Szerzők: Bodnár Ádám, Bizó Dániel

2010. január 15. 10:22

Szárnyra kapott az Intel

Történetének egyik legnyereségesebb negyedévét zárta az Intel, a vállalat forgalma pedig megközelítette a 2007 negyedik negyedévében felállított 10,7 milliárd dolláros rekordot. A cég bizakodó 2010-zel kapcsolatban.

Közzétette 2009 negyedik negyedévére vonatkozó eredményeit az Intel. A vállalat rendkívül erős mutatókról számolt be, de a jó eredmények nem érték a piacot váratlanul, a részvények a bejelentést követően csupán kevesebb mint 1 százalékot erősödtek a tőzsdei kereskedésen kívül, miután az elmúlt napokban már folyamatosan erősödtek a PC-piaci számok láttán.

Az elemzők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Paul Otellini, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, a negyedik negyedévben a világ minden táján rendkívül erős keresletet tapasztaltak minden termékkategóriában, de leginkább a mobil chipek terén. Emellett jó negyedéve volt a Xeonoknak is, Otellini szerint a Nehalem-család által kínált teljesítménybeli és energiahatékonysági előnyökre jól reagált a piac, a Xeonok közül ráadásul főleg az erősebbek fogytak jól. Az Intel processzorok forgalma (az Atom vonalat leszámítva) 42 százalékkal erősödött, hangzott el a konferenciahíváson.

Erős számok

A negyedik negyedévben az Intel 10,6 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ez 28 százalékkal magasabb mint a tavalyi negyedik negyedév bevétele és megközelíti a 2007-ben elért 10,7 milliárdos rekordot. A tavalyelőtti mutatókat persze nem volt nehéz felülmúlni, a pénzügyi válság kitörése nyomán az Intel 2008 őszén kétszer is lefelé módosította negyedik negyedéves előrejelzését és végül egy igen gyatra negyedévet zárt.

A számok azonban azt mutatják, hogy a piac erőteljes növekedésnek indult, és az IT-iparban a legoptimistább becslések valósulnak meg a válság lecsengésével kapcsolatban. A harmadik negyedévest 13 százalékkal haladta meg az árbevétel, ami a szokásos szezonalitás duplája, a készletszintek normális szintre álltak be, az eladott chipmennyiségen felül még az átlagos eladási árak is emelkedtek, részben az Intel termékbejelentései eredményeként, ami arra utal, hogy a piac is a bátrabban vásárol a korábbiakhoz képest.

A világgazdaság alapokjainak erősségére utal az is, hogy az összes régió konzisztensen erősödött, Amerika és Európa (Afrikával és a Közel-Kelettel) egyaránt 15 százalékos növekedést mutatott, a Távol-Kelet és Japán pedig rendre 12 és 8 százalékot erősödött - még ez utóbbi is jobb a szokásosnál. A Gartner tegnap közölte, hogy a negyedik negyedévben hatalmasat ugrott a PC-piac, és a tavalyi év végéhez képest 22 százalékkal több, 90 millió PC talált gazdára a világon, a növekedést természetesen elsősorban a laptopok jelentették.

Csúcs nyereségesség

A 2009-es negyedik negyedévben az Intel 3,7 milliárd dolláros üzemi eredményt ért el, amelyet 1,2 milliárd dollárral csökkentett az AMD-vel november elején kötött peren kívüli megállapodás keretében kifizetett összeg. Így az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek (GAAP) szerinti üzemi eredmény 2,5 milliárd dollár volt, ebből a nettó profit 2,3 milliárd dollár, szemben a 2008 végén elkönyvelt 300 millióval.

Történetének legnagyobb bruttó nyereséghányadát érte el az Intel a most véget ért negyedévben, 65 százalékost. Ez felülmúlta a cég várakozásait is, mivel az átlagos eladási árak sokkal jobban növekedtek, mint remélte, valamint a termelés is olcsóbb volt. A cég működése havonta egymilliárd dollár készpénzt termelt.

Erős 2010-re számít

2010-ben már a szokásos piaci szezonalitással számol az Intel, de viszonylag erős nyereségességgel. A vállalat az első negyedévre 61 százalékos bruttó nyereséghányadot tűzött ki célul, amit a 32 nanométeres termelés felfuttatásának kezdetben magas költségei magyaráznak. Otellini elmondása szerint a 32 nanométeres gyártástechnológia bevezetése az egyik leggyorsabb a cég történetében.

A január eleji CES-en az Intel több mint két tucat 32 nanométeres processzort jelentett be asztali gépek és notebookok számára, a következő hónapok során pedig megújítja a Xeon termékvonalat is mind a három kategóriában (egyutas, kétutas, négy- és többutas). A 32 nanométeres technológiával készült chipek sokkal gyorsabban kerülnek be a mainstreambe mint annak idején a 45 nanométeresek és Otellini szerint a kereslet függvényében a 32 nanométeres szállítások már az idén felülmúlják a 45 nanométerest.

Még a válság kitörése előtt az Intel nagyszabású átszervezésbe kezdett, amelynek keretén belül dolgozóktól is megszabadult. A most lezárt negyedévben ennek keretében ezer alkalmazottól vált meg a cég. Ennek köszönhetően az egy dolgozóra jutó bevétel 440 ezer dollárt tett ki, ami az egyik legmagasabb az Intel történetében. Otelini a konferenciahíváson elmondta, 2010-ben már a létszám bővülésére lehet számítani.

Az Intel 2010-ben 10 százalékkal 6,2 milliárd dollárra növeli a tervezett kutatás-fejlesztési büdzséjét, és 6 százalékkal 4,8 milliárdra a tőkeberuházások mértékét, amit elsősorban a 32 nanométeres kapacitások kiépítése fog elvinni, de már megjelenik a 22 nanométeres tesztsorok által igényelt berendezések tőkeigénye is.

A Forrester Research idén már az IT-kiadások globális növekedésére számít, méghozzá 8,9 százalékos üteműre, amiből Nyugat- és Közép-Európa 11 százalékos bővüléssel veszik ki a részét. A szoftverek képezik majd a húzóágazatot, közel 10 százalékos bővüléssel, míg számítógépekre 8 százalékkal költenek majd többet a becslés szerint, ennél valamivel kisebb növekedés várható a kommunikációs és szolgáltatások terén. A piackutató úgy látja, hogy 2010-ben megindul az informatika átalakulása, hogy működése hatékonyabbá, intelligensebbé váljon. Az olyan koncepciók és technológiák, mint az IT szolgáltatáscentrikus szervezése, a virtualizáció, az egységes felügyelet és kommunikáció, a cloudok, a következő 6-7 év húzóerejét jelentik majd az IT-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról