IBM mára sokkal inkább egy szoftvereket és szolgáltatásokat, üzleti megoldásokat kínáló vállalat, amely mindehhez képes szállítani az IT-infrastruktúrát is, semmint fordítva. Tavaly a profit egyenlően 42-42 százalékát a szoftverek és szolgáltatások adták, míg a hardverek hozzájárulása mindössze 7 százaléknyi volt.

Igaz, az IBM számai nem festik egy dübörgő vállalat képét, az egyébként is növekedési problémákkal küzdő hatalmas vállalat természetesen nem kerülhette el a vállalati ügyfelek büdzséinek megszorításának hatását. Az árfolyamhatást kiszűrve az üzleti szolgáltatásokból származó bevétel 9 százalékkal esett vissza például, de az integrált technológiai szolgáltatások, vagyis az IT-infrastruktúrához szorosan kötődőek is 7 százalékkal estek vissza. A szoftverek jól teljesítettek, különösen a WebShpere köztesréteg termékek, keresletcsökkenést csak a Lotus és a Rational családok szenvedtek el.

A System z mainframe-ek iránti kereslet 31 százalékkal esett vissza, míg a Power Sytemsből befolyó bevétel 18 százalékkal apadt a tavalyihoz képest. Ezeket a számokat a sok helyen befagyasztott keretek mellett a termékfrissítési ciklikusság is magyarázza, különösen a mainframe-ek esetében, ahol a vevők nagy része az új modellek megérkeztére időzíti vásárlásait. A Power család jövőre újul meg a hatalmas előrelépést ígéri Power7 chippel, ami több vevőt is arra késztethet, hogy kivárjon. Az IBM adatai szerint a Power még így is részesedést szerzett a piacon. A gazdaságban megindult fellendülés egyik jeleként a System x forgalma 31 százalékkal ugrott meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról